Black Hair

MyBlackHair Chair | Sanguita

Sanguita18

“Ik ga liever de deur uit met mijn ongekamde haren, dan met slechte wenkbrauwen. Yep, je leest het goed. Zijn haar eyebrows niet on fleek? Dan gaat Sanguita (zangeres/actrice) hoogstwaarschijnlijk niet de deur uit. Terwijl haar krullen weer in shape werden gebracht door Rodney van Hairstudio Jooze, kletsten we er vol op los.

Hoe zouden je beste vrienden je omschrijven?

“Ik ben vrij flexibel, maar ook wel koppig.” Siham (visagist en vriendin van Sanguita): “Sanguita is een leuk mens om mee om te gaan. Ze is kalm, maar ook weer niet. En ze is niet moeilijk. Sanguita: “Vaak maakt het mij niet uit als we met een groep zijn en iedereen wil links. Dan ga ik ook links. Ik kan heel meegaand zijn, maar ik ben niet bang om mijn eigen plan te trekken. Vooral als het over mijzelf gaat. Ik ben van nature vrij perfectionistisch ingesteld, bijvoorbeeld over mijn haar en wenkbrauwen. Die moeten altijd perfect zitten. Maar eerlijk gezegd heb ik dat wel een beetje los gelaten. Het is niet het einde van de wereld als het een keertje niet perfect zit.”

Sanguita1

Sanguita8

 

Was je als kind blij met je haar?

“Vroeger wist ik niet wat ik met mijn haar aan moest. Het was voor mij noch vlees, noch vis. Mijn moeder of mijn oma vlocht mijn haar. Ik was niet echt heel veel met mijn haar bezig en was eigenlijk best wel een tomboy met stoere, wijde broeken en petjes. Op een gegeven moment deed ik mijn haar zelf en maakte ik altijd een knot en bond er dan een bandana omheen. Ik was heel erg blij toen ik op mijn vijftiende mijn haar mocht relaxen. Maar na twee jaar was ik er klaar mee. Ik vond het niet meer mooi. In plaats van relaxen ben ik toen mijn haar gaan tangen met een oventang. Op mijn 24ste ontdekte ik mijn eigen krul en toen dacht ik: ‘volgens mij is het zo ook heel mooi’.”

Sanguita12 Sanguita13

 

En nu? Helemaal happy?

“Ja, ik ben nu echt heel erg blij met mijn haar. Ik wil wel heel graag lengte, maar ik besef ook wel dat het met krullen wat langzamer gaat. Of in elk geval langzamer lijkt te gaan. Als ik het steil maak, dan zie ik ineens hoe lang het is. Eens in de vier maanden knip ik mijn puntjes. Een hele lange periode had ik last van gespleten haarpunten. Rodney heeft toen over een langere tijd steeds mijn puntjes geknipt. Voor mij was dat heel fijn, omdat niet alles er meteen af hoefde en ik heb echt gezien dat mijn haar er veel gezonder door is geworden.”

Wat is jouw favoriete haarstijl?

“Ik houd van lekker ‘bossig’ en groot. Dat vind ik het leukst. Ik heb voor mijn gevoel nog steeds niet het perfecte product gevonden. Het lijkt wel of producten voor even heel goed werken en dan na een tijdje niet meer. Ik gebruik nu de producten van Cantu en vind dat wel heel fijn. Een vriendinnetje van mij gebruikt Shea Moisture en is er erg enthousiast over. Dat ga ik hierna proberen.”

Sanguita15

 

Ben jij het type vrouw dat dan niet zonder perfect gestyled haar de deur uit gaat?

“Ik ga liever met ongekamd haar de deur uit dan met slechte wenkbrauwen. Meestal zit het na het wassen pas na 2 à 3 dagen pas lekker bossig, precies zoals ik het het liefste heb, dus dat komt goed uit. Mijn wenkbrauw haartjes zijn dun en er zit veel ruimte tussen mijn haartjes. Ik heb één keer de deur open gedaan zonder dat mijn wenkbrauwen waren gedaan. Maar dat was voor de postbode.”

Je bent een fantastische actrice en zangeres. Gaan we nog wat van je horen en zien?

“Acteren is zeker wel een onderdeel van mezelf en dat zal altijd zo blijven. Ik heb het gevoel dat ik mezelf op muzikaal vlak nog niet helemaal heb laten zien. Ik wil mij heel graag daarop focussen. Ik ben al best lang bezig met muziek, maar heb nog nooit iets van mezelf uitgebracht. Ik heb 1,5 jaar met Perquisite getoerd en meegewerkt aan zijn album nadat ik in ‘Carmen van het Noorden’ speelde. Dat was echt super leuk, maar het was vooral zíjn muziek. Daarnaast heb ik ook veel features gedaan met verschillende artiesten. Als je je identiteit als artiest nooit presenteert, kun je ook niet verwachten dat mensen je kunnen plaatsen. Maar dit jaar komt mijn eerste EP “Moonchild” uit en dat wordt wel een persoonlijk mijlpaaltje.”

Sanguita17

Leuk! Wat kunnen we verwachten?

“Ik ben een soulvolle zangeres en kom uit de hiphop generatie waar je beatmakers had die samples ‘loopten’. Thuis draaiden we vaak Bob Marley en Fela Kuti. Als tiener kwam ik in aanraking met r&b en rapmuziek van Mary J Blige, Total, R.Kelly, Lil’ Kim, Biggie en Tupac, maar ook zeker Neo-soul artiesten Jill Scott en Erykah Badu heb ik grijs gedraaid. Nog later pas ontdekte ik de echte soul/funk zangers zoals Donnie Hathaway, Etta James en Chaka. Dat vormde mijn muzikale pallet. Mijn eigen muziek noem ik een soort van alternatieve r&b. Mijn producer komt uit de elektro hoek en is geïnspireerd door The Beatles, dus die combinatie is interessant. De muziek is klaar en in oktober komt mijn EP ‘Moonchild’ uit. Ik ga dan ook mijn eerste single ‘Vagabond’ releasen.” De song gaat over leven in het moment. ‘Stop and smell the roses’ en doen wat je wilt en hoe/wanneer je dat wilt. Ik merk dat vooral vrouwen het moeilijk vinden om voor zichzelf te kiezen. Als het nou gaat om doen waar je echt van droomt, of jezelf een schouderklopje geven voor iets wat je hebt bereikt. We razen maar door met z’n allen. Het zou mooi zijn als ik vrouwen hieraan kan herinneren, al zijn het er maar een paar.”

Dus nu nog de puntjes op de i…

“Het artwork moet nog worden geregeld en het hele plaatje moet worden gevormd. Ik ben nu aan het bepalen hoe ik eruit wil zien en hoe ik mezelf ga presenteren. Ik vind dat donkere vrouwen in het algemeen en dan in bijzonder donkere vrouwelijke artiesten vaak als erotisch lustbeeld worden gepresenteerd. Dat een Beyoncé halfnaakt op het podium staat, is echt niet nodig. Zij heeft zoveel talent. Vrouwelijkheid en seks appeal staat voor mij niet gelijk aan je tieten en billen laten zien. Dus wat het uiteindelijk voor mij gaat worden, dat zal je wel zien.”

 

Sanguita36 

Krijg je daar hulp bij van een label?

“Ik zit niet bij een label. Ik doe alles zelf. Ik ben heel eigenwijs en wil zelf bepalen wat ik doe. Dat vind ik heel bevrijdend. Trouwens, in deze tijd hebben labels een te klein budget om in artiesten te investeren en hen te ontwikkelen. Zij kijken eerst waar je als artiest op dit moment staat, hoeveel volgers je hebt en hoe trouw je fanbase is.”

En hoe zorg jij voor meer volgers?

“Ik ben niet echt bezig met puur veel volgers op social media krijgen. Ik geloof echt in de kracht van muziek en in het persoonlijke. Ik wil dat de puurheid en oprechtheid die ik uitstraal als artiest en persoon mensen ertoe zet om naar mijn muziek te luisteren en mij te volgen. Ook al leven we in een digitale wereld. Voor mij wordt de inspiratie live gecreëerd of door middel van live filmpjes. Het gaat uiteindelijk om het raken van harten.”

Sanguita22

 

Je Paradise Sessions op Youtube waren heel leuk om te volgen! Hoe was dat idee ontstaan?

“Voor een opdracht belandde ik op de Malediven. Het was er echt prachtig! Ik had mijn gitarist Gerson Main bij me en dacht: volgens mij moeten we gewoon filmpjes maken. Hoe klein het ook was, voor mij was het mijn eerste eigen ding ever en dat maakte het heel bijzonder. De filmpjes heb ik zelf met bloed zweet en tranen gemonteerd, wat ik nog nooit eerder had gedaan, maar ik vond het te gek om te doen.”

Sanguita35

Wat zijn je dromen op muzikaal gebied?

“Ik vind het interessant om over de grens te kijken. Nu met het internet, is het zoveel makkelijker. Er zijn ook heel veel internationale blogs die over artiesten schrijven.

Engeland vind ik heel inspirerend. Londen is een fijne stad. Op het gebied van muziek zijn ze daar heel open minded. Iets dat ‘anders’ is, wordt daar heel erg gewaardeerd. Er hangt daar een bepaalde vibe waardoor mensen excelleren. Ik was er een tijd terug en ging er naar jam sessies. Daar stonden mensen op het podium waarvan je denkt: ‘waarom ben jij nog niet bekend?’. Maar dat heeft echt met de plek te maken. Dit jaar ga ik ook naar L.A. en New York. De boel verkennen, mensen ontmoeten en hopelijk lekker veel muziek maken!”

Sanguita23

 

Nieuwsgierig naar meer over Sanguita? Check haar social media:

www.sanguita.com

InstagramFacebook, Twitter, Youtube

Dank aan Valerie voor fotografie, Rodney (Hairstudio Jooze) voor haarstyling en Siham (Visagiebysi) voor de make up!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm