Black Hair

Op de kaptafel: African Shea Butter

shea-butter-and-nutsIn jouw reis naar lang en sterk haar zul je een aantal styling tools nodig hebben. Sommige zijn absolute ‘must haves’ voor gezond haar en af en toe een leuk haarspeeltje is altijd leuk. Elke week geven we van zo’n hair-toy een korte handleiding mee en ook nog wat handige tips, zodat ook jij jouw black hair de care kunt geven die het zo verdient!

Deze week bij My Black Hair op de kaptafel:

‘African Shea butter’

In Afrika wordt Shea butter vanouds gebruikt voor de verzorging van de huid, bij reuma, spier- en gewrichtspijn en ook bij het voorkomen en verminderen van zwangerschapsstrepen en het verzorgen van baby’s. Shea butter is vochtregulerend, helpt o.a. roos en breken van het haar te voorkomen, het biedt bescherming tegen hitte en tegen chloorwater in zwembaden.
100% natuurlijke ongeraffineerde Shea butter is het meest geschikt voor kroeshaar. Shea butter maakt het haar super zacht en soepel zonder het vettig te laten aanvoelen. Je hoeft maar een beetje te gebruiken na het wassen. Breng de Shea butter aan na het wassen van het haar en het haar blijft zacht tot de volgende wasbeurt!
Ongeraffineerde Shea butter is het meest geschikt maar ook erg hard bij gebruik. Op de website www.sheabutter.punt.nl vind je het volgende recept voor  ‘Whipped Shea butter’.
Enjoy!

Het Recept

Benodigheden:
• 300 gram 100% pure Afrikaanse sheabutter ( te koop bij een (afrikaanse) haartoko in de buurt)
• 200 ml pure amandel olie
• 100 ml olijfolie
• 100 ml jojoba olie ( te koop bij ‘de Tuinen’)
• 1 theelepel geurolie
• 1 handmixer
• 1 maatbeker
• verscheidene lege potjes, goed gewassen met heet water en drogen.

Aan de slag:

  1. Maak een double boiler. Dit doe je door een grote pan met water op het vuur te zetten. Zet daarin een (lege) glazen bowl dat op de rand van de pot kan rusten. Wanneer het water begint te koken, zet je het vuur laag. Leg dan de blok sheabutter erin zodat het gaat smelten.
  2. Wanneer de sheabutter helemaal vloeibaar is voeg je de amandel olie, olijfolie en jojoba olie toe.
  3. Laat het geheel nu afkoelen. Dit duurt ongeveer een half uur. Ik laat het afkoelen door de bowl in koud water te leggen.
  4. Na ongeveer een half uur zie je dat het mengel een vastere vorm begint aan te nemen.
  5. Voeg je geurolie toe en begin te mixen.
  6. Als je een paar minuten hebt gemixt, laat je het ongeveer twee minuten rusten. Blijf erbij staan, het is een kort proces.
  7. Ga door met mixen totdat je een zachte boterige substantie hebt. Je merkt vanzelf wanneer je kunt stoppen.
  8. Schep je whipped sheabutter in lege potjes. Of als je een grote pot hebt, in 1 grote pot.
  9. Als het goed is heb je nu zo’n 700- 800 gram ‘Whipped Sheabutter’ gemaakt. Genoeg voor de hele familie!

TIP: Shea butter is trouwens ook erg goed te gebruiken als body butter, en heerlijk voor je gezicht

(bron)