greenhouse effect
Black Hair

Uit de oude doos: Greenhouse Effect

Een paar jaar geleden was het helemaal hip om mee te doen met allerlei natural hair growth challenges. We schreven best veel over de verschillende technieken die worden gebruikt om je haargroei te versnellen. Eén van die technieken van het Green Hous Effect. Weet je nog?

Van de Greenhouse Effect (in het Nederlands, Broeikaseffect) heb je vast wel eens gehoord. Even ter herinnering: het broeikaseffect is het opsluiten van hitte in de atmosfeer. Zonder het broeikaseffect zou het gemiddeld -18 graden zijn op aarde en dat zouden we niet overleven. Het broeikaseffect kan je ook toepassen op je haar.

Op Youtube zijn er heel wat filmpjes gemaakt van vrouwen die door de GHE (GreenHouse Effect) methode een positief effect zien op hun haar. Het doel van de GHE is om een warme, stomige, tropische situatie voor je haar te creëren zodat je haar beter groeit. Eigenlijk is het dus een soort broeikas creëren voor je haar. Hoe vaker en langer je dit doet, hoe beter. De hitte zorgt er namelijk voor dat je natuurlijke olie, talg(sebum), vrijkomt. Talg heeft een voedende werking voor het haar en zorgt ervoor dat uitdroging wordt voorkomen.

Wat heb je nodig voor een GHE?

Om een Greenhouse effect te creëren heb je de volgende producten nodig:

  1. Olie. Vaak wordt er Jamaican Black Castor Oil of Extra Virgin Olijf Olie gebruikt. Maar je kan eigenlijk elke olie gebruiken, die jij lekker vindt voor je haar. Gebruik alleen niet een te lichte olie.
  2. Boters. Als je de volgende dag bijvoorbeeld een braid out wil doen, gebruik je een van je favoriete boters om het haar stevig te houden. Een goede boter die je kunt gebruiken is shea butter.
  3. Plastic cap
  4. Satijnen doek
  5. Muts (optioneel)

Nu kun je aan de slag! Het is eigenlijk heel gemakkelijk. Verdeel je haar in 2 delen (meer delen als je haar wat dikker is) en breng de olie op vochtig of droog haar aan. Zorg ervoor dat je begint bij de puntjes en dan naar boven toe werkt. Als op alle delen van het haar de olie is aangebracht, kun je ervoor kiezen om twists of vlechten te maken voor een leuke styling de volgende morgen. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen. Plaats de plastic cap op je hoofd, vervolgd door je satijnen doek. De satijnen doek zorgt ervoor dat de plastic cap goed blijft zitten en de stoom die gecreëerd wordt niet kan ontsnappen. Als je heel weinig zweet ‘snachts kun je ervoor kiezen om een extra muts op je hoofd te binden.

GHE voor verschillende haartypes

De GHE kan gebruikt worden voor elk haartypen. Natuurlijk haar en relaxed haar, maar ook voor vrouwen met nepvlechten en weaves:

Weave of nepvlechten
Als je een weave in hebt, kun je je olie in een applicatieflesje zetten. Spuit elke avond voor het slapen gaan dan de olie op het hoofd. Als je nepvlechten draagt kun je ook per vlecht de olie aanbrengen. Breng de olie dan aan tot de lengte waar jouw haar stopt.

Relaxed haar
Voor vrouwen met relaxed haar is het ook mogelijk om de GHE te creëren.  Als je denk dat het je haar te zwaar maakt, kun je er ook voor kiezen om na het oliën van je haar, je satijnen doek te binden en daarna de plastic cap. De plastic cap zorgt er namelijk voor dat je hoofd gaat zweten. Als je die dus verwisseld met je satijnen doek, zal dit in mindere mate gebeuren.

Je kunt de olie zo’n 2 a 3 keer per week aanbrengen. Maar je kunt het ook elke dag doen. Je moet even zelf aanvoelen wat jouw haar lekker vindt. Het plaatsen van de plastic cap moet zo vaak en lang mogelijk gebeuren, zodat het lekker gaat stomen.

Zijn er nog dames die deze methode uitvoeren om zo het haar goed te hydrateren en haargroei te versnellen? Deel je ervaringen met ons!

foto: IG ItsMyRayeRaye

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm