Interviews

MyBlackHair Chair: Howard Komproe

 

Carribean Combo. Waarschijnlijk krijg je bij het lezen van die twee woorden spontaan een glimlach op je gezicht. Want wat zijn die vier heren grappig! Terwijl zijn haar werd gedaan door Rodney, spraken wij met één van de vier: Howard Komproe. Over het succes van Carribean Combo, zijn nieuwe one man show – en ja, dames – ook  over #negerdag.

Grappenmaker
“Ja, ik was altijd een grappenmaker, maar werd ook vaak de klas uitgetrapt. Ik was behoorlijk irritant en had altijd een grote bek. Op jonge leeftijd was ik verbaal al heel sterk en had overal een weerwoord op. Ik was een kleine magere kerel, met puntoren en een block head die de lerares de les las.  En ik had ook nog eens gelijk.”

Een boodschap overbrengen
“Met comedy kan je doormiddel van humor een boodschap overbrengen en mensen aan het denken zetten. Voor mij werkt het niet als mensen de zaal uitlopen en zeggen: ‘Hij is gek’. Ik vind het beter als ze zeggen: ‘hij is gek, maar hij heeft wel een punt’. Als ik tijdens mijn show mijn kinderen naar voren haal, heb ik het niet zozeer over mijn kinderen, maar gebruik ik hun beleving om iets te zeggen over de wereld waarin wij leven.”

De Combo
“Murth ken ik al heel lang. Roué ken ik sinds 1998. Wij vormden in het verleden al een comedy groep, genaamd: Fresh Wagon. Dat is uit elkaar gevallen, door individueel succes.Murth was met het idee gekomen om met deze formatie(Murth, Roué, Jandino & Howard) iets samen te gaan doen.  We werken met z’n allen aan de inhoud van de show. Wij zijn vier afzonderlijke creatieve mafkezen die allemaal ideeën hebben. Dan heb je één iemand nodig die afstand heeft en alles in z’n geheel kan zien. Dat is de regisseur en die ‘harkt’ en filtert onze ideeën. Zo ontstaat Carribean Combo.

Ik denk dat Carribean Combo zo succesvol is, omdat we vier totaal verschillende personen zijn. We lijken niet op elkaar en hebben een heel breed publiek. Natuurlijk begrijpen sommige bevolkingsgroepen de grappen niet. Ik pas de grappen aan op het publiek. Maar ik treed ook weleens in boeren dorpen op en daar lachen ze ook allemaal om mijn grappen.”

#Negerdag
“Ik kreeg positieve en negatieve reacties op mijn initiatief voor de Negerdag. De negatieve reacties waren primaire reacties: niet kijken wat er bedoeld wordt, maar gelijk reageren. Ik bedoelde ermee dat er voor alles een dag is, maar niet voor negers. Je hebt Vrouwendag, Roodharigendag, Open Huizen Dag, Kinderen Gratis naar het Theater Dag….. De fatoe (grap, red.) was dat iedereen op de Negerdag kan ervaren hoe het is om een neger te zijn. Het was een grap. Totdat sommige mensen racistische opmerkingen gingen maken. Het werd uit zijn verband getrokken, dat is jammer. En dat is het gevaarlijke van Twitter; je hebt het niet in de hand. Als ik dit op het podium had gezegd, had ik het nog kunnen sturen. Maar zodra iedereen er een hashtag voor gaat zetten, gaat het een eigen leven leiden. Het wordt moeilijk om je daar dan voor te verantwoorden. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat mensen allemaal gaan roepen. Er was zelfs een Amerikaanse site die schreef: ‘The Dutch celebrate Negro day’.
Gelukkig is bij een grote groep mensen mijn boodschap wel aangekomen. Ik heb daar onderzoek naar laten doen. 87% van de mensen die reageerden waren positief en de rest was negatief. Maar de media geeft natuurlijk alleen aandacht aan het negatieve.

Ik zal de Negerdag volgend jaar niet herhalen. Ik heb immers mijn punt gemaakt, maar ik ben wel benieuwd wat er op die dag gaat gebeuren.”

Watdoethoward.nu
“Ik ben mij nu aan het voorbereiden op mijn one man show. Deze duurt tot en met eind mei. De show gaat over het leren van je fouten. Dat je jezelf vernieuwd aan de hand van de dingen die je verkeerd hebt gedaan. Er is een moment waarop je geconfronteerd wordt met jezelf en met de keuzes die je gemaakt hebt. Dus vind ik het moeilijk om één enkel voorbeeld te geven. De show omvat namelijk iets veel groters. Er zit veel humor, maar ook veel pijn en conflict in de show. Ik vind het spannend als mensen opeens halverwege de voorstelling stil zijn, omdat ze geraakt worden. Ze hoeven niet de hele tijd te lachen. Ik vind het belangrijk dat mensen meer weet dan toen ze binnen kwamen. En dat betekent niet dat ik alle wijsheid heb.”

(On)tevreden
“Ik ben tevreden over dingen die ik heb bereikt, maar ook ontevreden over sommige dingen. Er zijn natuurlijk altijd nieuwe dingen die je wilt bereiken. Ik ben tevreden over mijn cd die ik heb gemaakt. Mijn artiestennaam is  Howard-FM. Het zijn allemaal tracks uit mijn jeugd die ik heb vertaald naar het Nederlands. Ik heb artiesten gevraagd om mee te doen, zoals Boris, Replay, CB Milton, Corey, Phatt, Caprice, Tye en Jay Anthony. Er staat al een clip op YouTube: ‘Zo Doen Wij Die Torie.’ Dat is een vertaling van ‘This Is How We Do It’ van Montell Jordan. Ik kan niet zingen, dus doe gewoon gek op de cd. Daarom haal ik al die mensen erbij, want ik kan niks. De cd is gewoon een project dat ik graag heb willen doen, misschien komt er nog een tweede album en misschien ook niet. Ik focus mij nu op het theater.

Verder ben ik blij dat ik als enige van Carribbean Combo nog haar heb. De rest is allemaal kaal.

Een tv show zou ik wel willen, maar dan moet het wel inhoud hebben. Wat ik in Nederland heb gemerkt, is dat zodra je als donkere persoon tv wilt maken, het grappig moet zijn. Dat is jammer.”

 

Eind van het jaar kun je je weer opmaken voor een Caribbean Combo! Tot die tijd, bezoek  je Howard’s one man show (zie www.watdoethoward.nu voor tourdata) en download je de Comedy App; een verzamelplek voor alles wat er met Nederlandse comedians op social media gebeurt.

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;)Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm