Interviews

One to watch | Belinda van der Stoep

 

Belinda van der Stoep maakt haar film debuut in de Nederlandse comedy ‘Alleen Maar Nette Mensen’. Als Rita speelt ze een hoogopgeleide Surinaamse meid, die met haar nette kleding en algemeen beschaafd Nederlands, niet te vergelijken is met de vrouw waar hoofdrolspeler David naar op zoek is. Het is een rol waar ze best trots op is, want met een Ghaneze afkomst en weinig affiniteit met de Bijlmer heeft ze zich goed weten te transformeren.

Toneelacademie

Belinda werd 23 jaar geleden geboren in Dordrecht, maar groeide op in Rotterdam Zuid. Op het VMBO zat zij in een theaterklas, waarbij ze één keer per week les kreeg van het jeugdtheater. Belinda: “Ik vond het zingen, dansen, acteren en in de spotlight staan tijdens de theaterklas heel erg leuk. Na het VMBO was er een mogelijkheid om een auditie te doen voor de MBO theaterschool. Dat deed ik en ik werd aangenomen.”

Toen Belinda na vier jaar haar diploma behaalde, wist ze niet zo goed wat ze moest doen.  Om zich voor te bereiden op het echte vak, deed ze allerlei producties bij verschillende theatergroepen. Uiteindelijk kwam ze terecht bij theatergroep Dox. Belinda: ”Zij boden mij aan om een jaar mee te lopen. Dat wilde ik heel graag, maar wel op één voorwaarde: dat ze mij zouden voorbereiden op audities voor de toneelacademie in Amsterdam en Maastricht. Hier zitten de twee grootste toneelscholen. De regisseur van Dox, Marjan Barlage, heeft ook op de toneelacademie in Maastricht gezeten en zij heeft mij de kneepjes van het vak geleerd”. Belinda doet audities in Amsterdam en Maastricht en wordt bij beide scholen aangenomen. Belinda: “Tijdens de audities was ik heel erg zeker van mezelf. Ik dacht: Kom maar op, laat maar komen. Ik heb voor de toneelacademie in Maastricht gekozen, omdat ik mezelf wilde uitdagen om een betere spelactrice te worden. Ik had het gevoel dat ik daar meer zou kunnen leren, omdat ik daar een grotere uitdaging aan kon gaan.”

Belinda haalt heel veel voldoening uit het acteren. “Het is elke keer weer een uitdaging om een personage geloofwaardig te maken tegenover het publiek. Je probeert sympathie van je publiek te krijgen. Zodra je je eerste zin uitspreekt, moet je publiek geloven wat je zegt, anders val je door de mand.” Alleen Maar Nette Mensen is de eerste film waarin Belinda een rolletje heeft. Maar ze wilt graag meer doen met film. Zo is twee weken geleden haar tweede film uitgekomen: Cabo van Ivan Barbosa. Belinda: “Het is een korte film. Ik speel een Ghaneze minnares. Het is een totaal ander personage dan mijn personage in Alleen Maar Nette Mensen. Ik vind het elke keer weer leuk om een nieuw personage overtuigend te spelen. Het lijkt me ook heel erg leuk om een Nollywood te maken. Dit zijn Nigeriaanse of Ghaneze films. De films zijn heel anders dan Europese of Amerikaanse films. De acteurs spelen heel overdreven en dramatisch. Het zijn romantische films waar het of goed gaat of slecht gaat. Er zijn geen nuances. Een Europese regisseur zal het verschrikkelijk vinden.”

Alleen Maar Nette Mensen

Belinda: “Via via werd ik benaderd om auditie te komen doen voor de film. Dat vond ik hartstikke leuk. Ik had teksten gekregen om uit mijn hoofd te leren. Ik was heel zenuwachtig. Het boek had ik niet gelezen en ik had maar vijf minuten om indruk te maken.” Haar auditie was voldoende, want ze werd gevraagd voor een tweede ronde. Hier pakte ze het anders aan. Belinda: “Voor mijn tweede auditie droeg ik een kort jurkje, gouden ringen, hoge hakken en veel kettingen. Ik mocht toen spelen tegenover Geza (hoofdrolspeler David). Ik ging ongeremd mijn auditie in en transformeerde mezelf tot een Bijlmer meid.”

Het boek kreeg een aantal jaren geleden heel wat kritiek. Vooral donkere vrouwen vonden het racistisch en te vooroordelend. Hoe denkt Belinda daarover? “Deze film gaat over stereotypen en ik denk dat Robert Vuijsje (schrijver van het boek) de mensen met vooroordelen te kak heeft willen zetten. Ik ben weleens in de Bijlmer en naar ‘kaboela’ feesten geweest. En ik heb heus wel eens een Rowanda gezien. Dus het bestaat wel. Maar we zeggen niet dat iedereen in de Bijlmer zo rondloopt als Rowanda en alleen maar kaboela feesten bezoekt. Ik vind het jammer dat mensen het discriminerend vinden.”

Hair

Als je op het podium staat of in een film speelt, moet je er natuurlijk altijd goed uitzien. Daarom zijn we ook benieuwd hoe belangrijk Belinda haar haar vindt. Belinda: “Mijn haar is heel belangrijk. Ik zeg altijd: als je haar maar goed zit. Soms maakt het mij niet uit hoe mijn haar zit. Bijvoorbeeld als ik naar de supermakt ga. Dan doe ik snel een muts op. Soms neem ik iets meer tijd voor mijn haar dan voor de outfit die ik aan doe. Vroeger vertroetelde mijn moeder mij altijd met leuke haarstijlen, zoals vlechten, leuke strikjes, etc. Dat is mij altijd bijgebleven.

Ik heb nu een peruvian weave. Ik draag vaak weave, omdat het gemakkelijk is. Op school beweeg ik veel en na de lessen gaan we altijd douchen. Een weave vind ik dan gemakkelijker te onderhouden. Binnenkort ga ik mijn haar vlechten, want weave wordt na een tijdje saai.

Natuurlijk vergeet Belinda niet om haar eigen haar te verzorgen. Als tip geeft zij: “De Hello Hydration van Herbal Essences is hartstikke goedkoop en werkt geweldig. Verder gebruik ik pure argan olie als mijn haar droog aanvoelt”.

 

De film Alleen Maar Nette Mensen draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm