Black Hair

Meet Joan van Urban Chicks With Brains

Op internationale vrouwendag, lanceerde het Nederlandse streetwear brand voor vrouwen haar webshop Urban Chicks With brains. UCWB is een nieuw streetwear merk voor brutale chicks met een zelfbewuste mentaliteit. Het merk vertegenwoordigd door vrouwen, die fly en ondernemend zijn, terwijl zij hosselen om aan de top te komen. De chicks die nu al horen tot de UCWB movement, genaamd #UCWBTroopers, zijn street smart, ontwikkeld, sociaal-maatschappelijk actief en welbespraakte onafhankelijke vrouwen. UCWB is meer dan kleding.

Het gezicht achter dit merk is Joan. Wij waren wel nieuwsgierig naar deze urban chick with brains.

Joan Biekman press

Joan Biekman

 

Vertel eens iets over jezelf…

“Ik ben Joan Biekman, geboren in de Schilderswijk en opgegroeid in Laakkwartier, Den Haag. Voor enkelen bekend als blogger Miss JoJo Bie of Haagse Jongerenambassadeur Cultuur & Talent. Maar sinds kort eigenaresse en oprichter van UrbanChicksWithBrains.com!”

Hoe kom je aan de naam Urban Chicks With Brains?

“Ik moest even nadenken hoe het begon, maar dan kom ik weer full circle uit bij MyBlackHair.nl. In het begin van jullie website, welke inmiddels is uitgegroeit tot een invloedrijke online magazine voor met name de gekleurde vrouw, heb ik ooit mijn eerste comment post geplaatst bij een blog over brazilian hair. Ik bleef destijds liever anoniem, maar wilde toch iets bemoedigend zeggen. Het was niet veel, maar ik had zelf ook een mening over dit onderwerp en vele andere uitdagingen in mijn leven met betrekking tot het zijn van een donkere vrouw. Ik dacht mijn kritische en ongezouten mening geven kan ik ook op mijn eigen blog, dus begon ik begin 2010 met MissJoJoBie.com. Bloggen was mijn uitlaat klep, daarbij had ik controle over alles wat ik dope vond. Ik moest mij wel onderscheiden van alle andere bloggers, dus startte ik met interviews van vrouwen binnen mijn netwerk die mij persoonlijk motiveren, inspireren en iets positiefs wilden bereiken. Dit was het begin van het Urban Chicks With Brains platform.”

Je geeft aan dat het merk om brutale chicks draait. Maar wie is DE ultieme brutale chick voor jou?

“Ik vind het moeilijk om maar 1 chick op te noemen, omdat het er zoveel zijn die durven op te komen voor zichzelf, geen blad voor de mond nemen en die revolutionair zijn (geweest) op hun eigen manier. Als ik dichtbij huis kijk dan is dat mijn moeder. Een vrouw die hard werkt, na haar 50ste nog naar de universiteit ging en haar eigen bedrijf startte om voor haar kinderen te zorgen. Kijk ik verder weg dan heb ik veel bewondering voor bijvoorbeeld een Rosa Parks die in een tijdperk leefde die niet makkelijk was voor een zwarte vrouw. Of een inspirerende Karen Civil, die in de 21ste eeuw heel slim inspeelt op de digitale wereld en een brand builder is binnen de hiphop cultuur. Terugkijkend heeft de ontmoeting met Angela en Vanessa Simmons met betrekking tot hun kledinglijn, ook een enorme impact op mij gehad, voor het ontwikkelen van mijn eigen kledinglijn. Op UrbanChicksWithBrains.com heb ik een open letter geschreven waar ik een shout out doe naar alle huidige, toekomstige en #UCWBTroopers die van ons zijn heen gegaan.”

urban_chicks_with_brains_2

Wat versta jij onder brutale chicks met zelfbewuste mentaliteit?

“Met zelfbewuste mentaliteit bedoel ik kortweg ‘jezelf zijn’. Van huis uit ben ik opgevoed met de boodschap: “Je diploma is je eerste man!”, “ Wat voor beroep je ook kiest, zorg dat je de beste bent en het hoogste bereikt op eigen kracht!”. Deze woorden zette een hoop druk op mij om te presteren, maar ik moest op zoek gaan naar mezelf en mij ontwikkelen om dit te vertalen naar mijn beleveniswereld, hoe ik dingen zie, aanpak en wil bereiken. Vanuit mijn omgeving en werkterrein binnen de urban scene leek het 5 jaar geleden ondenkbaar om invloed uit te oefenen, te ondernemen en je ‘eigen ding te doen’ als donkere vrouw. Wanneer ik nu om mij heen kijk binnen de entertainment industrie, beautyscene, mode- en muziekwereld, lacht mijn hart wanneer ik zie dat steeds meer vrouwen, vooral die op mij lijken, meer ondernemen, innovatief bezig zijn of zichzelf durven te zijn.”

Jouw missie is om veel vrouwen te inspireren. Hoe doe jij dit?

“Andere vrouwen inspireren doe ik nu via de opvallende statement kleding die ik verkoop, positieve #CrackYourBrains boodschappen op social media, door voor groepen met meiden te spreken of de girlpower movement te verwerken in modehows, evenementen en projecten waar organisaties willen bijdragen aan een positief zelfbeeld en een verbeterde positie van jonge meiden en vrouwen. Wishfull thinking, maar ik hoop dat Urban Chicks With Brains ook ooit in de schappen ligt van andere (online) kledingstores, maar ik zie ook veel kansen bij meer educatieve en maatschappelijke georiënteerde projecten in binnen en buitenland.

Wat kunnen we van de webshop verwachten?

UrbanChicksWithBrains.com profileert zich niet alleen als webshop met statement kleding, maar één met meerwaarde. Van draagbare streetwear kleding, mooie foto’s, motivatie messages tot aan inspirerende populaire muziek en nieuws blogs.”

Waar bestaat de collectie uit?

“De collectie bestaat vanuit de basis uit zwart/witte statement teksten en faces, op onder andere sweaters, hoodies, t-shirts, tanktops, jurkjes, cropped tops en cropped hoodies. Geschikt voor school, comfortabel voor tijdens het sporten of lekker om in te gaan bank hangen, kortom voor diverse gelegenheden draagbaar. Persoonlijk ben ik een liefhebber van felle kleuren zoals hot pink en neon, kleuren die matchen bij mijn sneakers en hakken. Voor de wat gewaagdere chicks is er daarom de optie om je kleding te customizen. De Hood Entrepreneur collectie, tevens de limited edition lijn, stimuleert de ondernemersgeest van de klant. Tevens is dit een uitstapje binnen het vrouwen merk, nu kunnen ook mannen streetwear van Urban Chicks With Brains dragen.”

shop-header-ucwb-e1424093143817

De kleding van Urban Chick With Brains is nu te koop! Volg UCWB ook via Instagram en Facebook