Black Hair

You Can Touch My Hair

you_can_touch_my_hair

Iedereen weet het: het haar van donkere vrouwen raak je niet aan. Vooral de aanraking van het haar door vreemde, wordt vaak niet getolereerd. We vinden het ongepast en voelen ons niet prettig bij de aanraking van ons haar door vreemde handen.

De redacteuren van de Amerikaanse website www.un-ruly.com vinden dat de blanken en Afro-Amerikanen veel te weinig van elkaars cultuur af weten. Door anderen de mogelijkheid te geven, verschillende haarstructuren aan te raken, zou er een dialoog kunnen ontstaan. Dat zou dan moeten leiden tot beter contact en meer begrip voor de Afro-Amerikaanse cultuur. In een park in San Francisco organiseerden zij daarom een event waarbij Afro-Amerikaanse dames met verschillende haarstructuren hun haar vrijwillig lieten betasten door voorbijgangers. De dames dragen een bord met de tekst: ‘You Can Touch My Hair’.

Veel bezoekers van de site waren best negatief. Reacties als:  “Wat maakt het uit wat blanken van ons haar vinden?” en “Dit is dus een soort dierentuin? Misschien worden we, door de aanraking van ons haar, minder vreemd voor hun en gaan ze ons meer als mens zien. Denk je nou echt dat ze dan meer van ons gaan houden? What’s next? Een openbare veiling?”,  las ik op de site. Terwijl de dames die hun haar beschikbaar voor aanraking stelden, toch een stuk poistiever waren.

Zo vertelt Vlogger BeautifullyMarked: “Als mensen zijn wij best nieuwsgierig en willen we altijd iets leren.  Dus waarom zouden we hen niet bevrijden van de onwetendheid en stigma over het haar van donkere vrouwen? Dit event was echt een ijsbreker voor een open dialoog. De meeste mensen die mijn haar wilden aanraken, waren Afro Amerikaanse vrouwen. Velen anderen raakten mijn haar niet eens aan. Zij waren meer gefascineerd en blij dat zij eindelijk hun nieuwsgierigheid konden uiten. De meerderheid van de mensen waren nieuwsgierig naar moisturizing, transitioning, producten, de do’s en dont’s en de weg die ik aflegde met mijn haar.” bron

 

Wat is jouw mening over dit event? Is dit echt nodig? En heb jij zelf (weleens) te maken met mensen die je haar willen aanraken?

 

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm