Black Hair

Waarom ‘natuurlijke’ shampoo’s relaxed haar stroef maakt

Gisteren poste ik mijn review van de haarverzorgingslijn van Sheado online. Daarin vertelde ik onder andere dat ik altijd stroef haar ervaar na het wassen van mijn haar met een natuurlijke shampoo. Mooney Zichterman, van Curls of Nature en de Black Beauty Academy las mijn review en stuurde mij een mailtje. En in dat mailtje stond het antwoord op mijn ‘probleem’! Hoe leuk is dat?! En natuurlijk kan ik het niet laten om het antwoord met jullie te delen:

In de shampoos die wij over het algemeen gebruiken zitten sulfaten (het gaat dan met name om de combinatie Sodium Laureth Sulfaten=SLS). Deze sulfaten zijn zeer hard en hebben een krachtige chemische reactie. Om de invloeden van deze harde chemicaliën te verdoezelen, zijn de meeste shampoos niet clarifying, maar zijn vermengd met moisterizers. Dit kun je o.a. zien aan het feit dat shampoos niet doorzichtig zijn, maar ondoorzichtig (zoals Creme of Nature, Andrélon, Olive Oil, Organics, etc,…), vaak zijn ze een melkachtige ondoorzichtige substantie. Dit komt door de moisterizers die zijn toegevoegd, zodat als je na het uitspoelen van de shampoo geen stroeve en uitgedroogde haarplukken hebt/voelt (want dit is het effect als je de harde sulfaten SLS gebruikt in shampoos zonder moisterizers erin), maar een gladmakend effect hebben.

 Wellicht is je opgevallen dat de meeste shampoos die een minder chemische samenstelling hebben (sulfaatvrij, en dan heb ik het dus over shampoos zonder de SLS) een doorzichtige substantie zijn. Zij hebben namelijk geen moisterizers nodig, omdat zij het haar ook niet strippen. Maar omdat wij gewend zijn aan het laagje gladmakende dat “normale” shampoos op ons haar achterlaten, vinden wij dat de “natuurlijke” shampoos ons haar droog en stug doen aanvoelen. In feite wil het zeggen dat je haar dan gewoon goed schoon is!
Je zult ook merken dat clarifying shampoos, om je haar te ontdoen van alle ‘build up’ (siliconen, olie, minerale oliën, etc,…), wederom doorzichtig van kleur zijn. Om je haar goed schoon te krijgen, is een toevoeging als moisterizer in de shampoo niet handig, je doet er dan meteen weer een laagje op. Deze zijn vaak wel met SLS en maken je haar kurkdroog, stroef, stug en ondoorkambaar.
Dat jouw haar er zo op reageert en gaat klitten heeft inderdaad ook te maken met het feit dat het gerelaxed is. Je haar bevindt zich namelijk in een poreuzere staat, dan het haar in de natuurlijke staat (je buitenste schubbelagen zijn door het relaxen namelijk goed aangepakt en beschadigd). Door het relaxen is de buitenste laag van je haar verhard en klit daardoor makkelijker. Ditzelfde is ook in mindere mate het effect als je minerale oliën gebruikt. Maar troost je, ook bij mensen die hun haar in de natuurlijke staat dragen, voelt het haar stroef aan… dit wil alleen maar zeggen dat het schoon is.
Hartelijk dank Mooney, voor deze heldere uitleg!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm