VJ Aineko || A Finishing Touch To Music

Van VJ’s zijn we gewend dat ze videoclips aan elkaar praten. Je weet wel, zoals ze dat bij het vroegere TMF en MTV deden.  Maar voor VJ Aineko (Kristel Doest) betekent VJ zijn iets heel anders. “Zoals een DJ nummers aan elkaar draait, doe ik dat met filmpjes”, zegt ze simpel. Haar VJ-skills hebben haar al op verschillende plekken in de wereld gebracht en zelfs een award opgeleverd. Een hele bijzondere baan dus.

Aineko. Wat betekent dat?
“Mijn VJ naam, Aineko, is Japans. Toen ik pas begon met VJ-en, gebruikte ik veel materiaal uit Japanse tekenfilms. Letterljk betekent Ai: love en Neko: Cat. Dit omdat ik een grote kattenliefhebber ben.  Zelf heb ik 2 katten: Chewie en Rufio.”

Creatief met beelden
“Ik praat geen videoclips aan elkaar, zoals de VJ’s van TMF dat deden. Ik ben meer een Club VJ. Zoals een DJ nummers aan elkaar

draait, doe ik dat met filmpjes. Daarbij luister ik goed naar de muziek die de DJ draait. Hoor ik hiphop, dan kijk ik of ik een filmpje met bijvoorbeeld breakdansers kan vinden. Is het een romantisch liedje, dan zoek ik bijvoorbeeld hartjes. Allemaal beelden waarmee je de sfeer van de muziek terug krijgt te zien in de club.

Ik sta niet alleen in clubs, maar draai ook bijvoorbeeld bij galadiners, netwerkborrels en modeshows. Zo was ik VJ bij een orkest in Paradiso, waarbij Beethoven werd gespeeld. De organisatie gaf aan dat het een ode was aan de natuur, dus ben ik op zoek gegaan naar natuurbeelden.”

Fulltime VJ
“Ik heb de studie Design for Virtual Theatre and Games aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gevolgd. Het was een hele brede studie. Theater, 3D en 2D animaties, websites bouwen, filmscripts schrijven en  video’s maken, zijn allemaal onderwerpen waar ik les in kreeg. Ik ben meer de kant op gegaan van 2D animatie.

Ik was 21 toen ik afstudeerde en dacht: Wat ga ik nu doen? Ik was altijd verlegen en dacht laat me wat socialer worden en nam een baantje bij de CoolCat (kledingwinkel, red.). Ik had daar de tijd om na te denken over wat ik wilde. Vervolgens kreeg ik een saaie baant bij G-Star, voordat ik bij Jongerencentrum Be At The Media terecht kwam. Bij Be At The Media werd aan jongeren workshops op het gebied van nieuwe media aangeboden. Ik was een allround medewerker en ondertussen ook bezig met VJ-en. Ik vond het daar heel leuk, maar kreeg helaas geen contractverlenging, vanwege de grote bezuinigingen op de kunst. Dat motiveerde mij om fulltime te gaan VJ-en.”

Underground?
“Er zijn geen 4-jarige opleidingen om het vak van een VJ te leren. Ik heb lessen en workshops  in het VJ-en gevolgd bij een VJ collectief. Zij zijn er in de jaren ’90 mee begonnen. Toen was het nog underground. Er werd nog met van die grote pc’s gewerkt. Nu zijn de technieken zoveel verbeterd, dat je in principe alleen maar je laptop nodig hebt. De VJ wordt steeds vaker voor verschillende dingen gebruikt. Wat je steeds vaker ziet, is video mapping: Beelden op een object projecteren, zoals op een gebouw. Het wordt steeds toegankelijker.

Hoogtepunten
“Ik heb al heel wat hoogtepunten meegemaakt. Vorig jaar mocht ik bijvoorbeeld tijdens een galadiner in de Heineken Music Hall VJ -en met een klassieke DJ. Ook heb ik door mijn werk meer kunnen reizen. Ik heb op feesten in Istanbul gestaan. Als laatste heb ik een opening voor Bosch mogen doen. Dat is een heel groot bedrijf! Zat ik daar ineens met allemaal hoge bazen van Bosch in een internationale conference call.”

Passie delen
“Ik heb het gevoel dat ik alles wat ik leuk vind, in het VJ -en kan stoppen. Ik heb altijd al getekend, hou van mode, dansen en videoclips. Dit alles kan ik mixen in beeld. Soms combineer ik prachtige haute couture beelden op een Jay-Z hiphop beat. Ik kan mijn interesses en passies delen via videobeelden en combineren op de muziek.”

VJ vs Model
“Ik had mij opgegeven voor Hollands Next Topmodel seizoen 1. Helaas kwam ik net niet in het huis. Maar ik dacht: ik heb vast wel indruk gemaakt op de jury en stuurde een mail naar MAX Models waarin ik schreef dat ik denk dat ik best wel iets voor hen kan betekenen. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en aangenomen als fashion model. Maar dat pakte niet goed uit. Als fashion model moet je over het algemeen heel dun en jong zijn. Daarnaast was ik niet heel gedreven om te concurreren met de andere modellen, omdat ik ook andere ambities had. Daarom ben ik  special model geworden. En daar voelde ik mij veel prettiger bij, want ik hoefde niet meer op mijn lijn te letten. En heel eerlijk: mijn Surinaamse kont en dijen gaan toch niet weg.

Ik ben nog steeds bij MAX Models en krijg af en toe opdrachten. Modellenwerk is meer een hobby. Ik zou bijvoorbeeld nooit een opdracht voor mijn werk als VJ afzeggen, omdat ik de volgende ochtend fris voor een fotoshoot moet zijn.”


Meer informatie over VJ Aineko vind je op: www.aineko.nl
In april is VJ Aineko´s werk o.a. te zien tijdens:

  • Lentekriebels @ Central Studios op (8 april)
  • Suprised & Supressed @ Musis Sancrum (20 april)
Interview: Megisa @ myblackhair.nl 
Beeld: via Kristel Doest

2 REACTIES

  1. Leuk interview! Wist niet dat je ook deze combinatie van vj’en had. Ga zeker haar website checken.

De reactie mogelijkheid is uitgeschakeld