Black Hair

Suriname Street Hair #4

Het werd weer tijd voor een nieuwe Suriname Street Hair! Het heeft inmiddels wel wat weekjes geduurd en iedere keer wanneer ik vrouwen op straat zag lopen met een apart, prachtig of juist super opvallend kapsel, dacht ik ‘ooooohhwww we moeten weer gaan fotograferen’. Het werd dus 21 februari. Een zaterdag. Voordat ik mijn huis verliet om richting de stad te gaan, keek ik omhoog. Donkere wolken, grauw weer. Had het nog wil zin om te gaan? Onderweg begon het zelfs keihard te regenen. Zo’n tropische regenbui die soms urenlang door kan gaan of juist heel erg kort en plaatselijk is. Toen ik aankwam bleek dat laatste het geval. De zon begon te schijnen! Samen met Mona Lisa (de fotograaf) wandelden we weer door de straten van Paramaribo Centrum.

 

Jernice

Samen met haar zusjes Killa en Rachel loopt Jernice (17 jaar) deze ochtend in de domineestraat. Haar kapsel deed mij denken aan het Half Up Half Down Top Knot kapsel, dat populair is om te dragen met box braids of extra lange weaves (bekijk tutorial). Speciaal voor de verjaardag van haar zus, koos ze voor deze rode boxbraids. “De ‘kleur’ voor haar verjaardag is rood. Vanavond dragen we dus allemaal rood. Ik vond het leuk om daarom ook rode boxbraids in te laten vlechten”.

killa2

Zus Killa (18 jaar) heeft onder haar weave eigenlijk ook een prachtige bos met krullend haar, legt ze uit. “Maar ik wilde even eens wat anders, vandaar deze look.”

Rachel-2

“Waar ik ooit spijt van heb gehad, zegt Rachel (22 jaar), is het straighten van mijn haar. Mijn haar brak verschrikkelijk. Nu heb ik gewoon mijn eigen kroeshaar onder deze vlechten en dat werkt veel beter.”

Darissa

Darissa-2

Boxbraids zijn kapsels die we sowieso bij iedere editie telkens weer tegenkomen. Ook Darissa (16 jaar) draagt ze met veel plezier. Ze noemt dit kapsels zelfs haar favoriet. “Af en toe wissel ik het af met een mooie twist out”, zegt ze.

Melaika

 

Melaika-4

“Ik heb zoveel verschillende dingen met mijn haar gedaan”, vertelt Melaika (24 jaar) wanneer we haar aanspreken voor een foto. “Ik verander mijn kapsel iedere twee tot drie weken. Het gekste wat ik ooit heb gedaan is mijn haar helemaal afscheren. Ik had een echte jongenskop.”

Nivara

Wanneer we richting de centrale markt lopen zien we in de verte een kort meisje lopen. Maar ze valt op, omdat haar High Puff zo groot is. Nivara (18 jaar) heeft dit kapsel daarom tot haar signature hairstyle gemaakt. Zie je Nivara dan zie je de High Puff (en andersom!). “Ik houd van mijn krullen én dit kapsel. Het is gewoon lekker makkelijk.”

 

Latoya

 

Djehaira

Wanneer we voorbij Latoya (31 jaar) en haar zes jarige dochter Djehaira lopen, zien we direct dat deze twee heel veel aandacht besteden aan hun haar. “Ik hou van experimenteren”, zegt Latoya. Ik sta gewoon voor de spiegel en begin met mijn kapsel. Het haar van mijn dochter doe ik ook zelf, al moet ik haar wel vaak dwingen om te komen zitten. Ze vindt het namelijk pijnlijk, maar uiteindelijk wel mooi.”

Faadilah

Het begint weer te regenen en we besluiten onder een afdakje te gaan staan. Samen met haar zusje (die een matching outfit aan heeft) trotseert Faadilah (25 jaar) moedig de regenbui. We stoppen haar voor een foto. Daar waar heel veel vrouwen bewust kiezen wat voor producten zij in hun haar smeren, is Faadilah juist minder kieskeurig. “Ik gebruik gewoon baby olie in mijn haar. Maar eigenlijk zet ik er van alles in. Alles wat kan en goed werkt. Ik ben niet bewust bezig met bepaalde haarproducten.”

Janelle

Janelle-2

Kom je Janelle (20 jaar) tegen, dan is kans groot dat je haar ziet met deze heerlijk lange weave. Haar lange haren, roze jurk en matching lippenstift vallen op en geven wat kleur aan deze grauwe dag. “Ik draag altijd Brazilian Hair. Het enige wat ik gebruik om het te onderhouden is water!”

Malissa-2

MalissaMaar er is meer! Janelle is niet de enige die de straten opfleurt. De vrolijke Malissa (33 jaar) is zelfs gewend om altijd heel veel kleur te dragen in haar haar. Ze komt uit Trinidad en is speciaal naar Suriname gekomen om te shoppen (who knew! LOL, maar het heeft een groot deel te maken met de lagere kledingprijzen). “Zwart staat mij niet, daarom draag ik zoveel kleur.” Overigens schijnt het in Trinidad geen opvallende verschijning te zijn wanneer je zoveel kleuren in je haar draagt. Mona Lisa vertelde me dat heel veel vrouwen in Trinidad er van houden. Wel echt leuk en om vrolijk van te worden. Ik wil naar Trinidad!

Fabielle

Don’t Be Afraid, staat er met grote letters op haar shirt. En bang om iets uitdagends met haar haar uit te proberen, is Fabielle (19 jaar) niet. Om dat te bewijzen hadden we haar eigenlijk maanden eerder moeten tegenkomen, want toen blondeerde ze haar hele haar. Toen ze het zat was, knipte ze haar hele haar. “Nu laat ik het weer lang groeien. Om mijn krullen te onderhouden gebruik ik de hele lijn van African Pride.”

cynthia

Witte hoofddoeken zie je in Suriname meestal wanneer mensen rouwen. Maar voor Cynthia (32 jaar) heeft deze hoofddoek een hele andere reden. “Ik had mijn haar vanmorgen niet gekamd, dus vandaar dit hoofddoekje”.

 

JOs

Terwijl ik begin te praten tegen Jos (35), onderbreekt haar vriend mij en vertelt me dat ze geen Nederlands praat. Samen met haar Surinaamse vriend woont Jos namelijk in Brazilië. Haar vriend, Randell (38) nam haar mee naar zijn vaderland voor een heerlijke vakantie. Gelukkig kan hij in dit gesprek onze tolk zijn. “Ik hou van mijn krullen, zegt Jos. “Ik gebruik Braziliaanse natuurlijke haarproducten. Mij zul je geen chemische producten zien gebruiken, daarom relax ik mijn haar ook niet.”

 

Diana

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende producten voor ons haar te koop, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom zijn er ook nog genoeg vrouwen die het gewoon heel simpel houden. Zoals Diana (35 jaar) bijvoorbeeld. Zij gebruikt vaseline voor haar haar. En of dit nou goed is of niet, haar haar is lang! “Dit is allemaal mijn eigen haar. Al mijn kapsels bedenk ik lekker zelf.”

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies