Black Hair

Surinaamse haarstylisten maken kans op showcase in Amsterdam tijdens fashion fest

Het was al twee maanden geleden, maar de beelden staan mij nog steeds bij. Ik werd overspoeld met unieke, aparte kapsels en de bijbehorende prachtige modellen. In mei stond de fashion wereld van Suriname namelijk in het teken van fashion fest. Visagisten, modellen, haarstylisten en mode-ontwerpers konden hun kennis en praktijkervaring opschroeven door verschillende masterclasses te volgen. De meest talentvolle artiesten, mogen in september een eindpresentatie geven tijdens de fashion fest competitie in Nederland.

fashion fest?

Heb je wel eens gehoord van MAFB? MAFB begon in 2008 als een fashion, design en kunst platform voor creatief talent in Amsterdam. Vorig jaar startte MAFB en Eddytude Studio 597 met een nieuw project: fashion fest Suriname. fashion fest brengt verschillende fashion disciplines bij elkaar. Door fashion talent masterclasses te bieden, helpen ze deze talenten zich verder te ontwikkelen en koppelen ze hen aan hun netwerk. In samenwerking met het Surinaamse bedrijf Eddytude Studio 597, wordt fashion fest Suriname voor een tweede keer georganiseerd.

Nu weer even terug naar die unieke en aparte kapsels die ik zag tijdens mijn bezoek aan het Nola Hatterman instituut in Paramaribo. Ik maakte daar kennis met de twee laatst overgebleven haarstylist finalisten Michelle Tjong Kim Sang (31 jaar) en Mozermo Creton (26 jaar). Zij maken kans om, in samenwerking met de finalisten van de disciplines ontwerpers, modellen en visagie, een eindpresentatie te geven in Nederland. Terwijl Michelle bezig is, met een voor mij super ingewikkeld kapsel, zegt ze: “Ik hou van kleur! Dat is echt mijn signature style en waar mensen mij van kennen. Alles is ‘in’. Je kan het heel subtiel houden of juist voor het extreme kiezen. Ik denk dat ik één van de laatst overgebleven haarstylisten ben, omdat ik opviel binnen de groep. Ik ben apart en heb echt mijn eigen stijl. Hoewel Mozermo ook erg opviel tijdens de masterclasses, verschillen we wel hemelsbreed van elkaar.” En dat klopt ook, want terwijl Michelle zich onderscheid met haar kleurbehandelingen, heeft Mozermo zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in weaves. “En die moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien”, zegt hij. Door mijn deelname aan fashion fest hoop ik meer samenwerkingen aan te kunnen gaan en mijn netwerk te vergroten.

 

MAFB2015-_HAIRSTYLIST_MICHELE_TJONG_Foto-door_EDWARD_-OLIVIER
MAFB2015-_HAIRSTYLIST_MICHELE_TJONG_Foto-door_Mitchell Lisse

Michelle’s creaties. Fotografie door Edward Olivier (bovenste foto) en Mitchell Lisse (onderste foto). Meer foto’s en een introductiefilmpje over Michelle vind je hier

MAFB2015-_HAIRSTYLIST_MOZERMO-CRETON_-VISAGIST-KAY-VAN-DAL-Foto-door_MITCHELL-LISSE

MAFB2015-VISAGIE-CHANTAL-JIE-FOENG-SANG_HAAR-MOZERMO-CRETON_Foto-door_NANCY-SCHOENMAKERS
En dit dit zijn enkele van Mozermo’s creaties. Fotografie door Micthell Lisse (bovenste foto) en Papatam (onderste foto).  Je vindt alle foto’s  en een introductiefilmpje via deze link.

Scott Schotsborg

Op een klein afstand van de finalisten staat haarstylist Scott Schotsborg trots toe te kijken. Scott is een bekende in het kappersvak en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het merk Mizani. Het blackhair merk van L’oréal. Gevraagd naar zijn mening over het Surinaams talent, zeg hij: “Ik word gelijk emotioneel, ik krijg gelijk kippenvel. Waar ik echt super blij mee ben is de jonge generatie die ik nu zie: over hun talenten, hun samenwerkingen die ze aangaan. Ik heb foto’s gezien van de twee finalisten en daardoor dacht ik, hier wil ik aan meewerken. Ik ben heel erg blij met hun vragen en hun openheid over hetgeen ze nog te leren hebben.”

Strakke coupes, warme tinten en afro’s

Scott Scottsborg heeft zich het kappersvak, net als de twee finalisten, zelf aangeleerd. Naar eigen zeggen staat hij bekend om zijn ‘strakke coupes’. “Dat zijn ab-so-luut hele goede coupes. Wil je je haar steil hebben? Dan zorg ik er ook voor dat je haar steil is op de manier waarop Europees haar steil is. Wil je een weave? Dan adviseer ik de klanten een haarkleur en structuur te gebruiken die zo dicht mogelijk bij hun eigen haarkleur en structuur ligt.”

Natuurlijk vraag ik Scott ook naar de blackhair trends van deze zomer. Hij zegt: “Highlights kunnen echt niet meer. Warme tinten zijn in de mode: rode, paarse en koper tinten. Afhankelijk van je ondertoon kun je de juiste kleur kiezen en het leuke is dat je de kleuren ook kunt combineren. Naast het kleuren is ook de afro helemaal hot. Ik zou graag meer Surinaamse vrouwen zien die hun natural hair accepteren en de afro rocken.”

Stemmen op Michelle en Mozermo

Michelle en Mozermo maken beide kans om een presentatie te geven tijdens fashion fest in Nederland, maar dan moet er wel op ze gestemd worden. Je kunt dat doen via de website van MAFB. Klik hier. Je kunt dan ook voor andere kandidaten stemmen. Stemmen is mogelijk  tot vandaag (29 juli)!

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies