Black Hair

Must Have | Kabei Krioyo: ‘Haar-verhalen’ van de kleurrijke bewoners van Curacao

kabei_krioyo_voorkant

Als donker meisje met kroeshaar heb je misschien ook wel deze ‘haar fase’ doorlopen: vroeger toen je klein was, vlocht je moeder (of je vader?) je haar. Elke zondag werd het haar gewassen en gingen er weer nieuwe vlechtjes en strikjes in. Dan kom je op een leeftijd dat je vindt dat vlechtjes echt niet meer kunnen en ga je experimenteren. Misschien met je eigen natuurlijk krullen, maar waarschijnlijk vaker met nepvlechten, weaves, relaxers en curly. Best bijzonder, dat we zoveel tijd en geld in ons haar steken en dat we het normaal vinden om elke paar maanden ‘ander’ haar te hebben. Dat we een dag van te voren ons haar voorbereiden, zodat we de volgende ochtend een prachtig resultaat hebben en dat we uren in de stoel zitten voor het perfecte kapsel (om het vervolgens 6 weken later weer te veranderen). Als je er bij stil staat is het best bizar, maar eigenlijk ook prachtig; iedereen heeft een hair story.

kabei_krioyo_3

 

kabei_ktioyo_6

Toen fotografe Caroline Castendijk weer op haar geboorte eiland Curacao ging wonen, besloot ze alle mooie kapsels van de mensen op het eiland te fotografen. Samen met journalist Lisette Wellens ging ze op zoek naar mooie hair stories. Het resultaat is het fotoboek ‘Kabei Krioyo, wat ‘creools haar’ in het Papiaments betekent. In het boek staan foto’s van mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden, met allerlei verschillende haarstijlen. Van natural tot weaves, vlechten en opvallend gekleurd haar. Ook de verhalen zijn voor iedereen verschillend. Zo las ik een verhaal van een vrouw die haar haar afknipte als protest. Ze wilde hiermee vooral aandacht van haar ouders. En een verhaal van een man die zijn haarstijl inzet als middel om reacties van vrouwen te krijgen. Ook bijzonder: een vrouw die al jaren op haar zij slaapt, om haar haar mooi te houden.

kabei_krioyo_7

 

 

kabei_krioyo_relax

 

Elk verhaal is uniek en bijzonder. Dat vindt ook Lisette Wellens, die de interviews af heeft genomen: “Iedereen in het boek heeft een bijzonder verhaal, maar de uitspraken die ik het meest heb gehoord en die mij elke keer weer raakten gingen over het hebben van steil haar. Veel Curaçaose vrouwen zijn niet tevreden met de structuur van hun eigen haar en doen er alles aan om het steil te krijgen. Degenen die er wel voor kiezen om het natuurlijk te dragen, krijgen vaak dingen te horen als: ‘Met een afro kun je niet op school verschijnen: ga je haar maar snel vastmaken’, ‘Zo vind je nooit een man’ of: ‘Met dit kapsel ben je niet representatief binnen ons bedrijf.’ Ik kreeg veel bewondering voor de vrouwen die elke dag vechten tegen de heersende Europese maatstaven. Toen ik de interviews voor het boek deed woonde ik zelf ook op Curacao. Ik heb tijdens de drie jaar dat ik er was nooit zulke heftige opmerkingen te horen gekregen, maar men vroeg wel eens waarom ik ‘niks’ met mijn haar deed. Daar klonk altijd wel een soort van waardeoordeel in door. Heel naar.”

kabei_krioyo_5

 

kabei_krioyo_8

Lisette heeft met een Nederlandse vader en Curaçaose moeder, ‘gemixt’ haar en vlocht haar haar vroeger in verschillende haarstijlen. Lisette: “Ook ik wilde eigenlijk altijd steil haar. Toen ik klein was, wilde ik zelfs het liefst een boblijn met een pony. Toch heb ik het nooit gerelaxt. Mijn moeder had er slechte ervaringen mee en raadde het mij altijd af. En toen ik op een leeftijd kwam waarop ik zelf kon beslissen wat ik precies met mijn haar wilde, hoefde ik het niet meer zo nodig. Ik heb ooit wel geprobeerd het met een stijltang glad te krijgen en ik heb ook een keer een weave gehad, maar het kwam er nooit zo ‘Barbieglad’ uit te zien als hoe ik het in mijn hoofd had. Daar is mijn haar gewoon te dik voor. Sinds mijn twintigste draag ik mijn haar los en natuurlijk. Ik ben ermee begonnen toen ik een tijdje in het buitenland zat en mijn vaste kapster niet in de buurt had. Meer uit noodzaak dus en ik moest er behoorlijk aan wennen. In het begin was het ook even zoeken naar de juiste ‘haarroutine’, maar inmiddels weet ik niet beter. Ik ben nu zelfs trots op mijn haar. Mensen onthouden je door die bos krullen, maar tijdens het uitgaan heb ik er ook wel eens last van: op de een of andere manier willen mensen altijd aan mijn haar voelen.”

Maar Kabei Krioyo is niet een boek dat specifiek gaat over natuurlijk haar. Zoals gezegd komen allerlei haarstijlen in het boek voor. Lisette: “Voordat ik dit boek schreef had ik mij nooit gerealiseerd dat je haar echt zo’n groot onderdeel van je identiteit vormt. De verhalen achter de kapsels zijn heel bijzonder. Haast iedereen heeft een bepaalde ‘haargeschiedenis’. Met het boek wil ik samen met fotografe Caroline Castendijk laten zien dat iedereen mooi is op zijn eigen manier.”

Ik vind het een heel mooi boek! Echt leuk om alle verhalen te lezen. Sommigen herkenbaar, anderen juist weer niet. Maar iedereen is blij en trots op hun kapsel én heeft een unieke hair story.

kabei_krioyo_

 

kabei_krioyo_9

 

En hoe bizar en toevallig is dit. Dit meisje zegt: “I’m not allowed to wear my hair loose at school. The principal thinks my curly bunch is indecent.” Dit is precies hetzelfde verhaal als het Amerikaanse meisje dat onlangs in het nieuws kwam….

Kabei Krioyo kost €19,50 + €4,50 verzendkosten. Je kunt een bestelling doen door een mailtje te sturen met je adresgegevens naar kabeikrioyo@gmail.com. Betaling gaat via bankoverschrijving: ABN AMRO 434266248 ten name van C.Castendijk te Willemstad, Curacao.

 

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm