castor_olie
Black Hair

Wat? Castor olie maakt je haar helemaal niet dikker?

castor_olie

Ze gaan als warme broodjes over de toonbank: de castorolie producten. Logisch ook, want castor olie claimt juist datgene te doen waar iedereen naar op zoek is: dikker en voller haar. De olie staat al jaren bekend als dé wonderolie. Google het maar even en je vindt genoeg bewijsmateriaal van vrouwen (en mannen) die castorolie hebben gebruikt met een positief resultaat. Maar wat blijkt nu? De claim dat castorolie je haar dikker maakt, is nog nooit wetenschappelijk bewezen, zegt de Amerikaanse Erica Douglas van de website www.sisterscientist.com. Did she break our bubble?

Waarom zegt ze dit?

Om te begrijpen waarom Erica zegt dat castorolie je haar niet dikker kan maken, moet je eerst weten hoe haar precies groeit. Op de website van NaturallyCurly schrijft ze daar uitgebreid over. Feitelijk komt het er uiteindelijk op neer dat op het moment dat je haar uit je hoofdhuid groeit, je het haar niet dikker kunt maken. De dikte van je haar is immers al bepaald in een veel eerder stadium; het hangt namelijk af van de grootte van je haarzakjes. Zodra het dus uit je hoofdhuid groeit, is dat wat het is (yes, it is what it is). Sterker nog, je zal merken dat je haar vanaf dat moment juist dunner wordt.  Daarom zie je vaak dat haar bij de wortel dikker is dan richting de haarpunten. Het dunner worden heeft voor een deel te maken met bijvoorbeeld de weersomstandigheden, wrijving tegen je haar, maar ook doordat je (vaak) je haar strak trekt, een föhn gebruikt, een chemisch proces ondergaat, enz.

Volgens Erica geven de producten die claimen je haar dikker te maken (zoals castorolie) daarom alleen maar de illusie dat je haar dikker wordt. “Om je haar echt dikker te krijgen zou je dus eigenlijk het probleem bij de wortel moeten aanpakken”, schrijft ze.

Dus castor olie werkt echt niet?

Zoals je weet is castorolie een heel dikke olie, die ‘lekker’ blijft plakken in je haar. Erica geeft aan dat het hierdoor lijkt alsof je haar dikker is geworden. Toch kan castor olie op een andere manier helpen om je haar dikker en voller te maken, door de haardichtheid aan te pakken (dit geeft het aantal haar in een bepaald gebied op je hoofdhuid aan). Castorolie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de haarzakjes te reinigen. Hierdoor stimuleer je de haargroei. “Maar, zegt Erica, daar hoef je niet perse castor olie voor te gebruiken, aangezien er meer oliën bestaan met deze eigenschappen. Volgens haar is het een persoonlijke keuze en zijn dit de drie belangrijkste dingen die je kunt doen om je haar dikker te maken: een goed en gevarieerd eetpatroon, verhoging van de bloedcirculatie (dit kan je doen door jezelf een hoofdmassage te geven) en je hoofdhuid schoon houden.

Ik geloof persoonlijk dat ieders haar anders reageert op verschillende producten. Castor olie kent verschillende voordelen en kun je op vele manieren gebruiken. Uiteindelijk heeft de groei van je haar met veel meer te maken dan alleen het gebruik van producten en zul je dit balans zelf moeten uitvinden door verschillende dingen te proberen (de drie genoemde punten van Erica zijn top!). Ze geeft in haar blogpost aan dat castorolie je haar niet dikker kan maken (dus niet je haarstreng zelf), maar dat het wel kan bijdragen aan een hogere haardichtheid wanneer je het gebruikt op je hoofdhuid in combinatie met een hoofdhuid massage. Het resultaat daarvan is natuurlijk ook dikker en voller haar. Wil je testen of castor olie bij jou werkt? Test het dan bijvoorbeeld aan één kant van je haar of bijvoorbeeld alleen bij je haarlijn, zoek op internet naar voorbeelden van andere mannen en vrouwen. Als het een product is dat voor jouw werkt, kun je het zeker blijven gebruiken.

TIP: bestel hier jouw Jamaican Black Castor Olie!

Sidenote: Ze heeft het in haar artikel niet specifiek gehad over de Jamaican Black Castor olie, die volgens velen super goed werk verricht (er is namelijk een verschil tussen normale castor olie en jamaican black castor olie). 

 

Heb jij al ervaring met het gebruik van castorolie?

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies