Black Hair

Mijn crochet braids met Toyokalon Hair

front foto straight en curls

Een steile weave vind ik bij sommige vrouwen echt prachtig staan. Ooit probeerde ik het ook, maar het bleek geen succes te zijn voor mij. Ik vond het niet staan en de jeuk – en de bijbehorende moeite die ik moest doen om te kunnen jeuken – vond ik verschrikkelijk. No more weave for me, zei ik vanaf toen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar nu ik een natural ben, vind ik het leuk om af en toe te variëren. En daar hoort ook een ‘steil haar’ kapsel bij. Wat was ik dus blij dat ik de crochet braids ontdekte!

Crochet braids zijn dé trend van het afgelopen jaar. Vooral de crochet braids met krullend haar of marley hair. Maar zodra je de techniek door hebt, kun je de crochet braids met ieder soort haar doen. Zo ook met steil haar. Ik probeerde het uit.

Het haar dit ik heb gebruikt: Toyokalon hair

100 toyokalon hair toyokalon hair

Ik wil op de één of andere manier altijd iets nieuws uitproberen. Op verschillende YouTube filmpjes zag ik dat er vrouwen waren die voor de straight look gewoon Kanekalon hair gebruikten en deze na het installeren föhnden. Echter, het kanekalon haar dat ik hier in Suriname altijd koop vind ik veel te snel klitten en echt beter geschikt om mee te vlechten. Via dit YouTube filmpje kwam ik op het idee om Toyokalon hair te gebruiken. Toyokalon haar is gladder dan het bekende Kanekalon haar en kenmerkt zich ook door de ‘krul’ aan het einde van het haar.  Het voelt ook veel gladder aan. Omdat het synthetisch haar is, kun je het wel krullen, maar alleen door heet water te gebruiken. Gebruik je een krultang, dan verbrand het. Je kunt het wel föhnen.

Om het haar in te steken heb ik gebruik gemaakt van de crochet naald. Deze is echt handig om te hebben! Je moet wel goed opletten dat je de juiste koopt. Je hebt ze namelijk in verschillende formaten: met een klein oogje en een groter oogje. Ik heb die met het grotere oogje gebruikt, zo kan er voldoende haar aan gehaakt worden.

crochet naald

Vlecht patroon

Ik heb mijn haar op deze manier laten invlechten:

gevlochtenpatroon

Omdat ik de scheiding aan één kant wilde hebben, vlocht ik die helft direct naar achteren. De andere kant valt langs mijn gezicht, dus vlecht je één vlecht verticaal van ongeveer het midden van je hoofd richting je oor. Ik had dit laatste achteraf gezien ook aan de andere kant kunnen doen, omdat die ‘verticale’ vlecht voor meer ‘cover up’ zorgt aan de voorkant.

Invisible knots Crochet braids

Het is wel heel handig om voor deze haarstijl de invisible knots te gebruiken. In dit filmpje kun je echt heel goed zien, hoe je dat moet doen. Deze techniek hebben we dus ook gebruikt. Hier was ik op de helft.

half_crochet braids

Dit is uiteindelijk het resultaat geworden.

eindresultaat crochetbraids

 

Ik vond het best mooi staan. Vooral de eerste paar dagen. Maar op een gegeven moment werd de krul wat minder en het haar klit ook snel. Wanneer je het uitkamt, wordt het ietsjes minder mooi en voelt het ook wat stugger aan. Ik wist ook wel dat ik dat mocht verwachten met synthetisch, goedkoop haar (het is immers geen human hair), dus besloot ik het toch maar te krullen!

Krullen maken

Het krullen kun je op verschillende manieren doen: door krulspelden te gebruiken, een krulknoopje te maken of door flexi rods te gebruiken. Ik koos voor het laatste. Mijn doel was om grove, niet perfecte krullen te maken. Vandaar dat ik best dikke flexi rods heb gebruikt en grote secties heb gemaakt.

papillotten

 

Vervolgens dipte ik ze één voor één in pas gekookt water en liet ik het afkoelen en drogen. Vooraan en bovenop mijn hoofd heb ik volledig laten drogen (daar heb ik mee geslapen). Achterin was het nog vochtig, omdat ik die veel korter in had. De krul is daardoor wat minder, maar ik heb zo een soort van laagjes gecreëerd (voorin korter, achterin steeds langer). Het resultaat:

krullen met crochetbraids3 krullen met crochetbraids2 krullen met crochetbraids

 Lessons learned + tips

 • Het haar aan de juiste kant knopen:  Wanneer je het haar door je vlecht steekt met je crochet naald, dan moet je bij je scheiding opletten aan welke kant van je invlecht je de knoop maakt. Toen we klaar waren met mijn haar, bleek dat we het verkeerd hadden gedaan:
 • crochet braids bovenkant vlechtDe linkerkant is wel goed gedaan, daar is de knoop onzichtbaar. Op deze manier wek je de illusie dat het haar ‘uit je hoofd’ groeit. Aan de rechterkant zie je de knopen heel duidelijk zitten. Hier moest ik dus eigenlijk de crochet naald aan de andere kant door mijn vlecht steken.
 • Van dik naar dun: het haar dat je aan de achterkant van je hoofd knoopt, mag iets dikker zijn dan het haar dat je bij je scheiding aan de voorkant vastknoopt. Aan de voorkant wil je de kans dat de knopen te zien zijn, zo klein mogelijk houden. Gebruik dus dunnere plukken én maak de invlechten aan de voorkanten ook wat dunner.
 • Gebruik voldoende haar om zo je invlechten te verbergen: nadat ik er achter kwam dat ik aan één kant van de scheiding, het haar verkeerd had geknoopt heb ik het haar verwijderd en opnieuw geknoopt. Dit keer wel juist. Het zag er direct veel mooier uit. Wat ik alleen niet door had, is dat ik eigenlijk aan beide kanten te weinig haar had geknoopt:
  crochet braids close up
  De linkerkant valt op zich mee, maar de rechterkant had eigenlijk veel meer haar nodig. Ik kwam er pas achter toen iemand bovenop mijn hoofd keek en het zei. Ik dacht zelf wel dat het meeviel, maar na het maken van de foto valt het toch best op. Let dus goed op dat je voldoende haar knoopt, zodat je vlechten niet te zien zijn.
 • Kwaliteit van je haar: ik heb voor deze look bewust ‘goedkoop’ synthetisch haar gebruikt, omdat ik het gewoon even wilde proberen en niet te lang in mijn haar wilde laten zitten (ik heb het twee weken gelaten). Mocht je het langer willen laten en mooier haar willen hebben, dan adviseer ik om human hair te kopen. Dit haar kun je dan ook gewoon tangen. Het nadeel van synthetisch haar is dat het echt snel klit en al binnen enkele dagen minder mooi zit dan de dag dat je het had ingeknoopt. Door er krullen in te maken ziet het er daarna eigenlijk veel mooier uit. Maar ook deze gaan binnen enkele dagen in de knoop zitten. Je kunt het haar dan weer uitkammen en opnieuw krullen. En dan is het weer perfect.
 • Refresh! Het handige van de crochet braids is dat je haar dat bij de haarlijn niet mooi meer zit, gemakkelijk kunt wegknippen en kunt vervangen.
 • Nog een keer? ik vond het heel leuk om weer even steil haar te hebben, maar denk niet dat dit een maandelijks terugkerend kapsel wordt. Overigens zou ik het nog wel leuk vinden om met dit haar een licht krullend bob kapsel te creëren. Misschien doe ik dat de volgende keer!

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies