Beauty

Het verschil tussen scrubben en exfoliëren

Je huid vernieuwt zichzelf automatisch doordat het dagelijks duizenden huidcellen verliest. Als je jong bent vernieuwen de huidcellen zich om de 20 -28 dagen. Een vernieuwde huid zorgt voor een egale teint en een stralende huid. Helaas, als we ouder worden vertraagt de celvernieuwing, waardoor er opeenhoping van huidcellen ontstaan. Het resultaat is een oneffenheid, droge, schilferige huid en oneffen poriën en puistjes. Om dit tegen te gaan kun je je huid scrubben of exfoliëren. Wanneer gebruik je een scrub? En wanneer gebruik je een exfoliant? Moet je ze beide wel gebruiken? Ik ging op onderzoek uit!

Scrubben

Ik vind het heerlijk om te scrubben, zowel mijn lichaam en mijn gezicht. Ik heb het gevoel dat mijn huid ervan oplicht en het geeft ook een fris en zacht gevoel.

Met scrubben kun je de bovenste laag dode huidcellen weghalen. Maar volgens huidspecialiste dr. Jetske Ultee zijn er ook nadelen aan scrubben. Op haar blog schrijft ze dat je door scrubben vaak ook stukjes van de onderste laag van je huid beschadigd. Hierdoor irriteer je je huid, in plaats van het te verzorgen. Te hard scrubben is een absoluut no-go. Op de blog van Paula’s Choice is ook te lezen dat scrubs het merendeel van de ongezonde, opgebouwde dode huidcellen niet kunnen bereiken. Daarnaast hebben ‘veel scrubs een ruwe, ongelijkmatige textuur, waarmee je schade kunt aanrichten doordat er scheurtjes en kleine wondjes in de huid ontstaan die de huidbarrière aantasten. Scrubs veroorzaken vaak meer problemen dan ze kunnen oplossen.’

Je kunt wel hele milde scrubs gebruiken. In plaats van een scrub, raadt Paula’s Choice een zacht washandje met een reiniger aan. ‘Dat exfolieert het huidoppervlak even goed als welke cosmetische scrub dan ook. Bovendien zijn washandjes zachter (en dus milder) en bevatten ze geen ingrediënten die poriën verstoppen, waar een vette huid met puistjes erg onder kan lijden.’

Exfoliëren

Een andere – misschien wel betere en effectievere – manier om van je dode huidcellen af te komen, is door je huid te exfoliëren met een exfoliant. Deze bevatten fruitzuren(AHA) en salicylzuur(BHA). Fruitzuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen minder wordt, waardoor deze de kans krijgen gemakkelijker los te laten: een frissere en meer ‘stralende’ huid wordt zichtbaar. (bron)

Als je een exfoliant gaat kopen kun je vaak kiezen tussen een exfoliant met Glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA). Beide ingrediënten hebben de eigenschappen te exfoliëren, rimpels te verminderen, het stimuleren van de aanmaak van collageen en het verstevigen van de huid. Toch hebben ze spcieifiek eigenschappen en aan de hand van je huidconditie kun je een keuze maken.  Hier een aantal verschillen:

AHA:

  • AHA is voor de oudere, droge en niet gevoelige huid
  • Zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker van je huid vallen
  • Het kan bij sommigen de huid licht irriteren
  • Heeft verzorgende eigenschappen
  • Zorgt ervoor dat je huid gevoelig wordt voor licht. (gebruik dus altijd een moisturizer met minimaal SPF15)

BHA

  • Voor de vette huid en de huid die last heeft van puistjes en mee-eters.
  • Het kan de huid uitdrogen
  • Heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking

Het kan ook zijn dat je een AHA en BHA exfoliant nodig hebt. Gebruik ze dan niet tegelijk, maar ééntje in de ochtend en de andere in de avond. Ook moet je huid vaak wennen aan AHA en BH exfolianten. Het wordt daarom aangeraden om het gebruik op te bouwen.

 

Als je exfolianten in je huidverzorgingsroutine gaat toevoegen, gebruik ze dan na je reiniger en toner. Laat het even intrekken en vervolg met een serum en moisturizier (met minimaal SPF 15).

Gebruik jij een exfoliant of een scrub om dode huidcellen te verwijderen? Deel je ervaringen in de comments!

bronnen: www.jetskeultee.com, www.paulaschoice.com, www.reddit.com
foto’s: pinterest

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm