Light Girls Documentaire OWN Oprah Winfrey Network
Beauty

Light Girls

Light Girls Documentaire OWN Oprah Winfrey Network

Light skin vs. Dark skin. Je hebt er vast vaker over gehoord of misschien doe je er je oren juist voor dicht. Maar ontkennen kunnen we het niet. Onder de donkergekleurde mensen is er al eeuwen lang een strijd tussen de lichtbruine (light skin) mensen en donkerbruine mensen (dark skin). Volgende week is de premiere van de documentaire Light Girls in Amerika. In de documentaire wordt gesproken over de problemen die zich afspelen tussen deze twee groepen; met name vanuit het perspectief van lichtbruin gekleurde vrouwen.

“Je bent niet donker genoeg” of “Je denkt dat je blank bent”, zijn een aantal opmerkingen die lichtbruine vrouwen vaak te horen krijgen van donkerbruine vrouwen. Aan de andere kant zijn donkerbruine vrouwen van mening dat lichtbruine vrouwen meer kansen hebben in onze samenleving). De onderstaande preview geeft een klein beetje weg van de documentaire die op 19 januari in premiere gaat op OWN (Oprah Winfrey Network):

Light Girls is een vervolg op de documentaire Dark Girls, die in 2011 ook door OWN werd uitgezonden. Destijds plaatsen wij de preview van Dark Girls al op de site.  Gisteren vond ik de volledige documentaire op YouTube en heb ik hem direct bekeken. In Dark Girls vertellen vrouwen over hun onzekerheden vanwege hun donkere huidskleur, maar ook over hoe ze deze onzekerheden te boven zijn gekomen. De hele light skin vs. dark skin discussie wordt ook besproken en er komen zelfs mannen aan het woord die uitleggen waarom ze een donker bruine vrouw zouden willen trouwen of juist een lichtbruine vrouw. Het meest ontroerende vind ik een super schattig jong donkerbruin meisje dat zegt dat ze het niet leuk vindt wanneer mensen tegen haar zeggen dat ze een ‘beautiful black girl’ is. Wanneer de interviewer haar vraagt waarom niet, antwoord ze: “because I am not black”. Hoe komt zo’n mooi meisje aan zo’n negatief zelfbeeld?
Verhelderend is trouwens dat deze issues zich niet alleen afspelen binnen de ‘black community’. Er komt een Koreaanse vrouw aan het woord die – opgegroeid en wonend in Amerika – tijdens haar vakantie in Korea constant werd aangekeken, omdat ze zo’n donkere huidskleur heeft. Een voorbijganger vroeg haar moeder zelfs of ze was getrouwd met een Afro Amerikaan. Ik heb met open mond naar haar verhaal geluisterd, vooral omdat ze in mijn ogen er typisch Koreaans (en dus niet bruin) uit ziet.

Als je even de tijd hebt, bekijk dan hier Dark Girls.

Wat vind jij van de hele Light skin vs. Dark skin discussie?

Ga naar de Facebook pagina van Light Girls

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies