Black Hair

#Length Check || Hoe doe je dat?

length checks

Het lijkt bij sommigen een soort van obsessie te worden om de groei van hun haar bij te houden. Je hebt ze dan ook vast wel eens voorbij zien komen: verschillende foto’s van vrouwen waarop de ‘groeispurt’ van hun haar goed te zien is. Bij de één in slechts enkele maanden, bij de ander duurt het enkele jaren. Op de een of andere manier zijn dit soort foto’s altijd erg populair onder de internetgebruikers. Logisch ook; want het geeft hoop. Hoop dat ook jouw haar zo’n groeispurt door zal maken wanneer het jouw wens is om langer haar te hebben.

Om goed bij te houden hoeveel centimeter je haar in een bepaalde periode is gegroeid, zijn de zogenoemde length checks ontstaan. En dat is niets meer of minder dan dat de twee worden zeggen: het checken van je lengte. Deze length checks zijn zo populair geworden dat er zelfs t-shirts bestaan waarop op de achterkant een soort meetlint is geprint. Zo hoef je alleen je haar naar achteren te kammen, een fotootje te maken en voila; je hebt direct de juiste lengte van je haar. Maar hoe weet je of je wel de juiste lengte van je haar meet? Wanneer je een relaxer in je haar hebt of gewoon steil haar hebt, is de ware lengte van je haar gemakkelijk te meten. Maar voor de dames met kroes- en krullend haar is dat wat lastiger, aangezien zij te maken hebben met het krimpen van hun haar. Ben je geïnteresseerd in hoe je het beste de groei van je haar door middel van deze length checks kunt doen, dan heb je zeker wat aan deze tips:

 1. Wees consistent!
  Om de groei zo nauwkeurig mogelijk te meten is het vanaf het begin belangrijk om bij het meten consistent te blijven. Pak altijd een aantal plukken aan de voorkant, in het midden en aan de achterkant (wanneer je een meetlint gebruikt). Probeer ook iedere keer weer dezelfde haarstrengen te meten en gebruik daarnaast dezelfde meettools. Sommigen vinden dat je voor de ware lengte het haar moet meten wanneer het nat of vochtig is, anderen kiezen er weer voor om het te meten op droog haar. Wat je ook kiest, meet altijd je haar in dezelfde staat.
 2. Meet periodiek
  Het heeft echt geen zin om iedere week de lengte van je haar op te gaan meten. Kies liever voor maandelijks of om de 6 weken.
 3. Gebruik een goed meetinstrument
  Zoals eerder gezegd zijn de zogenoemde Length Check T-shirts erg populair. Je kunt ze kopen, maar ook heel gemakkelijk zelf maken. Zorg er natuurlijk ook weer voor dat iedere keer wanneer je de lengte meet, je hetzelfde shirt gebruikt. Zo maak je je eigen Length Check T-shirt:
  Je kunt ook een meetlint gebruiken. Plaats de meetlint dan bij de wortels, langs je haar tot aan de puntjes. Zo kun je exact aflezen wat de lengte is.

Don’t Stress

Een laatste tip is: stress niet! Je haar groeit, in gezonde staat, echt wel! De length checks kunnen een leuke manier zijn om je hair journey te documenteren, maar het moet je niet gaan beheersen. Kijk af en toe terug naar oude foto’s en vergelijk deze met de lengte van je haar op dit moment en je hebt ook voldoende bewijs!

 

Succes!

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies