Hairspiration

Suriname Street Hair #1

_MG_4978

Wat is er nou leuker dan de haarcreaties van andere vrouwen bekijken? In de rubriek Suriname Street Hair ga ik samen met een fotograaf op zoek naar kapsels. Bijzonder, opvallend, ongelooflijk mooi of over the top. Ieder kapsel kan voor iemand een inspiratie zijn.

Het is een regenachtige ochtend. Voor de eerste Suriname Street Hair editie struin ik de Centrale Markt (Paramaribo) van Suriname af. En ik moet mij eigenlijk schamen, want het is de eerste keer dat ik deze markt bezoek sinds ik 3 jaar geleden naar Suriname verhuisde. Kan je iets niet vinden bij de kleine groente en fruit standjes die zich langs verschillende wegen in de stad bevinden, dan vind je het zeker wel op de Centrale Markt. Groente, fruit, vis en er is er zelfs een kapsalon. De juiste plek om leuke kapsels te spotten, toch?

 

_MG_5013

Ik draag zelf mijn second day twist-out. In deze post vind je tips voor de perfecte twist out

_MG_4971

Voor de markt kom ik Sidione (24 jaar) tegen. Haar eigen kroeshaar uitkammen, doet pijn. Dus uit gemak kiest ze op dit moment voor box braids, waar ze naar eigen zeggen veel mee kan doen.

 

_MG_4977

Niet veel later loopt Anchel (22 jaar) voorbij. Het is misschien niet heel goed te zien op deze foto, maar Anchel heeft hele dunne vlechtjes in haar eigen haar gemaakt. “Kort haar vind ik beter”, zegt ze.

_MG_4982

Judirsky (27 jaar) doet haar wekelijkse boodschappen-rondje op de markt. Ze straalt wanneer ze voorbij loopt. Reden genoeg om haar te vragen voor een foto. En alhoewel ze echt van haar eigen kroes haar houdt, is ze ook weg van weave. Op deze foto draagt ze een weave van Braziliaans haar.

_MG_4988

Vis verkopen? Laat dat maar aan Mireille (38 jaar) over. Al 14 jaar lang verkoopt deze dame verschillende vissoorten op de Centrale Markt. Ze viel op vanwege haar hoedje, die ze vandaag “spontaan op deed”.

_MG_4994

“Nee, dit is niet mijn eigen haar! ik draag mijn haar eigenlijk zoveel mogelijk kroes”, zegt Oglaya (28 jaar) direct als ik haar vraag om een foto van haar haar. Ze is samen met haar dochtertje op de wandel. Het kleine, schattige meisje (niet op de foto) is de reden waarom ze liever zo weinig mogelijk een weave draagt. “Wanneer ik een weave draag, vraagt mijn dochter direct of ze ook zulk haar mag hebben. Ik wil dat mijn dochter haar eigen haar lief heeft.”

_MG_5003

Ik heb altijd bewondering voor vrouwen die zo’n kort kapsel durven te dragen. Samantha (25 jaar) onderging afgelopen augustus een “Big Chop”. En nee, niet om een relaxer eruit te knippen. Ze had namelijk hele lange dreads. Nu geniet ze van dit kapsel en is ze van plan dit af te wisselen met zo nu en dan een weave.

_MG_5009

Iets verder van de markt vandaan, komt studente Chequita (22 jaar) aan gelopen. En ja, ik weet van mezelf dat wanneer ik box braids in heb, ik ze gerust een week of 4 tot 6 in mijn haar laat zitten. Chequita denkt daar heel anders over en haalt de vlechtjes er gemiddeld na twee weken al weer uit. “Anders raakt het gekreukt”, zegt ze.

 

_MG_5020

Super vrolijk en toch een beetje zenuwachtig lacht Esmeralda (34 jaar) naar me wanneer we deze foto maken. Esmeralda kun je een echte weave-lover noemen. “Ik draag altijd een weave. Het is gewoon gemakkelijk!”

_MG_5034

Onze laatste foto maken we van Meredith (26 jaar). Haar accent verraad haar Nederlands-Surinaamse roots. Samen met haar moeder viert ze een heerlijke vakantie van maar liefst twee maanden in Suriname. Waarom? “Ik ben voor het eerst, sinds mijn kinderjaren, weer in Suriname. Samen met mijn moeder. Mijn ultieme haartip? Ik stimuleer mensen altijd om kroeshaar te dragen!”

Fotografie door Paul Koswal

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies