Black Hair

Relaxed haar en co-wash. Yah or Nah?

co-wash-relaxed_haar

Co-wash (het haar wassen met enkel een conditioner), is super populair onder naturals. Het zorgt ervoor dat (in tegenstelling tot een shampoo) het haar gevoed en zacht blijft. Sommige naturals zweren bij co-washes en doen niets anders meer. Als je een relaxer hebt, kun je best wel wat leren van de haar verzorgingstechnieken van naturals. Zo ook van het co-washen van je haar. De yah’s en nah’s op een rijtje:

Yah!

  • Sport je veel? Dan kan co-washen iets voor jou zijn. Als je vaker dan 1 keer per week sport en heel veel zweet, is het niet handig om elke keer de shampoo te gebruiken. Voornamelijk shampoos met SLS en ALS halen de natuurlijke oliën uit je haar, waardoor je haar extra droog wordt.
  • Als je je relaxer wil stretchen. ‘Stretchen’ wil zeggen dat je langer wacht met je relaxer dan de gebruikelijke 6 tot 8 weken. Dit heeft als voordeel dat je minder vaak hoeft te relaxen en dat je haar weer wat kan groeien en dikker kan worden. Je hebt dan wel met 2 verschillende haarstructuren te maken.Om je uitgroei zo zacht mogelijk te houden, is een co-wash de ideale manier.
  • Wanneer je transitioner bent, is de co-wash ook de beste manier om met de twee haarstructuren om te gaan.
  • Als je heel veel last hebt van droog haar. Gebruik een moisturizing conditioner (en geen proteine conditioner) om een co-wash te doen. Sommige vrouwen met droog haar doen elke dag een co-wash, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen aan te raden. Door te proberen, ontdek je wat jouw haar nodig heeft.

Nah!

  • Als je geen goede proteine/moisture balans hebt. Over het algemeen heeft relaxed haar meer proteïne nodig. Je haar is opgebouwd uit proteïne en door het relaxen, verdwijnt er heel veel proteïne uit het haar. Teveel co-washen zorgt voor teveel moisture in het haar, waardoor de balans zoek is. je haar wordt slap en gaat breken.
  • Als je heel vet haar hebt, is co-washing ook geen goed idee. Je haar wordt alleen maar vetter vooral als je een conditioner op olie basis gebruikt. . Dan kun je liever een conditioner op waterbasis of een  moisturizing shampoo gebruiken (zoek er eentje zonder sulfaten) en maandelijks een cleansing shampoo.
  • Als je heel veel stylingproducten gebruikt (zoals gel). De producten zijn veel moeilijker te verwijderen uit je haar met een conditioner. Hierdoor blijft het nog in je haar zitten, waardoor je last krijgt van ‘buil up’ en vet haar.

Doe jij al aan co-washen? Laat het weten in de comments!

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm