Welk haartype heb jij?

Welk-haartype-heb-jij

Een goede manier om je haar beter te verzorgen, is om erachter te komen welke haartype je hebt. Als je weet welk haartype je hebt, kun je de beste verzorgingstechnieken en producten selecteren.

Eén van de meest populaire methoden om haar te classificeren is bedacht door Andre Walker, een haarstylist voor The Oprah Winfrey Show en auteur van het boek “Andre Talks Hair”.  Andre’s classificatie systeem is gerangschikt van type 1 tot type 4. Lees, vergelijk en kies jouw haartype!

Haartype 1: Stijlhaar

haartype 1 steil haar

Stijlhaar is het meest veerkrachtige haartype. Het beschadigd niet snel, maar het is zeer moeilijk om er krullen in te krijgen. Omdat de vetafscheiding gemakkelijk van hoofdhuid tot in de puntjes van het haar kan komen, zonder de interventie van krullen, is het de meest vette haarstructuur van alle types.

Haartype 2: Golvend haar

Dit type is niet compleet steil of krullend. Het zit er precies tussen in. Het is niet te droog of te vet. Door naar je krulpatroon te kijken, kun je bepalen of je haartype 2 hebt. Golvend haar wordt ingedeeld in drie types:

2A Fijn en dun

Haartype-2a

Het haar heeft weinig volume en kruldefinitie. Producten kunnen het haar heel gemakkelijk verzwaren, waardoor de krul verloren gaat. Je kunt het beste lichtgewicht producten gebruiken, zoals mousses.

2B Middelgrote krullen

Haartype-2b

Je herkent dit haartype aan meer gedefinieerde krullen met een S-patroon. Alhoewel het haar krult, is het vanaf de punten tot ongeveer het midden voornamelijk stijl.

2C Dik en ruw

Haartype-2c-

Beginnen je krullen al iets meer vanaf de hoofdhuid? En zijn ze meer gedefinieerd? Dan heb je waarschijnlijk dit type haar. Type 2C heeft een dikker textuur en is iets vatbaarder voor pluis.

Haartype 3: Krullend haar

Als je een haartype 3 nat maakt, wordt het heel erg stijl. Wanneer het haar is opgedroogd, komen de krullen weer terug. Het is, in zijn natuurlijke staat, makkelijk te behandelen. Je kunt het makkelijk met een föhn stijl maken.

Haartype 3 is glazend met “spingerige” krullen en zeer elastisch. Je kunt deze haartype ondervelden in 3 types:

3A Grote, glanzende krullen

Haartype-3A-

Als je dit haartype hebt, zijn je krullen los en groot. Hoe korter je haar, des te minder krullen het heeft (en des te steiler het is). Met langer haar, worden de krullen beter zichtbaar.

3B Veerkrachtige krullen

Haartype-3B

Heb je veerkrachtige krullen, vergelijkbaar met een kurkentrekker? Dan heb je haartype 3b. Deze krullen hebben veel volume. Je haar kan dan ook beste dik zijn.

3C Sterk gekruld

haartype-3c

Dit type haar wordt niet in het boek van Andre Walker genoemd, maar zou volgens vele wel genoemd moeten worden. Deze krullen worden omschreven als strak. De krullen zijn kroezig of zeer strak gekruld.

TIP: Het kan zijn dat jouw haar een combinatie van de verschillende haartypes(3) is. Krullend haar bestaat meestal uit een combinatie van veschillende texturen.*

Haartype 4: Kroeshaar

Volgens Andre Walker is je haar kroezig of zeer sterk gekruld, als het in haartype 4 valt. Over het algemeen is dit type zeer breekbaar (het heeft namelijk veel vocht nodig). Het haar lijkt ruw, maar is eigenlijk heel fijn. De haren zijn in grote bundels dicht bij elkaar ‘ingepakt’. Type 4 zal als het gezond is, niet glanzen maar eerder zacht aanvoelen.

Ook is dit haartype onder te verdelen in types:

4A Dik, krullend haar

Haartype-4a

Je hebt het type 4A als je haar dikke, verende krullen heeft. Het heeft de vorm van een haaknaald. Wanneer je de krul uitrekt, heeft het een zichtbare S-patroon.

4B Z-patroon

Haartype-4b

Haartype 4b is minder krullerig. Het haar buigt zich in scherpe hoeken. We noemen het een Z-patroon. De krullen zijn minder gedefinieerd.

4C  Krimpende krullen

Haartype-4c

4C haar is vergelijkbaar met type 4B. Alleen heb je minder kruldefinitie. Ook zul je meer krimp ervaren met dit type.

Aan de hand van de omschrijvingen kun je bepalen wat het beste bij jouw haar past. Geen enkel haarstructuur is hetzelfde. Misschien heb je een combinatie van verschillend types. Het is in elk geval fijn om een richtlijn te hebben, zodat je je haarverzorging en styling hierop kan aanpassen.

Voor meer info check je: naturallycurly

15 REACTIES

 1. Als je haar type ‘4b Erykah Badu’ hebt, dan heb je dus een pruik 😉
  Misled – just saying.

 2. Hoezo dat dan? PP?
  Ik heb ook type 4b en het is echt geen pruik hoor wat ik heb.

 3. @ marcia hoe kom je erbij dat erykah badu kaal is?
  omdat iemand pruiken draagt wil toch nog niet zeggen dat de persoon kaal is? beetje onnozel.
  En ook al zou ze een plat geschoren hoofd hebben dan nog kun je dat type haar categoriseren.

 4. @ jullie die anderen claimen ipv je haar te categoriseren . deze dames zijn als voorbeelden gebruikt. en tevens wat is er mis met een pruik ? het word tegenwoordig wereldwijd gebruikt door blank en zwart en alles wat tussen in zit . allerlei amnieren extension naaien plakken en al .
  Hou nu op met een ander te bekritiseren..laten we elkaar informeren en wijzer maken over our pride , our black hair .
  thank you
  Liesa

 5. LOL @ alle opmerkingen over erikah badu (te gek wijf trouwens)
  erikah heeft gewoon kroes 4B, zijn jullie vergeten de bos dreads die ze vroeger op haar hoofd had?
  dat ze haar hoofd nu kaalscheert betekend niet dat ze kaal is (kaal=geen haargroei), ze heeft nog steeds kroeshaar :S
  ik zelf heb echt type 1, styl & moelijk te krullen( too bad) wel een mooie lange dikke bos gelukkig
  me dochter (half su) heb 4B, geen zachte krullen, nope, echt een nappy head , dik, veel haar , moeilijk in bedwang te houden. haar pa
  ik kom op deze website zoeken naar hairstyles wat ik kan doen met haar haar,
  ik kan goed vlechten (ook guinnee), twisten en tangen, maar t blijft moeilijk elke keer wat nieuws te verzinnen..
  weet iemand hoe ik bijvoorbeeld kan voorkomen dat na t tangen het haar weer ineen kruipt.
  any tips are welcome and much appriciated

 6. mijn krullen lijken het meest op type 3B, alleen zijn ze wel heel erg gekrult als ze nat zijn. misschien komt dat omdat mijn vader kroeshaar heeft en mijn moeder juist heel stijl.

 7. ik heb haar type 4b en ik ben er trots op want het is een creatie van de schepper van hemel en aarde

 8. ik heb haartype 4B als het lang is, nu heb ik korthaar dus je ziet niet echt het structuur van me haar omdat het is gestraight. Maar als ik er niks aan zou doen en het gewoon rustig zou laten groeien zal het net als die van Erykah B. zijn.

 9. Put a piece of tape on the ground to mark the
  penalty kick spot. Small sided soccer games are no different, whether it is
  5-a-side or futsal that you are playing, the game is always face paced, and all players are involved
  in the action nearly all the time. Participating in recreational sports is an fantastic way to reduce anxiety.

 10. leuk om te lezen 🙂 ik heb voornamelijk 3b, maar hier en daar ook n beetje 3c

 11. Ik vind dat type 1 ook onderverdeeld kan worden in :
  1A dunne haar inplant (hoofdhuid doorschijnend zichtbaar)
  1B midden/normaal (hoofdhuid niet zichtbaar normale haar inplant)
  1c dik (vol / dichte haarinplant)
  (ik zelf zou dan 1B hebben … en idd krul wil er absoluut niet in… heb beste werkt met vochtige ingevlochten vlechten slapen zodat het opdroogt in de vlecht en dan die vorm aanhoud. Heb alle andere methodes uitgeprobeerd zoals: krultang enz. maar blijven max 1 dag houdbaar bij mij.

De reactie mogelijkheid is uitgeschakeld