Black Hair

Waarom je een cleansing conditioner in huis moet hebben

De meeste shampoos bevatten agressieve ingrediënten (SLS) die de natuurlijke oliën uit het haar strippen. Resultaat: droog haar. Daarom zie je tegenwoordig ook veel cleansing conditioners in de schappen liggen. Het verschil met een normale conditioner is, dat er in de cleansing conditioners een vervanger zit voor SLS, namelijk cocomidopropul betaine. Deze schuimt en maakt je haar op een zachte manier schoon en zorgt voor minder build-up. Een cleansing conditioner is ideaal voor een co-wash.

image-2

FOTOGRAAF ALI GAVILLET.

 

Ook bij een cleansing conditioner is het raadzaam om de ingredïentenlijst goed door te nemen. De drie ingrediënten die essentieel zijn voor een goede cleansing conditioner zijn: emolients, proteïne en bevochtigers.

  • Emolients maken het haar zacht en geven glans. De meest gebruikte emolient is glycerine.
  • Proteïne/eiwit herstelt en beschermen tijdelijk het haar. Je moet het niet te vaak gebruiken, anders krijg je een opstapeling van proteïne in het haar, wat juist leidt tot breken. Gebruik dus ook een proteïne vrije conditioner. Voorbeelden van proteïnes zijn zijde, soja, tarwe, keratine en aminozuren.
  • Bevochtigers houden water en vocht vast. Panthenol, plantaardige glycerine en honing zijn goede bevochtigers en een must voor kroes en krullendhaar.
  • Mijn twee favoriete cleansing conditioners zijn: ||| sisters of nature avocado co-wash en de cleansing coconut co-wash.

Heb je geen cleansing conditioner in huis, maar wil je toch de build up van producten verwijderen, dan kun je deze DIY cleansing conditioner gebruiken.

Wat heb je nodig:

1 applicator fles
je favoriete shampoo
je favoriete conditioner
water
2-3 druppels essentiële olie

Hoe?

  1. Meng de shampoo, conditioner, water en essentiële olie (afhankelijk van jouw haarlengte) in de applicator fles en schud deze door elkaar. Let wel op dat je maar een klein beetje shampoo gebruikt. Het mengsel moet meer conditioner dan shampoo bevatten. 
  2. Maak je haar en hoofdhuid (onder de douche) nat.
  3. Breng vervolgens de cleansing conditioner op je hoofdhuid en haar aan, zoals je normaal zou doen. Maar zorg er wel voor dat je op de hoofdhuid concentreert. Doe dit voorzichtig met je vingertoppen. Laat dit voor 2-3 minuten inwerken en uitspoelen. Herhaal indien nodig.
  4. Spoel je haar uit en voilà, je bent klaar. Je kunt kiezen om het haar nogmaals met een normale conditioner uit te spoelen.