Black Hair

Krulpatroon discriminatie || By HairCrush.nl

gwendelien haircrush

Het is een actueel onderwerp binnen de natural hair community: krulpatroon discriminatie. Hier wordt niets meer of minder verstaan dan de voorkeur geven aan een bepaald krulpatroon boven een ander krulpatroon. De discussie met betrekking tot dit onderwerp gaat vaak over de voorkeur van vele vrouwen voor haartypen die in categorie 3 vallen, boven de haartypen in categorie 4.  Krullend haar, wordt vaak als mooier en aantrekkelijker gezien dan ‘kroeshaar’. De discussie is met name ‘online’ een hot topic. Want tja, hoe verklaren we anders het verschil in ‘likes’ tussen de krullenbollen-foto’s (haartype 3) en kroeshaar-foto’s (haartype 4)? Blogger Gwendelien van HairCrush.nl komt er dagelijks mee in aanraking en schreef er deze blog over:

Hier moet over gesproken worden – Het spookt al maanden door mijn hoofd om iets te doen met dit onderwerp. Twijfel om het te publiceren door middel van een blogartikel of “praat filmpje” op YouTube. Veel twijfels, want ik zag het al voor me dat ik heel veel“shit” over me heen zou krijgen. Zoals ook tegen mij gezegd werd toen ik aangaf hierover een artikel te schrijven. Uiteindelijk werd de motivatie om “krul patroon discriminatie” bespreekbaar te maken alsmaar groter. Het is niet mijn intentie om anderen te kwetsen met dit artikel. Eerder mijn manier om het aan de kaak te stellen.

Om mij heen had ik er niemand over gehoord, tot ik dit onderwerp heel subtiel naar voren bracht tijdens een telefoongesprek met een vriendin. Opgelucht was ik toen zij aangaf dat het voor haar ook herkenbaar was. Ik wilde het gesprek leuk houden, dus bleven we niet langer bij dit onderwerp hangen. Niet zo lang geleden maakte ik het onderwerp weer bespreekbaar bij twee vriendinnen, waaronder de ene met wie ik het gezellige telefoontje had. Ook de andere herkende mijn irritatie en kon zich erin verplaatsen. Oké, ik zie dus geen spoken. Het speelt, en is duidelijk in de black- /natural hair community aanwezig: krul patroon discriminatie. Alle drie spraken we serieus hierover en deelden onze ervaringen met elkaar. Het mooie is, dat we alle drie verschillende haartypen hebben en toch hiermee zowel positief als negatief in aanraking waren gekomen.

Wat ik onder “krul patroon discriminatie” versta.
Zo simpel als ik het kan verwoorden: bijna overal waar ik kom, lees of hoor ik Curl, Curly, Krullen. Dan heb ik het over haar-events, de honderden haarproduct-merken en als ik informatie over natural hair opzoek. Nou weet ik ook dat mijn type haar, dat ook wel bekend staat als kroeshaar ook wel onder de categorie “krullen” valt. Ook wel bekend als sterk gekruld haar, 4C hair of kinky hair. Zelf vind ik kroeshaar veel beter klinken. En andersom valt “krullend haar” ook onder de categorie “kroeshaar”.

Een leuk voorbeeld is, als ik een klant adviseer en de term “kroezige haartypen” laat vallen en als respons krijg: “Ik heb geen kroeshaar, maar krullen”. Ik vind het allemaal prima, want wie ben ik om een onderscheid te maken tussen haar-texturen? “Daar gaan we weer”,denk ik dan.

Waarom dit artikel?
Allereerst ben ik blij en dankbaar dat ik mijn natuurlijke haar eindelijk kan dragen zoals ze is. Ik heb me nooit voor mijn krulpatroon geschaamd, maar eerder voor de kale plekken op mijn hoofd. Nu dat probleem “verholpen” is, laat ik Joosje, mijn haar, trots aan de wereld zien. En geloof het of niet: ik ben blij met mijn haar. Ik kan alle kanten met haar op, haarstijlen met mijn natural hair of met behulp van nep-haar toevoegingen. Als ik bijvoorbeeld lang stijl haar of een flinke haardos krullen wil, koop ik die in de winkel. Zo simpel zie ik dat.

Prachtig vind ik het om te zien dat menig donkere vrouwen beseffen dat hun haar gedragen kan en mag worden zoals het is. Kinky, nappy, curly, wild, bos, vol en ga zo maar door. Jammer vind ik wel dat er maar één bepaald haartype veel meer naar voren komt in de media: Krullen. Hiermee bedoel ik, dat haarproduct-merken hun product promoten door vaak afbeeldingen te gebruiken van dames met prachtige volle en lange krullen. Datzelfde geldt ook voor evenementen die de nadruk op natural hair willen leggen. Op een gegeven moment viel het me op, dat selfies met krullen gemiddeld veel meer likes kregen. En selfies met haartype “4(c)”, oftewel “kroeshaar” gemiddeld wat minder. En zie ik een foto met haartype 4(c), dan is het een big ass fro. Don’t get me wrong, want meestal like ik net zo hard mee. Maar waar zijn de inspiratie-foto’s met teeny weeny afro of gemillimeterd kroes haar?  Misschien zie ik spoken hoor, of heb ik me er de laatste tijd teveel mee bezig gehouden.

Denken vanuit een ander perspectief?
Wellicht hebben bedrijven ontdekt dat krullen (haartype 3) meer zouden verkopen dan kinks (haartype 4)? Hetzelfde als de kledingmerken die hun creaties op super slanke modellen tonen. Hiermee wil ik aangeven, dat er een bepaald schoonheidsideaal in Natural Hair world wordt aangespoord en dat vind ik jammer.

Triest vond ik het om te horen dat er ook vrouwen waren die bij hun Big Chop haartype 3 of zeker wel 4a hoopten te hebben. Je kan toch heus wel aan je bloedverwanten zien welk haartype die hebben? Tenzij ze het haar verdoezelden door chemische treatments zoals relaxers, texturizers of curly en zo dus hun ware haartextuur verborgen houden. Ergens begrijp ik het wel, maar ik besef nu al helemaal hoe triest ik het eigenlijk vind.

Mijn ervaringen
Ik werk elke woensdag in de Salon van een grote haar- en cosmetica-winkel. De ene helft is een leuke salon, waar ik mijn ding doe. De andere helft is een goed gevulde shop met tientallen merken aan haarproducten. Elke dag heb ik met situaties te maken die mij meteen aan krulpatroon discriminatie doen denken. Dan heb ik het over ouders die een texturizer-kit voor hun kind of zichzelf kopen. Vaak is het omdat het haar “hard” zou zijn. Kinderen met een prachtige bos krullen die de winkel in komen en collega’s, waaronder ik, die het helemaal prachtig vinden en dit overduidelijk laten merken.

Komt een kind met haartype 4 de winkel ingestapt, dan is er niets aan de hand. Ik vind het dan oprecht prachtig om te zien dat ouders hun kinderen op jonge leeftijd al leren over de kennis van hun kroeshaar. Super trots ben ik dan, als ik zie dat de ouders het beste van het beste haarproduct-merk voor het haar van hun kind willen. En met deze ouders heb ik vaak lange, leuke en zeer interessante gesprekken.

Hoe denk jij erover?
Ik vind dat haartype 4 net zoveel aandacht verdient als type 3. Beter gezegd: ik vind dat iedereen die zijn haar natuurlijk draagt op positieve wijze gestimuleerd moet worden, ongeacht het haartype. Wat mij betreft: geen onderscheid meer in krulpatroon, tenzij iemand op zoek is naar de juiste producten voor het haar. Ook ben ik helemaal klaar met uitspraken die aanduiden dat mijn kroeshaar makkelijker zou zijn dan het haar van iemand anders die ook  kroeshaar heeft. Of dat mijn haar kroezer zou zijn dan die van een ander. Na bijna 23 jaar hier op aarde was dat mij allang duidelijk.

Merk jij ook krul patroon discriminatie om je heen? Hoe ga je ermee om? Of was het je nog nooit opgevallen? Het kan zijn dat je er nooit over heb nagedacht tot je dit artikel gelezen heb. Hoe denk je er nu over? Laat je mening onderaan dit bericht achter. Ik weet zeker dat een ieder van jouw mening/ervaringen kan leren. Althans dat is wat ik hoop.

 

Ontmoet Gwendelien van Haircrush.nl tijdens The Bloggers Talkshow bij Party Over Hair!

Gwendelien-Cumberbatch-e1428439771941

Wil je meer zien en/of horen van Gwendelien? Ontmoet haar dan tijdens de Bloggers Talkshow bij Party Over Hair.  The Bloggers Talkshow wordt gezellig, interessant én informatief, want wat is er nou leuker dan lekker kletsen over alles dat met je haar of make-up te maken heeft? Heerlijke meidenpraat dus!
Op het hoofdpodium van Party Over Hair bespreken de bloggers/vloggers Gwendelien vanHairCrush.nl, Angela van Macblogster.nl, Tewatha van ThisGirlsBlackBook.com en Dalida van StyledInBlack.com verschillende beauty & blackhair onderwerpen. De talkshow vindt plaats onder begeleiding van zangeres en actrice Sanguita Akkrum.

Benieuwd naar het onderwerp van Dalida tijdens deze Talkshow? Lees er hier alles over.

Heb je nog geen kaartje(s) voor Party Over Hair?

Bestel alvast online je tickets. Je geniet dan van €5,- korting en bent zeker dat je binnen komt.

Tickets kun je online bestellen via deze link: http://bit.ly/1LXfWge.

Meer info over het event en het programma kun je vinden op de Party Over Hair Pagina.