Black Hair

My dreadlock journey blog #3 || Big Chop, Reverse of de Middenweg?

IMG_7532

En dan sta je op het moment om jouw locjourney te starten… Je hebt je onderzoek gedaan, je weet wat voor locks je wilt, hoe groot ze moeten zijn, je maakt je totaal niet druk met wat diegenen om jou heen zullen zeggen, je bent bereid door elke fase te gaan met je haar – je WILT dreadlocks, NU !

Ik was klaar met mijn korte kapsels. Het werd tijd voor mijn dreadlockjourney. Geen tijd voor een big chop, geen tijd om mijn haar eerst kroes te laten worden. Het moest gewoon snel gaan gebeuren. Zo zit ik in elkaar, maar de realiteit sloeg mij in mijn gezicht. Zachte klap hoor, want ik wilde het heel graag dus niets maakte uit. Mijn loctician (dreadlock specialist) in Suriname vertelde mij dat ik mijn haar gewoon een klein beetje uit moest laten groeien en het absoluut niet meer moest straighten.

Rhey

Zoals te zien op de foto, was de bovenkant van mijn haar langer dan de zijkanten en de achterkant. Voor het gemak deed ik mijn haar met een diadeem naar achter en streelde ik het met de zijkant van mijn tang zodat het er een beetje degelijk en ‘glad’ uit zag. Dit deed ik een maandje of 2 en ik was ready voor mijn journey. Het kortste stukje was ongeveer 2 cm.

Doordat mijn haar zo kort was begon ik met neppe locks, maar als jij gestraight lang haar hebt is het ook mogelijk om gewoon daarmee je locks te starten. Ik zou je wel adviseren om het een beetje te laten kroezen op een natuurlijke wijze (niet met bier bijvoorbeeld). Vervolgens kan je langs een loctician gaan om te kijken of ze jouw locks zo zou kunnen beginnen. Mijn draden bijvoorbeeld zijn niet dik, maar ook niet heel dun. Zelf zou ik het niet aandurven om met mijn lang gestraight haar de lockjourney te starten. Houd er rekening mee dat zulke locks wat dunner uit zullen komen en je ‘gestraighte draden’ sowieso wat minder sterk zijn dan je natuurlijk haar.

Big Chop, Reverse of Middenweg?

Zie het zo… je hebt 3 opties; ‘the big chop’, ‘the reverse’ en de middenweg. The big chop zal ervoor zorgen dat je jouw lockjourney meteen goed start. De reden daartoe is natuurlijk omdat je al je ‘zwak’ en gestraight haar knipt en het rustig laat groeien tot een bepaalde lengte om jouw locks te beginnen. Je hebt dus wel degelijk een dosis geduld daarvoor nodig. Ennn… ‘oppassen’ dat je natuurlijk haar je niet beter bevalt waardoor je gedachten veranderen.

Bij The Reverse verdeel je dat geduld over je gehele lockjourney, want je start gewoon en knipt de gestraighte puntjes along the way. In een latere fase heb ik voor deze optie gekozen. Van alle gestraighte puntjes heb ik er na een jaar nog maar 2 over! De gestraighte puntjes locken langzamer door het wassen van je haar. Ze glijden dan makkelijk uit je lock. De loctician kan ze in blijven stoppen (in de dreadlock vastzetten) of steeds een stukje knippen. Mijn loctician bleef ze instoppen. Sommigen zijn gelocked en andere heeft ze steeds een beetje geknipt.

De laatste optie, de middenweg, is als je met neppe locks begint. Ik had deze de eerste 6 maanden in. Met neppe locks zie je weinig van je eigen haar. Je hebt slechts een idee van hoe snel je eigen haar groeit. Je ziet af en toe wat gestraight haar uitsteken, maar dat wordt steeds weer netjes ingestopt. Nadeel en ook de reden waarom ik ze eruit gehaald heb is dat ze snel uitvallen. De loctician kan ze steeds weer voor je indoen, maar als je veel sport, zweet op je hoofd én kort haar hebt, heb je een probleem.

Ik heb het nu gehad over de transition van gestraight haar naar dreadlocks. Mocht het zo zijn dat je jouw natuurlijk haar al hebt, kan je dus kiezen voor de middenweg met neppe locks of de normale manier met jouw eigen haar.

In mijn volgende blog zal ik het wat specifieker hebben over de neppe locks. Hierbij alvast een sneekpeak van ‘the reverse’ en de middenweg.

IMG_7527

IMG_7114

IMG_7454

Volg de dreadlockjourney van Rheyna op de voet! Dat kun je doen door haar via Instagram te volgen. Meer over Rheyna lees je op haar website www.equalspositivity.com.

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Ik was Ms. Mijn-haar-zit-altijd-netjes en nu ben ik Spontaneous Empress met mijn baby-dreadlocks! Een contrast tot wat ik vroeger had, maar veel krachtiger - because I am my hair! Ik houd van positieve veranderingen en mijn haar is er een van. Mijn andere uitdagingen en veranderingen (en vooral ook van andere generatie-genoten) deel ik op mijn motivational platform EqualsPositivity.com! Op MyBlackHair.nl schrijf ik over mijn 'rebel-ish' lock journey in de hoop jou te motiveren om uit te stralen wie je werkelijk bent!