Hairspiration

Suriname Street Hair #2

De drukste dag in het centrum van Paramaribo? Dat moet de zaterdag zijn! Samen met fotograaf MonaLisa (die zelf prachtig kroeshaar heeft) loop ik in de meest populaire winkelstraten van de Surinaamse hoofdstad. Het is 22 november, enkele dagen voor de onafhankelijkheidsdag van Suriname. Srefidensi wordt het genoemd. Een mooie, zonnige dag en voor velen een goed moment om nog even de laatste outfits te scoren voor een leuk Srefidensi feestje.

Mona Lisa en ik spotten ook dit keer inspirerende kapsels.

SSH Jennifer Anoushka full body smallSSH Jenifer Anoushka close up -small

“Dit is mijn eigen haar”, zegt Anoushka (13 jaar, met roze shirt) direct wanneer ik vraag of ik een foto van haar mag maken. Haar prachtige paardenstaart wordt volgens haar door velen vaak gekenmerkt als ‘nep’. Samen met haar vriendin Jennifer (14 jaar) wandelen ze door de stad, wachtend op een feestbus (super populaire activiteit in Suriname, waarbij grote bussen fungeren als mobiele discotheken). Kom je Jennifer nog een keertje tegen, dan zul je haar vast weer met net zo’n perfecte bun als op deze foto zien. Dat is namelijk haar favoriete kapsel zegt ze.

 

SSH Jeanif-small

We zien haar alleen van achteren, omdat ze voor ons loopt. Haar lange blonde haren lijken haar signature style  te zijn. Om haar in te halen rennen we op haar af en gelukkig reageert Jeanif (22 jaar) direct enthousiast op deze rubriek. Maar van een signature blonde hairstyle is helemaal geen sprake. “Ik draag alle kleuren weave”, zegt Jeanif. “Ik ga straks naar de kapster om een bob kapsel te maken. De kleur? Paars!”

Ladesh full body - small SSH ladesh close up-small

De High Puff is één van de meest simpele kapsels voor wanneer je je haar kroes draagt. Ladesh (15 jaar) draagt het dan ook met trots. “Een relaxer in mijn haar? Nee, nog nooit gedaan en ik heb er ook geen behoefte aan.”

SSH Abigail Close up-small SSH abigail full body - small

Een knotje opleuken? Dat doet Abigail (19 jaar) door er leuke klipjes in te doen. De perfecte combinatie met dit schattige jurkje. Haar boxbraids, die haar nichtje voor haar heeft ingevlochten, verzorgt ze alleen met de Olive Oil hairspray van ORS.

SSH Cherish close up -small SSH Cherish full body -small

Het is best jammer dat we Cherish (17 jaar) niet enkele dagen eerder waren tegengekomen. Haar rood gekleurde lokken waren tot voor kort namelijk roze! Gewoon, omdat het haar lievelingskleur is. Door het wassen is de kleur vervaagd, maar zeker niet minder mooi.

 

SSH Molly Shanella - small

De roots van Shenella (36 jaar, rechts) liggen in Guyana, maar inmiddels noemt ze Suriname al 8 jaar haar ‘thuis’. Haar moeder Molly (59 jaar) brengt zo nu en dan vanuit Guyana een bezoekje aan haar dochter. Voor Shenella is het de tweede keer dat ze de big chop doet. “I Love it”, zegt ze.

 

SSH Naomi close up -small SSH naomi -full body - small

De vrolijke Naomi (31 jaar) valt erg op met haar rood gekleurde haar. Dat ze van verschillende haarstijlen houdt, blijkt wanneer ik haar vraag naar haar ultieme haartip: “Bezoek elke week je kapster! Dat doe ik zelf. Mijn volgende kapsel wordt iets met lang haar”. Naomi staat er niet alleen bekend om haar kapsel vaak te veranderen. Ze heeft namelijk ook een prachtige stem. Met het nummer ‘Hori mi, Brasa mi’ deed ze dit jaar mee aan Suripop XVIII. Je kunt de videoclip van het nummer hier bekijken.

 

SSH Jolanda fron -small SSH Jolanda side -small

Yes! Eindelijk kwamen we iemand tegen met een leuk gebonden doekje in het haar. En je zou het misschien niet zeggen, maar Jolanda (38 jaar), houdt helemaal niet zo van hoofddoeken. De enige reden dat ze er vandaag een op haar hoofd heeft gebonden, is omdat haar vlechten “een beetje gekreukt zijn”, zegt ze.

 

SSH Sanduella close up SSH Sanduella full body - small

“Je wilt niet weten hoe ik erbij kom om dit hoedje op te doen”, zegt Sanduella (27 jaar). Het hoedje lijkt perfect afgestemd te zijn op haar jurk. Maar dat is nou net niet de reden dat Sanduella deze hoed draagt.”Ik ga nu naar mijn moeder. Deze hoed is van haar en ik moest hem meenemen. Maar omdat ze niet wil dat ik hem in mijn tas prop, heb ik ‘em maar opgedaan!”

 

SSH Patricia-small

Het is bijna niet te geloven, maar deze vingercoils hairstyle van Patricia (31 jaar) blijven naar eigen zeggen gewoon twee maanden lang mooi. Wat ze ermee doet om het mooi te houden? Helemaal niks. Ik draag zelfs geen hoofddoek wanneer ik ga slapen. Het product dat ik gebruik om de coils te maken is gewoon heel erg goed.”

 

SSH LaDiennesa close up - small SSH LaDiennesa full body - small

Je zou denken dat dit soort korte haarstijlen niet echt heel populair zijn onder tieners. La-Diennesa (17 jaar) denkt daar heel anders over. “Ik hou van een korte weave. Mijn haartip? Laat je weave altijd professioneel plaatsen.”

 

SSH Ordine close up -small

Al lopend door het centrum zochten we nog actief naar een vrouw met mooie lange dreads. En opeens lopen we Ordine (32 jaar)  tegen het lijf. Aan de grote knot te zien, moét ze deze dreads al heel lang in haar haar hebben. En dat klopt ook. “Ik draag al 13 jaar dreads”, zegt Urdine. “Ik weet nog niet hoe lang ik ze nog laat zitten. Misschien laat ik ze ooit nog wel eens knippen.”

 

SSH Naomi braids close up - small 2 SSH Naomi braids closeup2 - small

Het enige wat ik kon uitspreken toen ik  Naomi (19 jaar) zag aan komen lopen was “O.M.G.!!!” Haar box braids kapsel deed me denken aan één van de 30 haarstijlen die ik begin dit jaar creëerde met box braids. De grote strik op je hoofd valt op en het is niet voor iedereen weggelegd om zo door het centrum te lopen. Maar voor Naomi heeft deze haarstijl alles met haar outfit te maken. “Ik heb de strik zelf gemaakt en vind het mooi bij mijn outfit passen.”

 

SSH Kimberly close up -small SSH Kimberly full body -small

We moeten even op haar wachten, voordat we de foto kunnen maken. In de Domineestraat wordt Kimberly (19 jaar) namelijk geinterviewd voor een televisieprogramma over Srefidensi. Haar prachtige krullen verzorgd ze met pure kokosolie. “Zo wordt het zacht”, zegt ze. “Om mooie krullen te krijgen, gebruik een curl activator van ORS.”

SSH Sugeen close up-small SSH Sugeen fullbody -small

Terwijl Mona Lisa en ik eigenlijk al besluiten dat we voldoende foto’s hebben gemaakt, zien we daar ineens Sugeen (18 jaar) staan. Ze is met een grote groep vriendinnen; ze lachen en praten. Het ziet eruit als een gezellige get together van jonge meiden. Sugeen valt op, omdat ze als enige van haar vriendinnen super kort haar heeft. Vragend naar de reden voor dit korte haar, blijkt deze vooral praktisch te zijn. “Ik had heel erg dik haar en het groeide echt traag. Daarnaast hield ik er ook niet van om mijn haar te kammen. Mijn oma zei toen dat ik het gewoon moest knippen. Dat deed ik. Inmiddels zijn we vier jaar verder en ik vind het nog steeds mooi!”

 

Fotografie: Mona Lisa Groenewoud

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies