Black Hair

MyBlackHair Chair | Jetty Mathurin, Glynis en Nicole Terborg

Vroeger nam mijn moeder ons vaak mee naar het theater en leuke kindershows. En alhoewel de voorstellingen van Jetty Mathurin toen niet echt tot mijn leeftijdscategorie hoorden (ik snapte er niet veel van), kon ik toch genieten van de positieve energie in de zaal, mijn lachende moeder en Jetty’s karakter ‘Taante’. Nu, 20 jaar later, zitten Jetty en ik samen in hairstudio Jooze. En ze is niet alleen gekomen. Samen met haar twee dochters, Nicole en Glynis kletsen we wat af over ons haar, de kinderen, ouder worden en relaties.

In een huis vol kleine meisjes met kroeshaar, moest er vast en zeker vaak gevlochten worden. Was Jetty goed in het vlechten van jullie haren?
Nicole: “Mijn moeder deed nooit mijn haar. We woonden samen met drie tantes en zij vlochten mijn haar. Ik weet nog dat we in Spanje waren en niemand ons haar kon doen. Toen heeft mijn moeder het gedaan. Ze had vlechtjes gemaakt, maar ik weet nog dat ik het niet strak en niet mooi genoeg vond. Het was ‘groeba’ (Surinaams voor slordig, niet netjes, rommelig). Vroeger turnde ik en elke keer na het turnen vlocht ik mijn haar bij mijn tantes. Dan deden zij er kraaltjes in.
Wij zijn opgegroeid in Cuijk, een klein dorpje in Brabant. We waren het eerste zwarte gezin daar en ik was ook het enige donkere kindje in de klas. Mensen wilden aan mijn haar zitten. Ik was blij dat ik ook mijn tantes en nichtjes om mij heen had, want in mijn klas zaten alleen witte meisjes. Zij zeiden ook allemaal dat ik mooi was. Als klein meisje heb ik nooit de focus gelegd op mijn uiterlijk. Ik haalde meer voldoening uit andere dingen waar ik goed in was, zoals zingen, dansen, praten, een opstel schrijven en mode. Pas toen ik naar Amsterdam verhuisde, veranderde dat.”
Jetty: “Nicole was inderdaad niet zo heel veel bezig met haar uiterlijk. Ik zorgde ervoor dat mijn dochters er goed uitzagen, dat zagen andere mensen en zo werden zij gecomplimenteerd. “

MBH_CHAIR6

Jullie dragen alle drie jullie haar natuurlijk. Hoe is dat zo gekomen?
Nicole: “Ik heb mij als zwarte vrouw altijd druk gemaakt over mijn haar. Ik heb mijn haar gerelaxed en geweaved. Mijn moeder zei een keer: ‘Waarom draag je je haar niet natuurlijk?’ Maar ik vond mezelf niet mooi zo. Tot op een dag ik mijn nepvlechten losmaakte. Ik voelde mij zo bevrijd. Ik keek in de spiegel en zei tegen mezelf: ‘ik ben mooi’. Ik voelde me vrij en krachtig. Kroeshaar mooi vinden komt van binnenuit. Als puber spiegelde ik me aan de wereld om mij heen, niet perse aan mijn moeder.”
Glynis: “Ik draag mijn haar al zeven jaar natuurlijk. Vroeger dacht ik dat er veel meer mogelijkheden waren met mijn relaxed haar. Nu weet ik wel beter. Ik twist, maak cornrows, laat mijn haar los of vlecht het. Ik gebruik heel veel natuurlijke producten, zoals sheaboter”.
Nicole: “Ik heb ook twee goede boeken over natuurlijk haar en haal veel informatie via het internet en Youtube. Er zijn tegenwoordig ook veel zwarte vrouwen die handeltjes beginnen. Hartstikke goed, want eigenaren van afro shops zijn vaak geen mensen met kroeshaar. Zo vind ik Dominique Snip (Sheado) heel goed, Gisele Cooper (Shesells) en Mariposa. Heerlijk dat ik geen chemische producten meer in mijn haar doe.”
Jetty: “In Suriname relaxte ik mijn haar en droeg ik ook weleens pruiken. Ik had het lang laten groeien en liet het vlechten. Maar ik was er zo ongelukkig mee. Ik heb ontdekt dat de fases in mijn leven bepalend zijn voor de manier waarop ik mijn haar draag. Ik ging sowieso altijd tegen de draad in. Er was een moment dat ik een Grace Jones kapsel droeg. Ik was toen in een fase in mijn leven dat ik grote stappen nam. Met dat kapsel wilde ik aangeven dat ik er was.”

MBH_CHAIR10

Merken jullie al veranderingen aan je haar, sinds jullie wat ouder zijn geworden?
Nicole: ”Grijs haar vind ik niet leuk bij mezelf. Sinds kort verf ik het weleens.
Glynis: ”Ik verf mijn haar ook. Grijs haar vind ik nog niet bij mij passen. Verder ben ik best makkelijk met mijn haar. Ik heb er alles mee gedaan wat mogelijk is en het is nooit uitgevallen. Het is nog steeds dik. Ik ben ook niet echt bezig met mijn haar of outfits als we bijvoorbeeld een feestje hebben.
Nicole: ”Ik ben juist al een week van tevoren bezig met wat ik aan doe en hoe ik mijn haar zal dragen als ik bijvoorbeeld een première of belangrijk feest heb.”
Jetty: “Ik ben heel tevreden over mijn haar: scherp afgeschoren, zoals het altijd is.”

MBH_CHAIR1

En de grijze haren dan Jetty? Kleur je die ook weleens?
Jetty: De grijze haren zijn er niet voor niets. Ik heb heel veel geleerd in mijn leven. In Suriname leer je als meisje: ‘Je diploma is man’. Maar ik weet nu met mijn grijze haren: je diploma heeft geen handen om je vast te houden en geen schouder om je hoofd op te leggen. Ik mis de man die mij vasthoudt en mijn voeten masseert als ik moe thuis kom van een première. Ik heb dan wel mijn diploma, maar een man mis ik wel.”
Glynis: “Ik vind het knap dat mijn moeder praat over de dingen die zij moeilijk vindt en zich kwetsbaar opstelt, zoals over bijvoorbeeld seksualiteit. Wat mannen betreft: ik heb mijn man gevonden.”
Jetty: “Dat is ook confronterend om te zien. Mijn dochters zijn nu een voorbeeld voor mij. Prachtig om te zien hoe zij in hun relaties staan.”
Glynis: “Wij hebben altijd liefde gezien in de relatie van onze ouders. Het is iets dat mijn moeder niet dacht door te hebben gegeven. Terwijl wij het juist wel zagen.”

MBH_CHAIR12

Glynis, Rodney, Jetty & Nicole

En hebben de mannen ook nog iets te zeggen over jullie haar?
Nicole: “Ik had een tijdje zo’n lace wig. Mijn man vond het vreselijk. Hij vroeg: “Waarom heb je die hond op je hoofd?” Maar soms maakt de mening van mijn man mij ook niet uit. Ik doe wat ik wil, maar hij is wel heel duidelijk in zijn mening.”
Glynis: “Mijn man heeft zoiets van: doe zelf maar wat je wil. Soms laat ik mijn vlechten veel te lang zitten. Echt veel te lang. En dan vind ik opeens geld met een briefje op tafel waarop staat dat ik iets voor mezelf moet gaan doen. Dus hij geeft me hints. Ik ben iemand die veel voor anderen doet. Als ik bijvoorbeeld kleren ga kopen, koop ik voor mijn kinderen en mijn man. Niet voor mezelf.”

Jetty, binnenkort sta je weer op de planken met je voorstelling Loslopende Oma (#LOL). Wat kunnen we verwachten?
Jetty: “Ik wil niet dat mensen mijn voorstelling koppelen aan mijn grijze haar. Dan kunnen ze denken dat het alleen voor ouderen is of alleen voor vrouwen. Ik wil generatie verschillen doorbreken. Mijn nieuwe voorstelling #LOL wordt heel interactief. Lekker mobieltjes aan en Facebooken en twitteren. Via sociale media wil ik ook de jongeren bereiken. “

Hoe kunnen we ook jongeren en de kinderen bereiken om natuurlijk haar te omarmen?
Nicole: “Ik vind het heel fijn dat er steeds meer mensen hun natuurlijk haar willen dragen en dat het ook steeds meer geaccepteerd wordt. Mensen weten ook meer over hun haar. Ik vind het erg als zwarte kinderen hun haar relaxen. Ik denk dat het belangrijk is dat we onze kinderen mooie beelden van onszelf laten zien, zodat zij een positief zelfbeeld hebben.”

MBH_CHAIR11

Glynis, Jetty & Nicole

 

 

De nieuwe theatervoorstelling ‘#LOL’ van Jetty Mathurin is nu te zien in theaters. Bekijk de speellijst hier: www.jettymathurin.nl . Volg Jetty ook via Twitter.

Nicole Terborg presenteert NH Buurten op RTV Noord Holland (ma t/m vrij, 15.00 uur). Volg Nicole via Twitter.

Glynis Terborg is artistiek/zakelijk leider van Mathurin Management. Ze schreef en illustreerde het boek ‘Max en zijn koffer’. Volg haar via Twitter

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm