Black Hair

My Dreadlock Journey #5|| Hoe verzorg je dreadlocks nou eigenlijk?

Rheyna

Het is heel simpel, maar je moet wel op je hoede zijn! Dat is bijna het enige dat ik door wil geven. Mij werd op het hart gedrukt om zo min mogelijk in mijn haren te zetten. Hoe meer haarspullen je gebruikt om je dreadlocks te verzorgen, hoe makkelijker ze vies kunnen worden. Stofdeeltjes zal je gegarandeerd wel in je locks krijgen, maar je kan ze liever zoveel mogelijk proberen te vermijden. Natuurlijk heeft je hoofdhuid soms wat olie nodig, maar ook dat hoeft niet elke dag of elke week.

Argan olie

argan oil one and only

Ik ben van start gegaan met Argan Oil van One ‘n Only. Ik had daar helemaal geen ervaring mee, maar ik las over de verschillende oliën die men gebruikt en besloot argan olie te kopen om de heerlijke milde geur. Het is een dikke olie je hoofdhuid lekker vettig houdt. Voor mijn gestraight haar gebruikte ik veel haarvet (Dax), verschillende oliën en moisturizers. Desondanks kreeg ik last van een droge hoofdhuid. Ik dacht dat het verholpen werd met al dat vettige spul. Niet dus… hoe meer je op je hoofd zet, hoe meer je het natuurlijk proces verstoord. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf ook vet aan. Besef dat ons lichaam geweldig in elkaar zit 😉

Een vrouw die voorheen dreadlocks had tot op haar billen vertelde mij dat je natuurlijke vetten de groei van jouw haar enorm stimuleren. Zij gebruikte dus helemaal niets voor haar hoofdhuid en waste het ook om de ene maand. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vrij geduldig ben geweest tot nu toe. Ik blijf dus gewoon mijn Argan olie gebruiken wanneer ik vind dat mijn hoofdhuid wat te droog is. Toen ik pas overstapte van gestraight haar naar locks, was dat elke week. Nu gebruik ik het 1 keer per maand of af en toe tussendoor. Na het wassen is het vereist vind ik, want dan is mijn haar echt olie vrij! Zo voelt het aan dan.

via natural

Mijn dreadlocks zijn nu een jaar en 2 maanden oud. Bij een jaar merkte ik dat mijn locks nogal droog werden. Gebruik ik dan toch te weinig producten? Nee hoor! Ik moest mijn haar gewoon even goed behandelen zodat het weer lekker ‘zacht’ werd. Ik heb toen mijn ideale mix verzonnen. Het was echt een test, want ik had het niet als tip van iemand gekregen.  Ik mixte Placenta® met Via Natural ultra care argan oil en water. Die Via Natural ultra care oliën zijn op waterbasis. Ik vond dat wel fijn, omdat ik het liefst alleen mijn Argan Oil gebruik. Ik sprayde mijn haar een hele week lang met deze mix en het resultaat was perfect! Ik denk dat de Placenta® het haar heel goed gedaan heeft. Ik gebruikte het ook al voor mijn gestraight haar als het droog was en als ik het pas gerelaxed had. Het kwam dan altijd ‘weer tot leven’. Het had nu hetzelfde effect.

Verder sprayde ik mijn haar elke dag met wat water (alleen water!) en slaap ik ELKE nacht met een sjaaltje. Het sprayen deed ik voornamelijk toen ik mijn lockextensions eruit had gehaald. Een vriendin vertelde mij dat het helpt om de locks te laten klitten en dat heb ik ook echt gemerkt! Verder vond ik het ook handig om mijn locks gewoon wat beter te laten zitten. Anders stonden ze, bij wijze van spreken, alle kanten op. Het slapen met een (zijden) sjaaltje of panty is van belang om je locks pluches-vrij te houden. Die pluches kunnen komen van jouw beddengoed. Ook werd mij verteld dat je door het schuren van je locks tegen je kussensloop, jouw locks op langer termijn kan beschadigen.  Dreadlocks are all about the longterm image! Daarom zei ik in het begin dat het makkelijk te onderhouden is, maar je moet zeker op je hoede blijven.

Laatste tip: Als je in de tropen woont en veel in de zon bent, kunnen de oliën in je haar, het haar branden. Ook dat is dus wat om over na te denken.

Welke haarproducten zou jij gebruiken voor je dreadlocks? Of als je al dreadlocks hebt, hoe verzorg jij ze? Een ieder op zijn of haar eigen manier natuurlijk! Het is echter wat werkt voor jou, zoals altijd!

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Ik was Ms. Mijn-haar-zit-altijd-netjes en nu ben ik Spontaneous Empress met mijn baby-dreadlocks! Een contrast tot wat ik vroeger had, maar veel krachtiger - because I am my hair! Ik houd van positieve veranderingen en mijn haar is er een van. Mijn andere uitdagingen en veranderingen (en vooral ook van andere generatie-genoten) deel ik op mijn motivational platform EqualsPositivity.com! Op MyBlackHair.nl schrijf ik over mijn 'rebel-ish' lock journey in de hoop jou te motiveren om uit te stralen wie je werkelijk bent!