"Toen ik 12 jaar was, vond ik mijn kroeze vlechten kinderachtig" || Naturalista VJ Aineko


Als ‘naturalista’ heeft VJ Aineko heel veel geluk met haar haren. Het groeit als kool, ze hoeft er niets voor te doen en ziet er toch fantastisch uit! “Terug gaan naar mijn natuurlijke haar, betekende geen gedoe meer met een brandende hoofdhuid, krulspelden die in en uit moeten en het gebruik van een haardroger.”
De eerste relaxer
“Vroeger dacht ik dat het bij het volwassen worden hoort, om je haar te relaxen. Mijn moeder had toen immers ook een relaxer. Toen ik 12 jaar was en naar de middelbare school ging, vond ik mijn kroeze vlechten kinderachtig. Ik ging op vakantie naar Suriname en bezocht daar een kapper. Die kapper schrok zo van mijn haar; ze heeft een relaxer gebruikt die volgens mij in Nederland niet eens door de keuring zou komen, maar het resultaat was prachtig lang haar.
Toen ik weer in Nederland was, bleek mijn hoofdhuid te zijn verbrand en mijn haar brak aan de achterkant af en aan de voorkant kreeg ik kale plekken. Het was een afschuwlijke ervaring, maar ik dacht dat een beetje afgebroken haar erbij hoorde.  Mijn moeder vond het vreselijk. Ik ging wel door met relaxen, maar liet het door een goede kapper of mijn moeder doen. Gelukkig groeide het weer aan. Ik had geluk dat mijn haar heel dik was.”

Back to natural
Mijn haar was van mijn 12e tot mijn 20e gerelaxed. Ik werd voor de overstap naar natural vooral geïnspireerd door Lauren Hill met haar korte afro tijdens haar tijd in The Fugees, maar ook door Erykah Badu. Ik dacht: terug gaan naar mijn natuurlijk haar, betekent geen gedoe meer met een brandende hoofdhuid, krulspelden die in en uit moeten en het gebruik van een haardroger.
Toen ik het mijn moeder vertelde, was ze bang dat mijn haar niet meer zou groeien, als ik het eraf knipte. Maar ik zei: “nee, ik wil mijn natuurlijke haar weer terug. Ook als dat zou betekenen dat het kort blijft.”
Om mijn haar weer natuurlijk te krijgen, ben ik gestopt met relaxen. Ik heb heel vaak kleine rollers in mijn haar gedaan, zodat het beter mengde met mijn uitgroei. Op een gegeven moment ben ik steeds kleine stukjes af gaan knippen. Uiteindelijk heb ik toch een big chop gedaan en had ik een klein afro-tje.”
Reacties
“Ik zat op een kunstschool. Daar stimuleren ze je om jezelf te zijn, dus de reacties op mijn haar waren daar heel positief. Mijn moeder was er ook wel down mee. Ze zei wel: verzorg het wel een beetje, want het ziet er zo ongekamd uit. Maar ik wilde niet zo’n perfect gekamde afro.
Wat ik het moeilijkst vond, waren de reacties van mensen die je niet kennen en vervelende opmerkingen maakten. Ik kan me herinneren dat iemand zei: ‘goh, heb jij je vinger in het stopcontact gestoken?’. Of rond Sinterklaas, dat er een kind naar je wijst en zegt: ‘kijk, Zwarte Piet!’. Tja, dat kind weet niet beter. Het is aan de moeder om er dan wat van te zeggen. Dat waren wel moeilijke dingen.
Maar dat ik negatieve reacties van ´mijn eigen mensen´ kreeg vond ik nog erger. Het was jammer om te zien hoe een donker meisje met een lange weave me kon uit lachen terwijl zij onder het neppe haar ook gewoon kroes haar heeft.
Even wat anders
Ik zal sowieso niet meer relaxen, vanwege het chemische. Sinds ik natural ben, heb ik het een keer gepressed, maar dat is niet echt mijn ding. Ik heb afgelopen zomer wel hele lange nepvlechten gehad; gewoon om af te wisselen en mijn haar uit te laten rusten. De laatste tijd bekijk ik ook veel YouTube filmpjes om inspiratie op te doen voor verschillende kapsels.
Naptural85
“Ik vind het YouTube kanaal van Naptural85 leuk. Zij heeft ongeveer dezelfde haarstructuur als mij – denk ik – en ze legt veeluit. Daarnaast vind ik het inspirerend om lang kroeshaar te zien, zoals de vrouw met de langste dreads. Ik vind dit leuk om te zien, omdat er altijd wordt gezegd dat kroes haar niet groeit. Ook Solange Knowles met haar korte afro is een inspiratiebron. Niet alleen vanwege haar haren, maar ook haar kleding met felle kleuren, mooie Afrikaanse printen…prachtig!
Verwacht niet teveel
“Niet lang geleden zag ik een meisje met met kroeshaar tot haar onderrug op Youtube. Ze zei dat vrouwen niet meteen moeten verwachten dat ze lang haar krijgen als ze van gestraight naar kroes haar overstappen. En dat vind ik een goede tip. Ik heb vaak genoeg vrouwen om mij heen gezien die een bepaald beeld voor zich hebben en als dat niet lukt of te lang duurt, weer overstappen op een relaxer.
Probeer te kijken naar wat de mogelijkheden zijn met je haarlengte. Soms denk ik: had ik maar meer verschillende kapsels uitgeprobeerd toen mijn afro nog kort was. Maar afknippen vind ik nu dan weer te ver gaan. Verwacht gewoon niet teveel van je haar. Wees blij dat je haar gezond is. Al het andere is mooi meegenomen.”
Meer informatie over VJ Aineko vind je op: www.aineko.nl
In april is VJ Aineko´s werk o.a. te zien tijdens:

  • Lentekriebels @ Central Studios op (8 april)
  • Suprised & Supressed @ Musis Sancrum (20 april)
Interview: Megisa @ myblackhair.nl 
Foto’s Kristel: via Kristel Doest

4 REACTIES

  1. Ha meer inspratie om natural te gaan. Mijn haar is gerelaxed sinds ik me kan herinneren. Groep 5 of groep 6 was dat en sinds dit jaar ga ik echt terug naar mijn roots. Ik doe onderzoek en januari/februari was de laatste x dat k relax heb gezet. Nu breekt het, maar ik vind het niet erg. Terug naar mijn roots met natuurlijke producten dat ga ik doen. Ook al betekent dat: alles eraf!

  2. Ik vind het een leuk artikel en hoop dat steeds meer zwarte vrouwen zich bewust worden van hun’kroon’. Wat mij erg goed geholpen heeft in het proces van chemisch behandeld haar naar natuurlijk is het product van Ella-Jorden,speciaal ontwikkeld voor naturalistas. Ik maak er nog steeds maandelijks gebruik van en mijn haar wordt er alleen maar gezonder en mooier van.
    Succes voor alle sisters die het moedige besluit nemen om natural te gaan.

De reactie mogelijkheid is uitgeschakeld