Black Hair

Negatieve reacties op je ‘big chop’? Zo ga je ermee om!

 

cutting_hair

Het laatste dat je wilt bij het presenteren van jouw nieuwe ‘teeny weeny afro’ zijn vervelende opmerkingen en scheve blikken. Beide kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, zeker als ze van dierbaren komen. Hoewel ze het vast goed bedoelen en je nooit moedwillig zullen kwetsen, kan het enorm vervelend zijn wanneer ze zich afvragen waarom je je prachtige lokken vaarwel hebt gezegd of om te horen dat het: “beter was zoals je het eerst had”. De ‘big chop’ is al spannend genoeg en je kunt alle support gebruiken. Het vergt wat moed om de chemicaliën vaarwel te zeggen en je eigen textuur te omarmen. Helaas kun je niet voorkomen dat je man, moeder, zus óf beste vriendin misschien niet zo reageert zoals je dat graag zou willen. In dit artikel staan alvast wat tips over hoe je om kunt gaan met negatieve reacties op jouw ‘big chop’.  Now rock it!

Ken je motivatie

Er is een persoonlijke reden geweest waarom je over bent gegaan tot de ‘big chop’. Misschien viel je haar uit van de relaxer of had je last van brandwonden na de behandeling. Voordat je met een schaar voor de spiegel staat, is het belangrijk om te weten waarom je het eigenlijk doet. Het eerste jaar met je nieuwe coupe is veel gemakkelijker als je je motivatie telkens voor je kunt halen. Ook als anderen niet ‘on board’ zijn, kun je jezelf gemakkelijk een oppepper geven door aan je ware redenen te denken.

Het is jouw beslissing

Of je nu kiest voor een platinablonde weave tot aan je enkels, je haar groen verft of een gigantische pruik draagt op een maandagochtend. Als dat is wat jij wilt, is dat je goed recht. De ‘big chop’ is en blijft jouw beslissing en gaat helemaal om jouw haar. Niet iedereen hoeft het ermee eens te zijn, maar wees vol zelfvertrouwen en rock jouw ‘teeny weeny afro’ zoals geen ander dat kan. Je bent werkelijk fantastisch en prachtig zoals je bent.

Maak geen ruzie

Het is een logische reactie om boos te worden als iemand op een vervelende manier zijn of haar mening uit. Je haar is iets persoonlijks en het is normaal om je ook persoonlijk aangevallen te voelen. Het voelt juist zo vervelend omdat je veel geeft om degene die het zegt. Bedenk je alleen wel dat het gewoon haar is en helemaal niet iets om ruzie over te krijgen. Geef aan dat je het commentaar niet waardeert en leg uit dat het je kwetst. Ruzie krijgen over een kapsel is overbodig en zonde van jullie kostbare tijd met elkaar.

Overtuig met feiten

Iedereen die de film Good Hair (2009) van komiek Chris Rock heeft gezien, weet inmiddels dat relaxers ontzettend schadelijk zijn. Je doet veel voor je gezondheid door dit chemische goedje links te laten liggen. Staan je dierbaren niet achter je beslissing? Overtuig ze dan met  feiten. Bij het vervaardigen van leer worden bijvoorbeeld dezelfde chemicaliën uit relaxers gebruikt om een koeienvel te ontdoen van het haar. Laten we eerlijk zijn, een substantie die een colablikje binnen 4 uur compleet oplost kan onmogelijk goed zijn voor je hoofdhuid óf je gezondheid.    

Laat ze deel uitmaken van je proces

Door je redenen uit te leggen alvorens je overgaat tot de ‘big chop’ kan je de eerste schok voor je naasten minimaliseren en daarbij direct wat opmerkingen uitschakelen. Probeer bijvoorbeeld je man erbij te betrekken door de informatie te delen die je gaandeweg verzamelt. Als hij van je houdt staat hij open voor je gedachten en is hij bereid naar je te luisteren.  Datzelfde geldt voor andere dierbaren. Laat hen jouw ‘big chop’ bijvoorbeeld op video vastleggen. Door ze bij het proces te betrekken sta je niet alleen, ontstaat er begrip en krijg je wellicht de support die je zo graag wilt.

Leg nieuwe contacten

Nee nee, hiermee wordt niet bedoeld dat je afstand moet doen van je familie en vrienden omdat ze niet achter je haarkeuze staan. Nieuwe contacten kunnen je inspireren en je een fris en positief uitgangspunt bieden. Bezoek eens een ‘natural hair’ beurs en ontmoet andere vrouwen die net zoals jij de ‘big chop’ hebben gedaan. Ontdek hoe zij om zijn gegaan met negatieve reacties en luister naar hun tips. Je gaat er gegarandeerd met een beter gevoel weg als je dit nog niet had en wellicht maak je een paar nieuwe vriendinnen.

big chop

Zie er verzorgd uit

‘Last but certainly not least…’een verzorgd uiterlijk doet wonderen voor je zelfvertrouwen en dat straal je uit. Mensen houden hun commentaar sneller voor zich als ze zien dat jij gelukkig bent met je nieuwe coupe en je stralend voor de dag komt. Nu is het dé tijd om te gaan experimenteren met accessoires, haarbanden, strikjes, bloemetjes en make-up.  Dat je een ‘teeny weeny afro’ hebt betekent dus niet dat je niets met je haar kunt. Een leuke haarband doet wonderen voor een TWA. Je hoeft echt niet te wachten tot je haar lang genoeg is voor die perfecte twist-out om er iets leuks mee te doen. Op zoek naar wat inspiratie? YouTube zit vol met vrouwen die tips en tricks delen over het stylen van de ‘teeny weeny afro’. Laat je inspireren en verbaas je omgeving. Je bent prachtig zoals je bent, vergeet dat vooral niet.

Bronnen: hier & hier