Black Hair

Ontklitten? Daar heb je geen kam voor nodig!

hoofdfoto uitkammen

Terwijl bijna alle naturals fan zijn van de Denman borstels en Tangle Teezers, is er ook een grote groep meiden die er zeker van is dat deze borstels en kammen onnodig zijn. Hoe zorgen ze er dan voor dat ze alle klitten uit hun haar krijgen? Nou, heel simpel: ze gebruiken hun vingers!

Waarschijnlijk heb je wel vaker over finger detangling gehoord. Met je vingers kun je heel gemakkelijk de klitten uit je krullen halen. En dan maakt het niet uit welk krultype je hebt. Als je het goed doet, zorgt het ontklitten van je haar met je vingers, voor minder haarbreuk. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

1. Conditioner Finger Detangling

Dit wordt gezien als de meest makkelijke manier om je haar met je vingers te ontklitten. Zo ga je te werk:

  • Verdeel je haar in een aantal secties. Hoeveel je er maakt, hangt echt af van de lengte en de dikte van je haar.
  • Begin achterin en maak je haar nat. Het is handig en gemakkelijk om hiervoor een spray bottle te gebruiken.
  • Smeer de (leave-in) conditioner vervolgens over de plukken haar. Begin bij de punten en breng het dan aan tot aan de wortels. Zorg ervoor dat al het haar wordt voorzien van de (leave-in) conditioner. Laat het vervolgens een aantal seconden in je haar zitten.
  • Nu is het tijd om je haar te ontklitten. Dit doe je door met je vingers het haar- daar waar het ‘vast’ en in de knoop zit -voorzichtig uit elkaar te trekken. Dit doe je een aantal keer. Een goede manier om te testen of alle klitten weg zijn is door van je vingers een ‘kam’ te maken en deze vanaf de wortel tot de puntjes door je haar te halen. Lukt dit je zonder dat je vingers blijven ‘steken’? Dan heb je je haar goed ontklit.
  • Herhaal deze stappen, totdat je je haar volledig hebt ontklit.

Voordeel van deze methode: het is een snelle manier om je haar te ontklitten. De conditioner maakt het gemakkelijker om door je haar heen te gaan.

Nadeel van deze methode: je moet er goed voor waken dat je door het water en/of de conditioner je haar niet teveel uitrekt waardoor deze juist kwetsbaarder wordt en dus toch sneller breekt.

Jane Carter – Nutrient Replenishing Conditioner 
€15,- via OhMyHair.nl

Aunt Jackie’s Knot On My Watch

€8,- via OhMyHair.nl

 

2. Dry Finger Detangling

Met deze methode gebruik je geen extra water of (leave-in) conditioner om je haar te ontklitten. Je gaat gewoon direct aan de slag:

  • Verdeel je haar in een aantal secties. Hoeveel je er maakt, hangt echt af van de lengte en de dikte van je haar. Je zou wel wat moisturizer in je haar kunnen doen.
  • Start direct met het ontklitten van je haar (zoals hierboven beschreven). Wanneer je klaar bent met een sectie, maak je een twist in je haar.
  • Herhaal deze stappen, totdat je je haar volledig hebt ontklit.

Voordeel van deze methode: deze methode zorgt voor veel minder haarbreuk.

Nadeel van deze methode: het is tijdrovend! je moet er echt je tijd voor nemen, aangezien je haar minder uitrekt en minder flexibel is.

Een combinatie?

Het ontklitten van je haar met je vingers neemt best wat tijd in beslag. Heb je veel geduld, dan geniet je wel van het voordeel dat ‘minder haarbreuk’ heet. Om toch tijd te kunnen besparen en haarbreuk tegen te gaan, zou je de finger detangling methode ook kunnen combineren met het gebruik van een kam. Je kunt dit doen door eerst je haar zoveel mogelijk te ontklitten met je vingers en het vervolgens af te maken door een kam met wijduitstaande kam te gebruiken (of je Tangle Teezer of Denman Brush). In dit artikel vind je producten die het uitkammen van je haar gemakkelijker maken. 

 

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies