Black Hair

Twist out met Curls Unleashed Curl Defining Curl Creme

Curl Defining Creme

Vorig jaar, ergens in juni, was ik het zat: de krul én relaxer in mijn haar. Na een wasbeurt besloot ik abrupt mijn transitioning periode te beëindigen. Binnen een kwartier lag een groot deel van mijn haar in de prullenbak en keek ik in de spiegel naar mijn TWA. “Oeps…wat heb ik gedaan?!”, dacht ik. Het toeval wilde dat mijn schoonzus langs kwam, die zo lief was om mijn haar direct te vlechten (met nepvlechten). Eind goed, al goed toch? Niks bleek minder waar, want na mijn ongeplande Big Chop werd het tijd dat ik mijn ‘nieuwe’ haar ging leren kennen. Uit angst voor het onbekende stelde ik het steeds uit. Van juni tot december heb ik het daarom alleen gevlochten. Box Braids, Marley Braids, Kinky hair…ik heb ze allemaal gehad.

Totdat december aanbrak. Mijn haar was iets gegroeid en ik durfde het aan: twist out met Eco Styling Gel. Ik was tevreden met het resultaat. (ik sta rechts op de foto. Links is Megisa)

megais

Fast Forward naar oktober 2013: inmiddels heb ik al heel wat producten uitgeprobeerd, maar eerlijk is eerlijk: ik bevind me nog steeds in de trial & error fase. Waarschijnlijk zal dat ook nog wel een tijdje duren. Er zijn vast genoeg natural girly’s die dit ook kunnen beamen (plaats een comment!)

Al mijn experimenten hebben er voor gezorgd dat ik wel weet welk kapsel ik op dit moment het beste bij mij vindt passen en dat is de twist out. Ik probeer dan ook verschillende producten uit om deze twist out te maken. Dit keer is het de Curls Unleashed Curl Defining Creme. We verkopen het in onze shop. Het product valt binnen de nieuwe ‘krullenlijn’ van het bekende merk Organic Roots Stimulator. Met de slogan ‘Nature Got it right the first time’ worden de producten uit de lijn in Amerika al volop gepromoot.

Wat belooft het product?

Bovenop het deksel staat aangegeven dat dit product geschikt is voor Curly & Kinky textures, oftewel haartype 3 en 4. Je kunt er twists, twist-outs en updo’s mee maken. Verder zorgt de creme voor moisture en definieert het je krullen mooier, zonder dat het je haar doet krimpen en het witte uitslag (flakes in het engels) achterlaat. Het product is vrij van alcohol, parabenen en minerale oliën. In onze shop vind je de hele lijst met ingrediënten.

De Curl Defining Creme is, zoals de naam al zegt, een krullencreme. Het heeft ook echt de structuur van een creme, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een bodylotion. Anders dan een krulpudding is dit dus een lichtere formule. Voor een bedrag van €15,- ontvang je een pot met 453,6 gram van de creme.

Curls Unleashed Curl Defining Creme

Voorbereiding

Ik besloot dit product te testen tijdens een wasdag. Omdat ik lang geen proteine behandeling had gedaan, heb ik mijn haar eerst gewassen met de GPB proteine shampoo van het natuurlijke merk Aubrey Organics. Vervolgens heb ik ook de proteine conditioner uit deze zelfde lijn gebruikt (lees meer over het nut van proteine conditioners). Je kunt een aantal minuten met de proteine conditioner onder de droogkap  of Hair Therapy Wrap zitten, zodat je haar optimaal wordt gevoed. Een andere optie is om het in te laten trekken door je haar te bedekken met een plastic kapje. Ik koos deze keer voor de laatste optie. Om mijn haar te drogen gebruik ik gewoon een wit katoenen t-shirts. Dit is een methode die vaak wordt gebruikt om beschadiging van je krullen tegen te gaan. Na het wassen heb ik een moisturizer van dr. miracles gebruikt.

aubrey_organics_gpb_shampooGPB Protein Balancing Conditioner

Twisten!

Als ik mijn haar volgens het classificatiesysteem van André Walker zou moeten indelen, dan heb ik haartype4B/4C: kroes en dik! Voor mijn twist gebruik ik altijd eerst een moisturizer (nu dus die van dr. miracles), de krulpudding of creme en een olie of haarboter als sealer.

Omdat de creme voor mijn haar best ‘licht’ is, besluit ik dit product te combineren met de Jamaican Black Castor Oil als sealer. Ik heb de twists er uiteindelijk één dag erin laten zitten, voordat ik ze losmaakte. Hieronder het resultaat:

aisha_2.1

aisha_3

aisha_1

 

Ik ben echt heel erg tevreden met het resultaat. De combinatie van deze creme met de Jamaican Black Castor Oil pakte voor mij goed uit, want mijn haar hield voldoende vocht vast. Zoals je op deze laatste foto kunt zien, krimpt mijn haar wel degelijk (lijkt me ook niet meer dan logisch voor een ieder met krullen). De twists zorgen er aan de andere kant wel weer voor dat mijn haar een beetje uitrekt. Ook een pluspunt: geen flakes!

Een weekje twist out? Zo doe ik dat!

Omdat ik vaak echt lang bezig ben met het twisten van mijn haar, probeer ik er altijd voor te zorgen dat mijn twist out minimaal een weekje mooi blijft. Dit betekent dat ik ervoor moet zorgen dat:

  • ik de ‘stretch’ in mijn haar behoud
  • mijn haar voldoende vocht blijft houden

Om dit te garanderen, gebruik ik daarom een methode die bekend staat als de ‘Ananas methode‘. Ik voorzie mijn haar dan iedere avond van een beetje moisturizer en seal het met een (lichte) olie. Vervolgens breng ik mijn krullen omhoog en bind ik ze vast. Als je haar nog niet zo lang is kun je je haar ook verdelen in twee staarten. Vervolgens bind ik een satijnen doek en ga ik slapen. Een bijkomend voordeel van deze methode is ook nog dat je je haar zo niet iedere avond opnieuw hoeft te twisten.

De volgende ochtend verwijder je het satijnen doekje en style je je haar weer zoals gewenst!

Trial & Error: Curl Defining Creme in combinatie met een lichte olie?

Na mijn geslaagde poging om de creme te combineren met de Jamaiacan Black Castor Oil, wilde ik het product toch nog eens proberen op droog haar in combinatie met een lichte olie. Ik koos voor kokosolie. Helaas werkte dit niet voor mij! Tenminste, niet zoals gewenst (de krullen waren niet zo gedefinieerd). Ik ben daarom benieuwd of dit wel werkt bij meiden met krultype 3 (3a,3b).

Ik heb het product alleen gebruikt voor twist-outs, maar je zou het ook kunnen gebruiken voor een wash&go of een braid-out.

Wat is jouw favoriete product voor het maken van twist-outs?

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies