L.O.C vs. L.C.O methode

loc-vs-lco
Als je al een tijdje bezig bent met een goede haarverzorging, heb je vast wel eens van de L.O.C methode gehoord. Het is een hele populaire methode om droog haar te voorkomen. L.O.C staat voor Liquid, Oil, Cream en geeft de volgorde aan hoe je je haar moet moisturizen. Gebruik eerst een leave in conditioner met een waterbasis of gewoon water. Vervolg met een olie en haarboter (bijvoorbeeld shea boter).
Veel vrouwen gebruiken deze methode met succes. Het haar houdt langer vocht vast en wordt dus minder snel droog. Toch werkt het uiteraard niet voor iedereen. In het boek ‘The Science Of Black Hair’, schrijft auteur Audrey Davis Sivasothy:
“Oliën werken om een ondoordringbare barrière te vormen, zodat het vocht dat in een haarstreng zit, daar blijft. Het probleem met olie is dat vocht dat  probeert binnen te dringen, wordt geweerd.” (bron)
Met andere woorden: als je olie in je haar hebt, kunnen andere moisturizers moeilijk het haar binnendringen. Dat is eigenlijk ook de hele functie van het sealen van je haar. Je sealt je haar met een olie, om het vocht in je haar te te behouden. Dus eigenlijk is het volgens de technisch gezien onmogelijk , dat de haarboter in de laatste stap van de L.O.C methode het haar binnendringt.
De L.C.O methode
De L.C.O methode staat voor Liquid, Cream, Oil en heeft olie dus als laatste stap. Ook hier begin je met een water of een leave in conditioner op waterbasis. Vervolg met een haarboter en eindig met een olie.
Het is lastig om te zeggen wat het beste werkt. Probeer beide methoden uit. Vooral als je merkt dat de L.O.C methode niet werkt voor jou, kun je een andere volgorde proberen. Voor sommigen vrouwen werkt olie op het haar helemaal niet. Zij gebruiken alleen een leave-in/water en verschillende haarboters.

Welke methode werkt het beste voor jouw haar?

3 REACTIES

  1. Fijn artikel weer ladies want dit is wat ik mij ook afvroeg! Als je loc doet zorg je er idd voor dat de laatste stap alleen een krul definer geeft maar geen extra voeding aan het haar, toch? Ik ga die lco eens proberen! Groetjes Tewa

  2. @ twea
    Ja, precies.
    Ik heb ook weleens gelezen dat de haarboter wordt gebruikt om de olie te sealen… maja..ik weet niet of dat echt klopt. Er zijn wel veel dames die de LOC methode helemaal goed vinden werken…dus het verschilt volgens mij echt per persoon

De reactie mogelijkheid is uitgeschakeld