Black Hair

Kokosolie vs. Olijfolie; welke van de twee moet je kiezen?

olijfolie_vs_kokosolie

Allereerst een beetje een rare titel (het tweede gedeelte dan he): welke moet je kiezen? Je hoeft helemaal niet te kiezen, je mag ze natuurlijk ook allebei gebruiken, maar als het om haarverzorging aankomt, is er waarschijnlijk een van de twee die beter voor je is. Daarom even een battle of the oils. Twee hele populaire olien voor de haarverzorging wel te verstaan.

Kokosolie

Kokosolie wordt gemaakt van  kokosvlees, maar enkel het vetgehalte wordt behouden. Er zitten dan geen eiwitten en koolhydraten in. Ongeveer 68% van het verzadigd vet in kokosolie bestaat uit middellangeketen vetzuren. Het overgrote deel hiervan is laurinezuur, wat bacteriedodende en virusdodende eigenschappen heeft. Laurinezuur voorkomt haaruitval. Daarnaast heeft kokosolie een hoge vocht-vasthoudende capaciteit, omdat het het vocht in het haar behoudt en zacht maakt.

Dit doet kokosolie voor je haar

 • Je kunt het als moisturizer gebruiken als je haar droog is
 • Je kunt het ook als sealer gebruiken (dus na het gebruik van een andere moisturizer of leave in conditioneer)
 • Het stimuleer de haargroei en dringt diep het haar binnen.
 • Als je last hebt van haarroos, kun je kokosolie op je hoofdhuid smeren
 • Kokosolie maakt het haar lekker zacht en geeft het een mooie glans
 • Kokosolie bevat laurinezuur, dat haaruitval voorkomt
 • Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen. Haarproblemen als roos en luizen zijn hiermee snel verholpen.
 • Je kunt kokosolie gebruiken om je haar dikker te maken

Heel belangrijk om te weten is dat kokosolie alleen het haar goed kan binnen dringen als het nat is. Dan staan de haarschubben immers open. Gebruik kokosolie daarom liever als pre-poo, dan dat je het na het wassen gebruikt. Het werkt trouwens het beste op beschadigd haar. Haar dat al heel gezond is (en minder poerus is), zal minder vocht en kokosolie opnemen dan haar dat heel erg beschadigd is. Beschadigd haar neemt veel water op, waardoor het haar heel snel gaat zwellen en daarna weer heel snel opdroogt. Door kokosolie te gebruiken, zorg je ervoor dat er minder vocht wordt opgenomen, waardoor je haar minder opzwelt en minder snel weer droog wordt. Tevens voorkomt kokosolie proteïne verlies in het haar. En natuurlijk kun je de twee oliën ook samen gebruiken.

Olijfolie

En dan olijfolie. Deze kan ook het haar binnendringen, maar niet zo diep als een kokosolie. Olijfolie is opgebouwd uit vetzuren die een laagje om het haar kunnen brengen, zodat je haar beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Het wordt heel vaak gebruikt om het haar mee te sealen.

Dit doet olijfolie voor je haar:

 • Het geeft je haar een mooie glans
 • Het helpt tegen haarroos
 • Als je last hebt van pluizig haar, kun je olijfolie gebruiken
 • Gebruik Extra Virgin Olive Oil! Deze olie is rijk aan vitamine E, welke belangrijk is voor je haargroei
 • Je kunt olijfolie als conditioner gebruiken
 • Gebruik olijfolie om je droge/gespleten haarpunten weer gezond te maken
 • Gebruik olijfolie voor een hoofdhuid behandeling om een gezonde hoofdhuid te stimuleren.

En? Welke moet je kiezen?

Eigenlijk hebben de twee oliën best veel gemeen. Beide zijn in staat droog haar tegen te gaan en haargroei te bevorderen. Welke olie het beste voor jouw haar is, is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Is jouw haar heel erg poreus en beschadigd? Dan kun je beter een aantal weken een goede prepoo behandeling doen met kokosolie. Omdat deze olie als enige ervoor zorgt dat proteine (dit versterkt o.a. je haar) in je haar blijft. Als je eenmaal tevreden bent met de gezondheid van je haar kun je het als sealer gebruiken of bijvoorbeeld voor een hoofdhuid behandeling. Olijfolie is weer handig als je heel erg pluizig haar hebt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken tijdens het eruit halen van je twists of als conditioner. Je kunt olijfolie ook mixen met een conditioner. Omdat olijfolie heel erg vettig is, werkt dit voor sommige beter, dan het gebruiken van olijfolie als leave in conditioner.

Ik ben benieuwd welke olie jouw voorkeur heeft! Deel je het in de comments?

 

 

Vond je dit artikel leuk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week de beste tips!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm