Black Hair

Wat je moet weten over shea boter

 

 

Shea boter is super populair. Je vindt deze boter dan ook in heel veel verzorgingsproducten terug. Denk aan shampoo’s, zeepjes, crèmes en natuurlijk haarproducten. De boter heeft bewezen de perfecte moisturizer voor je huid en haar te zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende merken die potjes pure sheaboter verkopen; allemaal lijken ze er anders uit te zien. Maar hoe weet je nou welke je moet kopen?

Geraffineerde shea boter v.s. Ongeraffineerde shea boter

Bij het kopen van shea boter kun je kiezen uit geraffineerde shea boter of ongeraffineerde shea boter. Deze laatste is shea boter in de puurste vorm. Het is niet bewerkt en je herkent het direct aan de kleur en met name de geur. Er zijn mensen die het juist heel lekker vinden ruiken, maar ook mensen die de geur verschrikkelijk vinden. Al met al is de geur dus erg opvallend en sterk aanwezig. Wanneer kies je voor de ongeraffineerde vorm? Wanneer je gebruik wilt maken van alle positieve voordelen van shea boter. Shea boter die geraffineerd is, is bewerkt en schijnt tijdens dit proces namelijk veel van haar vitaminen en mineralen te verliezen. Om de boter aantrekkelijker te maken voor een groot publiek, voegen fabrikanten er daarnaast vaak ook parfum aan toe. Meestal worden hiervoor essentiële oliën gebruikt. De kleur  van de boter verschilt: super wit tot een beige/gelige kleur.

Wil je optimaal gebruik kunnen maken van de vitaminen en mineralen van shea boter, kies dan voor ongeraffineerde shea boter.

 

 

sheabutter sheabutter-main

Ongeraffineerde shea boter en Geraffineerde shea boter

De Shea boter gradaties

Nu lijkt het dus alsof je tijdens het aankoop proces exact twee keuzes hebt: ongeraffineerde of geraffineerde shea boter. Helaas, niets is minder waar. Met de komst van de ‘commerciële’ shea boter, zijn er heel veel verschillende soorten varianten ontstaan. Eigenlijk een soort van wildgroei van shea boters in allerlei vormen en met verschillende geuren. Vandaar ook dat er nu een classificatiesysteem in het leven is geroepen, die is onderverdeeld in 5 klassen. Klasse A is de meest pure vorm, klasse D de minst pure vorm. De gradities zijn door het bureau voor internationale ontwikkeling in Amerika en samenwerkende organisaties opgesteld:

A. Pure en ongeraffineerde sheaboter. Dit is sheaboter gewonnen met behulp van water.

B. Geraffineerde shea boter.

C. Zeer geraffineerde shea boter, die is verkregen door het gebruik van oplosmiddelen zoals Hexaan.

D. De minst pure vorm van shea boter. Deze vorm heeft bijna alle vitaminen en mineralen verloren.

E. ‘Ongezonde’ Shea boter. Deze boters zijn besmet met micro-organismen, zoals schimmels en gisten. Of ze zijn verontreinigd door zware metalen, zoals lood en kwik.

(bron)

Hoe weet je nu zeker of je ongeraffineerde shea boter in handen hebt? Dat is dus heel lastig! Waarschijnlijk zijn er ook echt weinig plekken waar je echt de meest pure Shea boter (graditie A) kunt kopen. Let daarom bij je aankoop voornamelijk op de geur en de kleur van het product! Echt, pure shea boter vind je meestal niet in de commerciële drogisterijen. Zoek online of in kleinere Afrikaanse winkels.

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies