Movies

Must see movie | Fruitvale Station

fruitvale_station_1

Fruitvale Station is een ontroerend, waargebeurd verhaal over een jongeman die, net op het moment wanneer hij zijn leven weer een beetje op de rails probeert te krijgen, slachtoffer wordt van een ‘fout’ van een politieagent. Het is een film die je aan het denken zet over de macht van de politie en die de rechtsstaat ter discussie stelt.

De film laat de laatste dag van het leven van Oscar Grant zien. Hij is 22 jaar en woont samen met zijn dochtertje en vriendin in San Francisco. Op Oudejaarsnacht gaat hij met zijn vriendin en wat vrienden de stad in. Als hij ’s ochtends weer de metro terug naar huis pakt, raakt hij in een gevecht. Terwijl hij geboeid op de grond ligt en zich niet verzet, besluit een politieagent zijn wapen te gebruiken.

fruitvale_station_3

Ik ben echt blanco de film in gegaan. Ik heb er niets over gelezen en ook geen trailers bekeken. Daarom wist ik eigenlijk niet echt waar de film heen ging. Vooral de eerste driekwartier, dacht ik: waar gaat dit heen? Er wordt een dag in het leven van Oscar Grant getoond, maar veel boeiends doet hij ook niet. Hij is een familiemens, houdt veel van zijn dochtertje, maar worstelt ook om op het juiste pad te blijven. Er was eigenlijk geen spanning aan het begin van de film, maar dat gaf je als kijker wel de gelegenheid om inzicht te krijgen in wat voor soort persoon Oscar was. De rollen zijn zo goed gespeeld en de scenes waren zo echt, dat ik als kijker gewoon goed mee kon leven met de personages.  Des te harder de klap toen de scene met het incident op “Fruitvale Sation” zich voordeed.

Wat ik goed vind aan de film, is dat het eigenlijk niet bekritiseerd. Het laat meer zien wat er is gebeurd, wat voor man Oscar was en in welke ongelukkige situatie hij terecht kwam. Je gaat er echt over nadenken: wat betekent dit voor zijn vriendin, zijn dochtertje en de rest van de familie?

Oscar stierf op 1 januari 2009. Veel reizigers, die getuige waren, maakten filmpjes van het incident. De politieagent werd opgepakt en veroordeeld voor doodslag (moord zonder opzet). Hij dacht namelijk dat hij naar zijn teaser greep. En dat terwijl Oscar zich niet verzette en al geboeid op zijn buik op het perron lag. Oscar Grant wordt nog ieder jaar herdacht op Fruitvale Station.

De dochter van Oscar

De dochter van Oscar

Waarom dit zo’n onroerend verhaal is, is ook omdat het nog steeds heel actueel is. De onschuldige dood van de 17 jarige Trevon Martin is hier een voorbeeld van. Maar ook dichterbij huis, in Den Haag, is een ongewapende jongen door de politie doodgeschoten. Om dan te horen dat de daders onschuldig worden bevonden, maakt alles pijnlijker….

Als laatste vind ik dit echt een must see! Het is zeker geen vrolijke film, maar wel eentje die je ontroerd en aan het denken zet.

Bekijk de trailer:


Fruitvale Station draait nu in de bioscoop.

 

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm