Hairspiration

Suriname Street Hair #3

De drukste en meest gezelligste maand van het jaar? In Suriname is dat de decembermaand. Een maand vol met feesten, heerlijk eten én heel veel vuurwerk. In december gaat iedereen de straat op om samen Owru Yari (Oudjaar) te vieren. En niet alleen de Surinamers zijn massaal op straat te vinden. De decembersfeer trekt namelijk ook veel toeristen naar het warme land. Samen met Megisa wandelen we enkele dagen voor Owru Yari door het centrum van Paramaribo. Super druk natuurlijk, dus het perfecte moment om de mooiste kapsels te spotten.
Streethair_mbh Aisha
Ik ‘verberg’ mijn natural curls even een paar weken onder deze box braids. Gewoon, omdat ik er zin in heb (en eigenlijk ook even geen zin heb in de dagelijkse verzorging van mijn kroeshaar). Bekijk in deze post wat “Box Braids Hairspiration”.
Streethair_mbh Megisa
 Ook Megisa draagt een protective hairstyle: de crochet braids. In deze blog lees je hoe ze dat heeft gedaan. 
Terwijl we vanaf Fort Zeelandia richting het winkelend publiek wandelen, komen we eerst voorbij de Congreshal, tegenover het bekende Onafhankelijkheidsplein. Normaal zou je daar gewoon langs kunnen lopen, maar vandaag speelt er een band in de zaal en is het druk bij de ingang; de muziek is vanaf een afstand te horen. Heerlijk! Voor de hal komen we Ryckyta (19 jaar) tegen. Zij vertelt ons dat binnen het feest van het Ministerie van Justitie en Politie plaatsvindt. Wanneer we haar vragen of we haar mogen fotograferen, zegt ze direct: “Mag ik dan met mijn tweelingpaar op de foto? Ze zit binnen.”
Streethair_mbh1.1 Streethair_mbh1.2
Samen met haar zusje Neghesty (rechts) poseert Ryckyta voor de foto. Neghesty is 16 jaar, dus kunnen ze onmogelijk een echte tweeling zijn. Toch zien de zussen het zo. “We dragen altijd hetzelfde als we uitgaan. Ook ons haar kammen we dan hetzelfde. Neghesty vlecht haar eigen haar en daarna dat van mij”, zegt Ryckyta. “We dragen ons haar ook wel eens kroes. Krullend haar is nu erg in de mode in Suriname.”
Streethair_mbh2.1 Streethair_mbh2.2
Iets verderop lopen we Lucille (29) tegen het lijf. Super verlegen is ze, maar ze wilt toch graag op de foto. Het opvallende weave kapsel is  ingevlochten door haar nicht, maar wel door Lucille zelf bedacht. Ze wilde graag twee kleuren in haar haar. “Ik wilde eigenlijk rood met zwart in mijn haar, maar ik kon de rode kleur niet vinden, dus koos ik uiteindelijk voor blond met zwart. Weave is eigenlijk niet goed voor je haar, wanneer je je eigen haar te strak vlecht. Kijk maar, bij mij is het haar bij mijn haarlijn gebroken. Ik gebruik nu castorolie en tonka olie, zodat mijn haar gaat groeien.
Streethair_mbh3.1 Streethair_mbh3.2
De kleurrijke tiener Sherry Ann (15 jaar) gebruikt altijd veel kleur in haar haar. “Ik hou van verschillende kleuren. Straks gooi ik mijn haar los en ga ik het weaven. Dat doet mijn moeder voor me. Misschien kies ik voor de kleur rood. Pas wanneer het ‘gekreukt’ is, haal ik het haar er weer uit.
Streethair_mbh4.1Streethair_mbh4.2
Adinda (37 jaar) is helemaal into the natural hair. Al haar kapsels verzint ze zelf. “Of ik ooit nep haar draag? nee, want het jeukt! Om mijn kroeshaar te verzorgen, gebruik ik gewoon een simpele haarvet. Meer niet.”
Streethair_mbh5.1 Streethair_mbh5.2
Terwijl Megisa en ik in het Nederlands uitleggen aan Riltje (rechts, 16 jaar) en Kerani (16 jaar) waarom we graag een foto van hun willen maken, wordt al gauw duidelijk dat ze ons niet verstaan. Riltje en Kerani komen namelijk uit buurland Frans-Guyana.  Helaas spreken wij geen vloeiend (en ook niet een beetje) Frans, dus vertaalt het Surinaamse nichtje onze vraag. De weave die ze hebben geplaatst valt heel erg op vanwege de oranje lokken. “We dragen altijd een weave. Nu, speciaal vanwege onze vakantie in Suriname. We komen hier vaker. Het is een veel leuker land dan Frans Guyana.”
Streethair_mbh6.1 Streethair_mbh6.2
En dit is het nichtje van Riltje en Kerani. Affanaisa (16 jaar) heeft haar haar speciaal voor Owru Yari geweaved – en voorin gevlochten. “Ik hou ook van lang Braziliaans haar met een strakke middenscheiding. Dat kapsel droeg ik vorig jaar tijdens Owru Yari. Daarom heb ik dit keer iets anders bedacht.
Streethair_mbh7.1 Streethair_mbh7.2
In de Hermitage Mall waren we deze schattige tweeling al enkele dagen geleden tegengekomen. Toevallig zien we ze die dag ook weer in het centrum. Ze heten Aiysha en Aeysha (beide 1,5 jaar). Samen zijn ze met moeder Donna (links, 29 jaar) op vakantie. Terwijl het haar van de tweeling er keurig verzorgd uit ziet, bekent Donna dat ze zelf “heel slordig is” met haar eigen haar. ” Ik had mijn haar gerelaxed, maar wil toch weer mijn kroeshaar terug. Ik heb al een flink stuk geknipt, dat is best pijnlijk. Maar eigenlijk duurt het te lang. Ik vind het lastig uit te kammen. Voor mijn tweelingdochters gebruik ik water en moisturizer. Ze hebben altijd leuke strikjes in hun haar.”
Euredice (30 jaar) heeft van nature lang, dik en kroeshaar. “Ik weave mijn haar voor het gemak. Ik relax en dan laat ik het weer rusten. Nu wil ik weer kroeshaar. Vorig jaar was het helemaal kroes, maar werd ik  – toen ik mee deed aan een contest – toch weer overgehaald het te relaxen. Daar heb ik wel spijt van. Ik gebruik alleen castor olie voor m’n kroeshaar.
Streethair_mbh8.1 Streethair_mbh8.2
Terwijl we bezig zijn haar moeder te fotograferen, poseert de dochter van Euredice vrolijk mee. Ze houdt van dansen en heeeeel veel foto’s maken. “Voor m’n dochtertje Gyena (8 jaar) gebruik ik alleen castor en argan olie, vertelt Euredice. “Gyena is niet zo dol op haren kammen, maar ze draagt zelf graag een twist out of een braid out.”
Streethair_mbh9.1 Streethair_mbh9.2
“Ik lijk op zo’n klein, lief meisje met mijn haar”, zegt Sheren(26 jaar), wanneer we haar vragen om een foto. ” Ik ben nu pas begonnen met ‘natural’ en mensen die ook ‘natural’ zijn helpen me. Om mijn haar te verzorgen, gebruik ik Shea Boter.”
 Streethair_mbh10.1 Streethair_mbh10.2
Wat doe je met je haar wanneer je op vakantie bent? “Kies een weave!” Dat is de tip van Graciella (31 jaar). Haar outfit maakt ze mooi af met deze leuke hoed. “Ik woon in Nederland en ben hier op vakantie. Normaal draag ik gewoon mijn eigen haar, maar voor de vakantie liever een weave.”
Tijdens het verwerken van dit artikel laat de techniek ons ineens in de steek. De gesprekken die we voerden met de meisjes en vrouwen, sloeg Megisa op op haar iPhone. Thuis gekomen bleken alle teksten te zijn verdwenen. Een beetje in paniek, maar toch net niet, want gelukkig bestaat er iCloud. Hierdoor hebben we een deel van de gesprekken terug kunnen halen, maar helaas niet alles. Van de onderstaande foto’s konden we nog wel de gesprekken onthouden; echter de naam en de leeftijden van de vrouwen zijn ons ontgaan. Op zich niet erg, want het blijft een post vol hairspiration!
 Streethair_mbh13.1 Streethair_mbh13.2
Bij ijssalon Alegria (waar je overigens heerlijke Frozen Yoghurt kunt halen) komen we dit meisje uit Frans Guyana tegen. Ook zij bezoekt dit jaar Suriname om heerlijk te kunnen feesten. “Zulke grote feesten heb je niet in Frans Guyana”, vertelt ze. Haar simpele knot maakt ze leuker door een hoofddoek te binden. “Dit is mijn eigen haar”, vertelt ze. “Voor de afwisseling vlecht ik mijn haar ook wel eens.”
Streethair_mbh12.1 Streethair_mbh12.2
In de domineestraat komen we dit meisje tegen. Weaves draagt ze alleen in het weekend of wanneer ze naar een feest gaat. “Na de vakantie ga ik weer naar school en dan relax ik mijn haar weer. Gewoon heel eenvoudig.”
Streethair_mbh11.1 Streethair_mbh11.2
In dit schattige meisje schuilt een hele stoere meid. Ze komt net terug uit Curacao, waar ze mee deed aan een karate wedstrijd en op de derde plek eindigde. In haar haar heeft ze allerlei kleine ‘toetjes’ gemaakt en creëerde daarbij perfecte scheidingen. “Dit kapsel vind ik het mooist bij mij staan. Af en toe wissel ik dit af met een weave, maar niet te vaak. Ik adviseer anderen namelijk juist om gewoon hun natuurlijke haar te dragen.”
Streethair_mbh14.1 Streethair_mbh14.2
Weer komen we een gezellige vakantieganger tegen! “Ik ken jou ergens van”, zegt ze tegen me. Het blijkt dat we beiden rond dezelfde periode op de Hogeschool van Amsterdam een studie hebben gevolgd. Een goede basis voor een leuk gesprek.  “Heb je een leuk ‘haar-verhaal’?” vraagt Megisa aan haar. “Ja, die heb! Ik liet mijn haar onlangs kleuren bij de kapper, maar dat ging niet direct helemaal goed. Na het blonderen, leek mijn haar te zijn ontploft! Onderaan was helemaal blond, bovenin waren er zwarte en half blonde plukken. Het blonderen was volledig mislukt. Uiteindelijk is het toch goedgekomen en ben ik blij met dit resultaat. Ik merk wel dat mijn haar wat droger is, daarom gebruik ik nu dagelijks een extra leave-in conditioner.”
Streethair_mbh15.1 Streethair_mbh15.2
Wachtend op haar moeder, die enkele meters verderop gezellig stond te kletsen met vriendinnen, wil dit meisje wel een leuke foto maken. 1,5 jaar geleden zag ze dit kapsel ergens in een boekje bij iemand. Ze vond het zo mooi, dat ze haar haar liet scheren. “Wanneer ik het even zat ben, bedek ik het met een weave.”
Streethair_mbh16.1 Streethair_mbh16.2
Bij een ‘outdoor tassenwinkeltje’, zien we deze mevrouw  – ook een vakantieganger – helemaal in ‘matching green colours’. Het valt op, maar juist niet op een storende manier. Dat ze van veel kleur houdt, blijkt uit haar reactie: “Ik heb mijn haar wel eens rood gekleurd, paars en zelfs oranje! Ik doe het gewoon zelf met Crazy Color. Na iedere wasbeurt, vervaagt de kleur. Daarom heb ik een tube mee genomen naar Suriname, zodat ik het af en toe kan bijwerken.
Streethair_mbh17.2 Streethair_mbh17
De laatste vakantieganger (echt. Ieder keer toeval!) komen we tegen op het kruispunt van de Domineestraat en Steenbakkerijstraat. Ze loopt net fastfoodketen Popeyes binnen, wanneer we haar aanspreken vanwege haar blonde buzz cut kapsel. “Ik droeg vroeger altijd een weave, maar was het ineens zat. Ik knipte alles eraf en sindsdien heb ik het altijd kort gehouden. Mijn omgeving reageerde heel erg positief op dit kapsel. Ze zeggen dat ik er het perfecte gezicht voor heb. Voorlopig laat ik het dus nog zo!”
Vandaag vieren we Owru Yari in Suriname. Ben je niet in Suriname? Geen nood! Je kunt de activiteiten namelijk volgen via een LiveStream. Klik op deze link voor meer informatie.

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies