gezonde deodorant
Lifestyle

Zo maak je je eigen gezonde deodorant

Weleens van chloorhydraat gehoord? Dit is het actieve ingrediënt dat in de meeste deodorants zit die bij de drogisterijen te koop zijn. Er is veel verschillende informatie te vinden over de gezondheidsrisico’s die deze stof met zich meebrengt. Het ene onderzoek wijst uit dat er een duidelijke link is met (borst)kanker terwijl andere ‘wetenschappers’ beweren dat het volkomen veilig te gebruiken is.

Blogger Shari Louise van Vanillouise, nam het zekere voor het onzekere en maakt al een tijdje haar eigen natuurlijke, gezonde deodorant met slechts 3 ingrediënten! Lees hieronder hoe Shari Louise de deodorant maakt.

Dit heb je nodig voor een gezonde deodorant

1: Baking soda
Ook bekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Baking soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Je kunt het voor talloze doeleinden gebruiken, maar in deze deo helpt het de zweetlucht tegen te gaan.

2: Arrowroot powder
Oftewel pijlwortelmeel. Dit is een bindmiddel gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Het wordt veel gebruikt om sauzen en soepen mee te binden, maar ik gebruik het hier als lichte anti-perspirant (helpt het zweten te verminderen). Pijlwortelmeel kun je kopen bij biologische supermarkten zoals EkoPlaza.

3: Kokosolie
Kokosolie heeft een antiseptische (= ontsmettende) eigenschap, wat wil zeggen dat het de huid heerlijk schoon en vrij houdt van infecties. Daarnaast verzorgt en voedt het de huid zodat deze niet uitdroogt of geïrriteerd raakt.

4 (optioneel): essentiële olie
Voor een frisse geur kan je naar keuze een paar druppels essentiële olie toevoegen. Daarnaast staan veel van deze oliën er om bekend antibacteriële eigenschappen te hebben en hebben ze een positieve invloed op de huid. Ik kies zelf meestal voor lavendel, denne en/of bergamot vanwege de geur en de verzachtende werking.

Zo maak je je eigen deodorant!

Voor dit recept is het het handigst als je ergens een lege deoroller hebt staan. Zo niet, dan kun je deze online bestellen, bijvoorbeeld via deze link.

In principe gaan we nu simpelweg de ingedriënten met elkaar mixen. Ik houd meestal de volgende verhoudingen aan: 25% baking soda, 25% arrowroot en 50% kokosolie. Vertaald naar theelepels is dat:

2 theelepels baking soda
2 theelepels arrowroot powder
4 theelepels kokosolie (als de kokosolie gestold is, verwarm deze dan door de fles/pot een paar minuten in een bakje warm water te zetten tot de olie vloeibaar is)

Voeg alles toe aan je flesje (roller), dop erop en flink schudden tot alles goed met elkaar gemengd is. Nu de ingrediënten gemengd zijn is het flesje maar halfvol. Herhaal daarom dezelfde stappen: voeg alles nog een keer toe en schud het geheel goed. Bij de tweede keer voeg ik meestal ongeveer 10 druppels essentiële olie toe, maar hier kun je naar behoefte zelf mee spelen (te veel kan de huid irriteren, dus hou goed in de gaten hoe jouw huid op de olie reageert). Essentiële oliën van sinaasappel, citronella, citroen of tea tree werken ook heel goed.

Tip: de kokosolie zal onder de 25 graden weer stollen, waardoor de deodorant niet uit het flesje komt. Voordat ik ga douchen zet ik de deoroller altijd in een glaasje warm water zodat de deo weer vloeibaar wordt. Vlak voor gebruik schud ik het flesje nog even flink zodat alles weer goed mengt, en de deo is weer makkelijk aan te brengen.

Werkt het écht?

“Ik kan met volle overtuiging zeggen dat dit de BESTE deodorant is die ik ooit heb gebruikt. Nee, het zorgt er niet voor dat je niet meer zweet (dit moet je ook niet willen, zweet is een natuurlijke reactie die het lichaam afkoelt en ervoor zorgt dat je niet oververhit raakt). Maar het zorgt er wèl voor dat je fris blijft ruiken, de hele dag door! Daarnaast verzorg je bij ieder gebruik je oksels met voedende oliën, heerlijk toch?”

Zelf heb ik nog nooit mijn eigen deodorant gemaakt, maar ik wi het zeker eens proberen. Het is super makkelijk en als het ook nog eens effectief is, dan ben ik helemaal om!

Check ook even www.vanillouise.nl voor meer DIY tips! Ook haar shop is absoluut de moeite waard om even te bekijken en te shoppen!

Toch liever een natuurlijke deodorant kopen?

gezonde_deodorant2

Ben je niet zo van het DIY-en? Er zijn tegenwoordig ook natuurlijke deodorants te koop, zoals de Aluinsteen deodorant stick of spray. Aluinsteen is een natuurlijk mineraal. Het wordt gehaald uit steengroeven in onder andere Syrië. Aluinsteen helpt geurtjes te neutraliseren, waardoor het zich uitstekend leent als deodorant. Doordat het een natuurproduct is, is het vriendelijk voor de huid. Het geeft geen schadelijke metalen af aan je bloedbaan. De Aluinsteen deo is te koop via Supernaturals.nl.

bron: www.vanillouise.nl en Supernaturals.nl

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm