Black Hair

One To Watch: Soraya

Stiekem waren we al een tijdje echt fans van haar blog LoveSoyl. De ene dag word je er verrast door prachtige kledingstukken; enkele dagen later vind je er simpele DIY’s die je inspireren om direct zelf aan de slag te gaan. Voor ons natuurlijk redenen genoeg om deze creatieve designer deze week in onze rubriek “One To Watch” te plaatsen.

Love S.O.Y.L.
‘Story Of Your Life’, vast ook voor jou een bekend zinnetje. Het wordt in het Engels gebruikt om aan te geven dat iets al vaker in je leven is gebeurd. Tijdens het ontwerpen, bedacht Soraya dat dit de merknaam van haar blog en kleding- en sieradenlijn moest worden. Inmiddels zijn haar sieraden, speciaal voor de zelfverzekerde vrouw die zich wil onderscheiden met opvallende items, te verkrijgen in een Amsterdams boetiekje en via haar eigen webshop ShopSoyl.comBest knap, wanneer je je bedenkt dat ze slechts drie maanden geleden begon met ontwerpen. “Ik maak al mijn sieraden zelf. Ik was ermee bezig op mijn blog en schreef mezelf in de zomer in bij Lowlands. Tijdens het festival was mijn hele collectie de eerste dag al uitverkocht. Het zou natuurlijk geweldig zijn om hier mijn werk van te kunnen maken”, aldus Soraya.

Inspiratie uit Suriname
Haar passie voor mode, begon al toen ze nog een klein meisje was. De geboren Surinaamse liep volgens haar moeder iedere dag met een andere jurk en glimmende sokjes met kant. Daarnaast hield, en houdt ze nu nog, erg veel van tekenen. “Ik had echter zelf de connectie met designen nooit gemaakt. Ik dacht ‘ik ben gewoon goed in tekenen en wordt tekenjuf’ “, zegt Soraya.

Belangrijke inspiratiebronnen voor haar ontwerpen zijn de alledaagse straten en het land Suriname. “Er is zoveel cultuur in dat land”,vertelt Soraya. “De Indiaanse sieraden, Javaanse en Afrikaanse prints… Een sterk contrast met dat van Nederland, waar alles strak en sereen is.”

 

Méér dan sieraden

De jasjes, blouses en jurken die Soraya zelf maakt zijn nu alleen nog te bewonderen op haar blog. “Maar”, zegt ze: “Ik droom van een eigen kledinglijn met sieraden, schoenen…alles. In het begin hield mijn onzekerheid mij tegen, maar op dit moment houdt niets mij meer tegen.” De eerste modeshow waaraan Soraya een grote bijdrage mocht leveren was de Kinky Kappers show. “Ze zochten een designer, die zes theatrale jurken kon ontwerpen en ik dacht: ik ga het gewoon doen. In drie maanden tijd is het mij gelukt de jurken te ontwerpen en zelf te maken. Ik was blij met het eindresultaat en mijn designs vonden ze heel mooi”.

 

Haar 0ntwerpen zijn een beetje de spiegel van haar eigen kledingstijl: gevarieerd. ” Ik heb niet één kledingstijl, want ik combineer altijd. Ik hou er bijvoorbeeld niet van om alleen kant en romantische kleding te dragen. Met studs erbij of een leren jasje, maak ik het stoerder en niet te meisjes-achtig.”

Rock Chick!
Verknippingen in je T-shirt en studs; de rock chick trend is volgens Soroya erg hot dit najaar. Op haar blog vonden we leuke items die heel goed passen bij deze trend.

 

Weave-o-holic goes natural
Op de vraag “hoe belangrijk vind je jouw haar?”, antwoord Soraya vol enthousiasme en zekerheid “héél belangrijk”. “Ik ben altijd wel met mijn uiterlijk bezig geweest. Toen ik jonger was, wilde ik het al gauw relaxen of een curly-behandeling laten doen. Mijn haar is kroes, die van mijn zusjes is gladder en ik wilde vroeger altijd hun haar hebben. Maar mijn moeder zei nee, je moet je eigen haar accepteren. Toen ik twaalf was heb ik toch voor een relaxer gekozen, waar ik achteraf dus spijt van heb. Met de wetenschap die ik nu heb en de producten die nu op de markt zijn, had ik mijn haar veel gezonder kunnen behandelen.”

Ik droeg en draag nog steeds veel nephaar. Vooral weave. Ik ben een weave-addict en moet eigenlijk afkicken. Voorheen droeg ik een weave om mijn haar te laten groeien, maar omdat ik mijn eigen haar niet goed verzorgde, brak het juist. Een paar maanden geleden had ik er genoeg van. Ik las verschillende blogs en zag dat mijn nicht natural ging en dacht: dat wil ik ook! Nu weave ik én verzorg ik mijn haar middels een stappenplan: moisturizen, sealen en een wekelijkse proteine behandeling. Daarnaast draag ik beschermende haarstijlen.”

Creatief met weave

De creativiteit van Soraya beperkt zich niet alleen tot kleding en accessoires. Ook haar weave bewerkt ze gemakkelijk zelf. “Zie ik online bijvoorbeeld een leuk kapsel van Rihanna, dan begin ik gewoon met knippen. Het is makkelijk om te doen, omdat je toch niet je eigen haar knipt. Ik vind het grappig om te zien hoe een kapsel je hele uiterlijk kan veranderen.”

Volg Soraya

Facebook
Twitter
www.lovesoyl.com

 

 

 

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies