Meg's Blog | Mijn eerste crochet braids!

Op mijn verlanglijstje voor 2014 stond dat ik heel graag crochet braids wilde laten zetten. En ik kan dat nu van mijn lijstje afstrepen. De crochet braids zitten nu in mijn haar en ik moet zeggen: het is even wennen! Ik ben natuurlijk niet zoveel haar gewend, maar het ziet er wel heel mooi uit en ik denk dat ik er wel veel mee kan. Het is in elk geval heerlijk dat ik gewoon mijn hoofdhuid nog kan voelen en mijn eigen haar heel simpel kan moisturizen.
Crochet braids kun je met elk haar doen; stijl, krullen en kort en lang. Ik twijfelde eerst nog tussen de steile kanekalon hair(die ene waar je ook box braids mee kunt vlechten)of krullend haar. Ik heb uiteindelijk voor synthetische krullen gekozen. De reden was, omdat de steile kanekalon hair teveel werk zou zijn (denk ik). Om het mooi te krijgen, moet je dan toch elke avond (of in elk geval meerdere keren per week) je haar vlechten of in roller zetten voor je gaat slapen. Als ik nou al krullend haar heb, bespaar ik al veel tijd!
Het haar
Dit is dus het haar dat ik heb gekocht: crochet_braids_haar
Het is haar dat je kunt vlechten en de krul heet Ashwaria Curl. Het haar is synthetisch en op de achterkant staat geschreven dat je het kunt wassen met koud water, maar ik denk niet dat het haar dan heel mooi blijft, dus dat ga ik maar niet proberen. Ik heb 5,99 euro voor 1 pak betaald. In totaal kocht ik 6 pakken. Dat is natuurlijk veel te veel. Ik heb er twee en een half gebruikt. En dat was ook teveel, zoals je verderop in deze post kunt lezen.
crochet_braids_haar_eruit
 
Zo ziet het haar er dus uit. Ik heb het haar doormidden geknipt en daarna ben ik begonnen met het haar te splitten in 2 of drie delen:
crochet_braids_uit_elkaar
 
En dan heb je ineens 3 keer zoveel haar. Het was best moeilijk om het niet te laten pluizen. Maar aan de andere kant maakt dat het kapsel ook wel leuk. Na het pluizen van het haar, moet het haar worden ingevlochten, op dezelfde manier als dat je misschien wel met een weave zou doen. Ik heb het trouwens niet zelf gedaan, maar door mijn nichtje laten doen. Je moet ervoor zorgen dat de vlechten wel voldoende strak zijn. Dit is het patroon dat ze heeft gevlochten:
crochet_braids_invlechetn_zijkant
crochet_braids_invlechten_achterkant
 
Aan de voorkant heb ik meer vlechten dan aan de achterkant. Aan de achterkant zijn steeds twee vlechten van de voorkant samengevoegd tot één vlecht. Het haar dat overblijft wordt met de volgende vlecht meegenomen. Alleen het allerlaatste vlechtje is met naald en garen vastgemaakt. Op deze foto is het niet goed te zien, maar ik koos ervoor om een klein stukje aan de voorkant niet te vlechten. Daar wilde ik graag mijn eigen haar laten.
crochet_braids_bobby_pins crochet_braids_bobby_pins_vast
Om het haar aan de vlechten vast te kunnen maken, heb je eigenlijk een haaknaald of een plastic rijgnaald nodig. De haaknaald leek me een beetje onpraktisch. De rijgnaald leek me ideaal, maar ik kon het echt nergens in Almere vinden. Toen heeft mijn nichtje heel creatief een oplossing bedacht. Ze heeft een bobby pin een beetje uit elkaar getrokken en de uiteinden vastgeknoopt met garen. Dat werkte prima. Alleen zou ik aanraden om wat dunnere bobby pins te gebruiken dan deze van Zenner, want soms was het lastig om de bobby pin door de vlecht te steken.
crochet_braids_bobby_pin_in_vlecht
Het is heel erg makkelijk! Steek de bobby pin door de vlecht.
crochet_braids_lus
Pak een stukje vlecht en maak daar een lus van. Steek de lus door de bobby pin en trek de bobby pin weer terug.
crochet_braids_geknoopt
Nu zit het haar dus in de vlecht. Het enige dat je nu moet doen, is het haar knopen.
Toen we bijna klaar waren, bleek dat er toch echt teveel haar op mijn hoofd zat:
CROCHET_BRAIDS_vol
Je hoeft dus niet op elke millimeter een stuk haar te knopen. Vooral als de krullen zo sterk zijn, maakt het niet uit als je een paar centimeter overslaat.Tenzij je het natuurlijk heel erg vol wilt hebben. Maar dat wilde ik niet. Daarom ben ik dus gaan knippen. En ik heb echt zeker een halve pak vlechten eruit geknipt. Twee pakken van het haar was dus meer dan genoeg geweest.
Na al het knippen (ik heb ook wat lengte eraf gehaald trouwens), hier het resultaat:
crochet_braids_resultaat4
crochet_braids_resultaat3
 
Ik moet zeggen: ik moest echt even wennen aan zo’n bos haar. Maar ik vind het echt heel leuk. Het grote voordeel is dat ik gewoon nog mijn eigen haar goed kan verzorgen en gewoon mijn hoofdhuid kan voelen. Ideaal! Met zo’n bos haar kun je echt ook veel leuke accessoires gebruiken, dus er komt nog een post (of een video) over het stylen met accessoires.
Waar ik spijt van heb, is dat ik een stukje van mijn eigen haar eruit heb gelaten. Dit was gewoon niet nodig. Nu moet ik alsnog elke avond het haar vlechten en inzetten met een krulspeld. Daarnaast is het moeilijk om met een braid out of twist out dezelfde krul als het synthetische haar te realiseren. Ik kan wel een Curling Wand gebruiken, maar dat is geen optie voor iedere dag. Daarnaast: het is echt synthetisch haar en dat matcht gewoon niet met je eigen haar. Het blijft vaak klitten, waardoor ik veel knopen krijg in mijn eigen haar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om echt haar te gebruiken, maar echt haar wordt vaak op weave banen gedaan, dus dan zou je het haar van de banen af moeten halen. Misschien een idee voor een volgende keer. Maar voor nu is het helemaal prima.

Nog wat tips

…voor als je zelf ook crochet braids wilt:

 • Zorg ervoor dat je je haar goed en strak (niet té strak uiteraard) laat invlechten.
 • Niet iedere vlecht hoeft geknoopt te zijn met haar. Dat geld wel voor een aantal rijen aan de voorkant, want zo kan je switchen met scheidingen. Dat kan ik dus niet, omdat ik weer veel te veel heb weggeknipt haha
 • Koop een rijgnaald! Dat is echt veel gemakkelijker dan de bobby pin methode die ik heb gedaan. Bekijk een goede tutorial hier.
 • Het is niet nodig om je eigen haar eruit te laten als je voor krullend haar gaat. Misschien wel een goed idee als je stijl haar neemt.

Dat was het! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat een comment achter.
 

Vond je dit artikel leuk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week de beste tips!

40 REACTIES

 1. I love it! Het ziet er ook natuurlijk uit. Misschien ga ik het een keer proberen als protective hairstyle 🙂

 2. Wauw, het ziet er prachtig uit en heel natuurlijk! Ik gebruik dit haar ook altijd maar dan om mee te vlechten. Je zou het eventueel met een haaknaald kunnen proberen ipv een bobbypin. Ik denk dat ik dit ook eens ga uitproberen.

 3. Heel erg mooi ik had een tijdje terug al een filmpje over deze techniek gezien en dacht wauw dit wil ook.als mijn Boxbraids eruit gaan ga ik ook voor de crochetbraids 🙂

 4. @ Charissa, Ja klopt! De haaknaald was een betere methode geweest. Maar ik wil echt zo;n hair beader, dus ik ga die online kopen.
  @withney,Rowan, Priscella, Kristel: thnx! en leuk dat jullie het ook eens gaan proberen!

 5. Wauw. Super mooi! Deze krullen staan je echt goed. Ik had deze methode ook op youtube gezien, maar ben er nooit aan begonnen want lijkt me te tijdrovend. Hoelang duurt het zetten ongeveer? Hoelang laat je het in je haar zitten? En laat je ook weten hoelang het duurt om het te verwijderen? Dat lijkt mij namelijk erg lastig met al die knopen.

 6. @Delia,
  – Het plaatsen duurde ongeveer 8 uurtjes (met pauzes inbegrepen). Het is ook afhankelijk van hoeveel je erin zet natuurlijk. Ik vond het veel sneller gaan dan het plaatsen van box braids bijvoorbeeld.
  – Ik laat het maximaal 6 weken in mijn haar zitten.
  – Ik denk dat ik inderdaad wat foto’s maak van hoe ik het eruit ga heb gehaald.
  xoxox

 7. Hoi megan. Het ziet er goed uit. Ik heb het in febr ook voor het eerst gedaan. Het haar viel heel natuurlijk. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen. Wat ik heb ondervonden om het haar en je hoofdhuid te verzorgen is; gebruiken geen olie op je hoofdhuid. Dit glijdt in je haar en maakt het synthetisch haar vet en lelijk. Gebruik een moisurizer op water basis die gelijk ook goed is voor je synthetisch haar. Voor nachtverzorging een doek met gaten zodat je haar en hoofdhuid kunnen ademen en ze fris blijven ruiken. Ik gebruik een weavingcap die strak zit zodat mijn haren niet te veel vrijwing ondergaan.
  Een ding waar ik tegen aan liep waren de knoopjes (lag waarschijnlijk ook aan het haar). Ze zakten maar gingen niet los. Hoe heb jij dit gedaan?

 8. @Noya, Bedankt voor d tips! Ik gebruik inderdaad een moisturizer op waterbasis.
  Ik begrijp je vraag eigenlijk niet zo goed. Wat bedoel je met: ze zakten, maar gingen niet los?

 9. Hoi megan.
  Graag gedaan! Wat ik bedoel is dat de knopen in eerste instantie boven in het haar zitten en vrij strak.Na verloop van dagen zakten de knopen bij mij meer naar beneden in het haar en zaten ze niet meer zo strak. Ze gingen echter niet los. Ik heb allerlei soorten knopen geprobeerd maar toch zakten ze. Het haar dat ik had was ook vrij glad, maar er moet toch een knoop zijn die niet na verloop van tijd zakt. Wat voor knoop heb jij gebruikt?

 10. Ziet er te gek uit! Vraagje: wat is het voordeel of misschien nadeel tov weaven? Ik zou verwachten dat weaves sneller ingedaan zijn.

 11. @Jennifer –> weaven gaat veel sneller inderdaad. Maar ik vind het voordeel van crochet braids, dat je haar niet helemaal bedekt is. Als ik jeuk heb kan ik jeuken en ik kan gemakkelijk mijn haar moisturizen.

 12. Staat je goed!! Heb dit maanden gedaan. Beviel mij opzich goed. Wat ik jammer vind is dat het synthetische haar niet lang mooi blijft. Voordeel voor mij dat ik het zelf kon doen en vaak opnieuw deed. Ik gebruikte een knoopnaald. Ideaal!! Een soort haaknaald met een oogje die open en dicht kan waardoor je niet blijft haken in je eigen haar. Te verkrijgen bij een stoffensecialist of online!!

 13. Goedemorgen Meg, ik woon in Suriname en wil dit graag bij mijn dochter proberen. Hebben ze dit haar ook hier? Zo ja, waar zou ik het dan kunnen kopen? Ik hoor graag van je. Groetjes Joan

 14. Hey Joan,
  Ik heb eigenlijk geen idee, maar ik denk het haast wel. Als ze het niet dezelfde hebben, probeer dan haar te vinden met hetzelfde krulpatroon. Of probeer het merk: 'Freetress'

 15. Hoi Meg…ik ga het gewoon zoeken…het moet te vinden zijn…ben heeeel errug blij met deze site…ik heb ook in Ned gewoond maar vanaf we in Su wonen (nu anderhalf jaar) is mijn dochtertjes haar echt achteruit gegaan…gebroken enso komt ook wel door de zon denk ik…ik vlecht het nu in voor haar…maar haar haar pluist heel snel…dus ik wil dit proberen en kijken of het langer goed blijft…heb je ook nog tips voor haarprodukten…haar haar is vrij kroes…

 16. Hey Joan,
  Eerlijk gezegd lijkt het mij toch niet zo slim om het voor kids te zetten. Het haar is synthetisch en klit heel erg snel. Als ze ook nog eens in het zand gaat spelen of vaak gaat zwemmen, denk ik niet dat dit haar geschikt is. Weet je, je kunt ook met Marley Hair proberen. Op dezelfde manier, en dan gewoon vlechten. Ik denk dat dat beter werkt dan de krullen die ik heb gebruikt.
  Voor wat betreft haarverzorging en producten, kunt u het beste dit artikel lezen: http://www.myblackhair.nl/de-3-basisonderdelen-van-een-goede-haarverzorgings-routine/
  Het gaat over de drie basis onderdelen die je nodig hebt voor een goede haarverzorging. En van daaruit kun je bepalen welke producten je gaat kopen.

 17. Hoi Meg , deze crochet braids staan je echt mooi maar hoe verzorg je, je eigen haar onder deze crochet braids . En is het niet beter om je haar met nep haar in te vlechten voordat je de crochet braids erin zet ?
  Grtz Celine.

 18. Hey Celine,
  Het is juist heel gemakkelijk om mijn haar nu te verzorgen. Ik heb de moisturzing lotion van Jane Carter. Dat zit in een spuitfles. Om de dag spuit ik het in.
  Ja, ik dacht er ook over na om met nep haar in te vlechten. Maar dat heb ik maar niet gedaan, omdat het eigenlijk niet perse nodig is. Tenzij je haar natuurlijk heel kort is en snel pluist.
  xoxox

 19. Hallo Meg, Het staat je goed! De eerste keer was het voor mij ook wennen. Ik was helaas niet blij met de krullen. Het haar ging heel snel klitten . Vooral als je wilt dat het haar lang is. Maar voor de rest was het heerlijk. ik kon makkelijk bij mijn hoofdhuid komen. Dus dat was fijn. Maar het staat je goed. lekkere volle bos. Ik ga het over een week ook weer proberen, maar dan met iets korter haar. Ik weet nog niet welke merk. maar zal kijken. xWith love Tiffany

 20. Hallo Meg, Het staat je goed! De eerste keer was het voor mij ook wennen. Ik was helaas niet blij met de krullen. Het haar ging heel snel klitten . Vooral als je wilt dat het haar lang is. Maar voor de rest was het heerlijk. ik kon makkelijk bij mijn hoofdhuid komen. Dus dat was fijn. Maar het staat je goed. lekkere volle bos. Ik ga het over een week ook weer proberen, maar dan met iets korter haar. Ik weet nog niet welke merk. maar zal kijken. xWith love Tiffany

 21. Hii, een vraagje. Weet je waar je freetress haar kan kopen in Nederland?
  Ik wil het heel graag daarmee proberen.

 22. Heel leuk gedaan ik wil ook crochet braids in mijn haar maar ken je misschien een kapsalon in Rotterdam waar ze dat voor je kunnen doen.

 23. Liesbeth zegt: 9 november 2011 om 09:46Ik vind het wel leuk, zeker als er een sliceape twist aan zit en het niet te braaf’ blijft. Maar met men kort kopje ben ik nogal beperkt Beantwoorden

 24. Zet je ook wat in het haar? En hoe doe je voor het slapen gaan? Zou je misschien nog een foto willen plaatsen van 3 weken nadat je dit hebt gedaan. (Ben benieuwd hoe de voorkant er dan uit ziet)

 25. Hey hey, ik ben op zoek naar JANET COLLECTION™: 18″ 2X Havana Mambo Faux Locs. Iemand een idee waar ik dat kan vinden. Die shippings kosten uit de US zijn nogal aan de hoge kant.
  alvast bedankt!!

De reactie mogelijkheid is uitgeschakeld