Black Hair

Review Cantu Shea Butter Conditioning Co Wash

cantu_conditioner

Als er een ding is dat zeker niet in je hair stash mag ontbreken, dan is het wel een goede conditioner. En die conditioners vind je in allerlei soorten en maten. Ik gebruik al enige tijd de conditioning co-wash van Cantu Shea Butter. Een conditioner voor, zoals op de verkpakking staat aangegeven, ‘natural hair’. Tijd dus voor een review.

Cantu haarproducten

Een paar jaar geleden liet Megisa mij kennis maken met de leave-in conditioner van Cantu. Een leave-in die nog steeds erg gewild is onder vrouwen. En dan maakt het niet uit of je je natuurlijke krullen draagt of een relaxer in je haar hebt. Toen ik ontdekte dat Cantu ook een speciale lijn voor ‘natural hair’ zou lanceren, was ik vastberaden om eens enkele producten te proberen. Omdat ik momenteel nog helemaal “in to creating the perfect curl’ ben, begon ik met de coconut curling cream (gekocht bij Ketmin in Suriname). En ja hoor, ik was verkocht. Reden genoeg voor mij om nog een product uit te proberen en dat was dus de Conditioning Co-Wash.

Cantu for Natural Hair Conditioning Co -Wash – de ingrediënten

cantu_conditioner4

Alle Cantu haarproducten zijn gebaseerd op shea butter, zoals het merk duidelijk laat weten op de verpakkingen. Het schijnt zelfs dat ze er 100% pure shea boter voor hebben gebruikt. Al hun producten ruiken daarom ook bijna hetzelfde. Het maakt niet uit of je een conditioner of een krullencreme van het merk in handen hebt, op een gegeven moment herken je diezelfde geur. Geen slechte geur, maar niets kan tot nu toe tippen aan de geur van de Jane Carter Solutions producten en de geur van Aubrey Organics producten. De Conditioning Co-Wash is onder meer vrij van minerale olie, sulfaten, parabenen, siliconen en gluten.

Benieuwd naar wat er dan wel in zit? Ik bespaar je de hele lijst aan ingrediënten, maar noem even een paar belangrijke die hoog in de ingrediëntenlijst staan. Water (Aqua) wordt als eerst genoemd en dat zou ook als eerst moeten staan. Immers een conditioner dient je haar te bevochtigen. Twee andere ingrediënten met een hoog moisturizing effect  zijn stearyl alcohol en cetyl alcohol. Heel veel mensen denken dat je alcohol voor je haar zoveel mogelijk moet proberen te vermijden. Dat kan waar zijn wanneer het short chain alcohol is. Megisa had daar eerder over geschreven. Stearyl alcohol en cetyl alcohol vallen onder de categorie ‘vet alcoholen’, die worden verkregen uit natuurlijke bronnen en goed zijn voor je haar. Ze werken verzachtend en worden daarom vaak in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt.

Dan vraag je je natuurlijk nog af waar in de lijst Shea Boter is verwerkt? Onder de naam butyrospermum parkii zien we dit natuurlijke product terug op de tiende plek in de ingrediëntenlijst. Een ander opvallende ingredient is phenoxyethanol. Het staat bijna helemaal als laatste in de lijst, wat overigens niet wegneemt dat dit een chemisch ingrediënt is dat als conserveringsmiddel in veel beautyproducten wordt gebruikt. Phenoxyethanol kan namelijk juist ervoor zorgen dat je haar droog wordt. Helemaal natural is dit product dus niet, wat voor mij niet echt iets uit maakt. Maar wil je al je producten het liefst ‘natural’? Dan is dit misschien niet het juiste product voor jou.

Het product

cantu_conditioner3

De conditioner heeft een witte kleur en voelt heel erg zacht aan. Ik heb hem niet als deep conditioner gebruikt, omdat ik daarvoor het liefst de producten van Aubrey Organics gebruik. Het belangrijkste met een conditioner is dat je er je tijd voor neemt om het in je haar te masseren. Het product claimt immers dat het een co-wash is en alle ‘build up’ kan verwijderen met als resultaat schoon en moisturized haar. De conditioner koop je in een verpakking die alles weg heeft van de manier waarop huidverzorgingsproducten vaak worden verpakt. Het is verder voorzien van een handige sluitdop, die je gewoon open en dicht kunt klikken. De keuze voor deze verpakking vind ik juist weer goed, omdat je de conditioner er lekker gemakkelijk uit kunt knijpen en hem daarnaast op z’n kop kan plaatsen. Grote kans dus dat je de hele verpakking leeg kunt halen (net zoals je dat met tandpasta doet!)

Conditionen! En wat vind ik van het product?

Ik ben erg tevreden over dit product; ja dat zeg ik nu al! Ik heb het als normale co-wash gebruikt. Nadat ik mijn haar heb uitgespoeld, verdeel ik mijn haar in 8 secties. Vervolgens masseer ik per sectie de conditioner in mijn haar. Daarna is het simpel weg uitspoelen. Mijn haar was volledig schoon. Best knap voor een conditioner, waardoor het misschien iets weg heeft van een sulfaatvrije shampoo. Ik kan alleen niet zeggen dat ik mijn haar zacht vond aanvoelen. Het voelde gewoon normaal en dus goed aan. Hetzelfde geldt voor de moisture. Mijn haar voelde niet droog aan, niet super zacht maar ook niet perfect met moisture. Dit merkte ik aan de manier waarop ik mijn haar achteraf even ‘kamde’ met mijn vingers.

In de verpakking zit ongeveer 283 gram. Best oke, maar je hebt ook best veel nodig om er het beste uit te halen. Vooral wanneer je lang en dik haar hebt. De Cantu Conditioning Co-Wash kost tussen de 8 en 11 euro (verkrijgbaar bij verschillende Afro shops). Dat wordt gezien als best prijzig, omdat je conditioners met een veel grotere inhoud ook veel goedkoper kunt krijgen. Het feit dat je best veel van het product nodig hebt voor een enkele wasbeurt, maakt het allemaal nog duurder. Toch is het ’t proberen waard.

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies