Hoe gezond is natuurlijke haarverf?

Wanneer het op het kleuren van je haar aankomt, moet je zo voorzichtig mogelijk zijn. Natuurlijke haarverf biedt uitkomst als je je haar graag wil kleuren en tegelijkertijd gezond wil houden. Wat zijn de voordelen van biologische haarverf en hoe gezond is het eigenlijk? Over het algemeen zijn er twee redenen waarom je je haar zou willen verven. De eerste reden kan zijn omdat je graag een andere haarkleur wilt. Vaak wordt je hierdoor beïnvloed door wat in de mode is. Zo waren pastel kleuren in je haar een tijdje een grote hit, heel blond haar of grijs haar(bij jonge meiden) zagen we ook veel. Een andere reden om haarverf te gebruiken is om je natuurlijke grijze haren te bedekken, omdat je het niet mooi vindt of (nog) niet bij je vind passen. Naarmate je ouder wordt, ervaar je meer haarverlies en wordt je haar ook wat dunner. Een natuurlijke haarverf is dan de beste optie. Ook als je jong bent, is het beter om een plantaardige haarverf te gebruiken als je je haar zo gezond mogelijk wil houden.

Het probleem met 'normale' haarverf

natuurlijke haarverf 'Normale' haarverf zit vaak vol met chemicaliën waarvan de bekendste waterstofperoxide en ammoniak zijn. In de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheden die in haarverf mag zitten, dus kan je er vanuit gaan dat het geen ernstige ziektes(zoals kanker) veroorzaakt. Volgens een onderzoek van de World Health Organization is er geen verband tussen het gebruik van haarkleurmiddel en kanker (bron). Toch vermijden de meeste mensen het liefst ammoniak. Ammoniak is een alkalische stof (het heeft een hoge pH waarde) en zorgt ervoor dat je haarschubben open gaan staan zodat de kleur diep het haar binnen kan dringen. Het resultaat van de kleur is prachtig, maar je haar zal eronder leiden. Je haarschubben beschadigen, gaan niet meer plat liggen en je zult dus sneller last hebben van droog en breekbaar haar. Daarnaast blijkt het ook heel erg ongezond te zijn voor kappers die vaak blootgesteld worden aan ammoniak. Het kan irritaties opwekken bij je neus, huid, keel en ogen. Een ander ingrediënt waar je voor moet uitkijken in reguliere haarverf is Phenylenediamine (PPD). Dit ingrediënt wordt gebruikt omdat het je nieuwe haarkleur een mooie, natuurlijke kleur geeft en omdat het - na talloze keren wassen - niet zo snel vervaagd. Het grootste probleem met PPD is dat het bij veel mensen een allergische reactie geeft. Zelfs als je er in de eerste instantie geen last van lijkt te hebben en je het vaker gebruikt, kun je er een allergie voor ontwikkelen.

Is natuurlijke haarverf gezond?

Laten we voorop stellen dat als je gezond haar wilt hebben, je het beste geen enkele haarverf moet gebruiken. Maar voor gezond haar zou je je haar eigenlijk ook niet moeten stijlen met een stijltang, te vaak moeten kammen, veel te strakke en zware box braids moeten dragen, je weave niet te lang laten zitten en teveel gel moeten gebruiken. Kies je er toch voor om je haar te verven. Doe dan voldoende research en ga voor de haarverf met de minst schadelijke ingrediënten voor zowel je haar als je gezondheid.

DIY haarverf

De meest natuurlijke haarverf maak je helemaal zelf. Onthoud dan wel dat je niet dezelfde resultaten krijgt als met reguliere haarverf. De kleur is meestal niet heel intens en blijft ook niet heel lang zitten. Enkele natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om je haarkleur te veranderen zijn:
  • Koffie: Koffie kun je gebruiken om je haar donkerder mee te maken of om grijze haartjes te bedekken. Mix de koffie met een leave-in conditioner en breng het aan op je haar. Laat het een uurtje intrekken en was het uit.
  • Thee: Zwarte thee kun je ook gebruiken om je haar donkerder te maken of om grijze haartjes mee te bedekken. Kamille thee gebruik je juist om je haar lichter mee te maken. Maak de thee heel geconcentreerd door 5 theezakjes voor 2 koppen water te gebruiken. Je kunt de thee aanbrengen, een plastic kap opdoen en het de hele nacht laten intrekken.
  • Citroen: Met citroen kun je je haar op een natuurlijke manier lichter maken. Echter, vooral bij (zwart) kroeshaar gaat dit niet 1-2-3. Het zal wel een aantal tinten lichter worden. Gebruik een citruspers om de sap uit de citroen te persen. Om ervoor te zorgen dat je haar niet teveel uitdroogt voegen sommigen een olie of honing toe aan het sapje. Verdun de sap door er evenveel water aan toe te voegen. Meng het geheel en giet je sap over in een spuitfles. Nu kun je het gelijkmatig over je haar verdelen. Laat het er in zitten voor ongeveer 15 -30 minuten. Vervolgens was je je haar zoals je gewend bent. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar, totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.
Dit waren slechts een aantal natuurlijke ingrediënten om je haarkleur mee te veranderen. Hier lees je nog meer manieren om je haar op een natuurlijke manier te kleuren.

Natuurlijke haarverf kopen

Houd jij er niet van om je eigen plantaardige haarverf te maken? Wil je sneller resultaat? Dan kun je het beste zelf natuurlijke haarverf kopen. Ook dan moet je opletten wat erin zit. Fabrikanten mogen al bij 1% natuurlijke ingrediënten claimen dat hun product natuurlijk is. Maar 100% natuurlijk is het dan (natuurlijk) niet. Zorg er in elk geval voor dat er wel zoveel mogelijk biologische ingrediënten in het product zitten. Vermijd ammoniak, PPD en parabenen én doe altijd eerst een allergietest. Breng wat verf aan op de binnenzijde van je onderarm en laat dit 48 uur onder een pleister zitten. Gaat je huid irriteren of krijg je een blaar? Dan is het een teken dat je allergisch bent voor een van de bestanddelen in de haarverf. Gebeurt dit niet? Dan kun je aan de slag met de haarkleur. Natuurlijke haarverf dat je in een verpakking koopt is vaak gezonder voor je haar dan reguliere shampoo. Toch kom je er niet onder uit om chemicaliën te gebruiken als je je haar wilt kleuren. Als je genoegen neemt met kleine kleurveranderingen dan kun je aan de slag met DIY recepten die hierboven zijn genoemd