Beauty

Je eigen suikerwax maken!

sugar_wax_14

Zoals jullie weten, ben ik mijn hair & beauty verlanglijstje aan het afwerken. De Salux Wash Cloth, crochet braids en een nieuwe parfum kan ik al van mijn lijstje afstrepen. Een paar weken geleden, bekeek ik het lijstje weer en bedacht ik me dat ik wel met body sugaring zou willen beginnen.

Ontharen kan op zoveel verschillende manieren. Het meest simpele is natuurlijk de scheermes. Lekker snel en effectief. Maar er zijn eigenlijk meer nadelen aan scheren. Zo groeien de haartjes super snel terug, heb je vaker last van ingegroeide haartjes en kan de huid geïrriteerd raken. Twee jaar geleden ben ik daarom begonnen met een Brazilian wax. Wat een verschil! Een zachte huid en de haartjes bleven zeker twee weken weg, voordat ze weer (veel zachter!) terug groeiden.

Op internet kwam ik een keer body sugaring tegen. Het werkt bijna hetzelfde als waxen, maar heeft toch een aantal grote verschillen:

  • Suiker wax bestaat uit natuurlijk ingrediënten: water, suiker, limoen/appelazijn en soms nog een toevoeging van essentiële olie. Terwijl wax vaak kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen chemicaliën en conserveringsmiddelen bevatten.
  • Suiker wax is water-oplosbaar. Dat betekent dat je het kunt wegwassen met water.
  • De suiker wax kleeft – in tegenstelling tot wax- alleen aan de haartjes en haalt dode huidcellen weg. Dus eigenlijk is het een ontharingsmiddel en scrub in één.
  • Suiker wax wordt aangebracht tegen de richting van je haargroei in en verwijderd met de haargroei mee. Bij waxen is dit andersom.

Toen ik op YouTube een filmpje van Heyfranhey bekeek, waarin ze uitlegde hoe simpel het was om een eigen suiker scrub te maken, was ik om. Ik ben meteen zelf aan de slag gegaan. Hieronder leg ik in foto’s uit hoe je de wax kunt maken.

sugar_wax_2

Allereerst de ingrediënten: suiker, appelcider azijn en water. Simpel! De appelcider azijn kun je ook vervangen door limoensap. Ik heb het recept van Heyfranhey gebruikt, vandaar de appelcider azijn.

sugar_wax_3

Gebruik 2 koppen suiker, 1/4 kop water en 1/4 kop appelcider azijn. Doe alles in een pan en zet het vuur op de medium stand.

sugar_wax_10

Nadat ik het heb geroerd, zag de mix er zo uit.

sugar_wax_5

Na een paar minuten begint het te koken en toen heb ik het op een heel laag vuurtje gezet.

sugar_wax_11

Ik heb het zo’n 20 tot 30 minuten op laag vuur gehouden. Ondertussen moet je soms even roeren.

sugar_wax_15

Op de lepel blijft altijd nog een beetje wax liggen. Als het wat afkoelt, kun je met je vinger een test doen om te kijken of het al een beetje de goede richting op gaat.

sugar_wax_12

En na een tijdje heeft het deze kleur gekregen. Het verschilt trouwens per type suiker die je gebruikt, hoe lang je het op het vuur moet houden. De kleur kan natuurlijk ook een beetje verschillen.

sugar_wax_13

Vervolgens heb ik het in een glazen pot gedaan en laten afkoelen.

sugar_wax_7 sugar_wax_6

En zo ziet de wax eruit nadat het is afgekoeld. Het moet niet te plakkerig zijn en makkelijk kneedbaar.

Hoe heb ik het gebruikt?

– Als de suikerwax afkoelt, is het keihard. Ik warm het dan op door de kom in een pan met heet water te zetten. De wax wordt dan langzaam wat zachter. Als de wax handwarm is, is het het beste te gebruiken. Als het te heet/warm is, kun je het wel aanbrengen op de huid, maar dan krijg je het er heel moeilijk vanaf. Als dit toch gebeurt, kun je het trouwens gewoon met warm water wegwassen.

– Ik heb het als eerste getest onder mijn oksels. Het was echt makkelijker dan ik dacht. Heyfranhey laat in haar Youtube filmpje zien dat je een stukje stof op de wax kunt leggen, zodat je het kunt verwijderen. Maar ik gebruik gewoon liever mijn handen. Het stuk stof bleef bij mij namelijk elke keer plakken aan de wax en ik kreeg het er moeilijk af. Hierdoor moest ik elke keer een nieuw stuk suiker wax gebruiken, terwijl het juist zo handig is dat je de suiker wax meerder keren kunt gebruiken, door het weer te kneden.

– Het fijne vind ik: het doet niet eens veel pijn! Wel is het belangrijk om voldoende kracht te zetten als je de wax aanbrengt. En natuurlijk goed opletten dat je de wax tegen de haargroei richting aanbrengt en met de haargroei richting verwijderd. Onder je oksels is dit best moeilijk, aangezien de haren meerdere kanten op groeien.

– Verder is het belangrijk om 2 dagen na het waxen te beginnen met scrubben. Ik gebruik een scrub met zeezout. Toen ik aan brazilian wax deed, werd mij vertelt dat je beter een suiker scrub kan gebruiken, dan een zout scrub. Ik heb geen idee waarom.. Maar op zich gaat het met de zeezout scrub helemaal prima zo.

Ik ben echt heel blij dat ik dit ben gaan doen. Het is zo simpel en de haartjes groeien pas na twee weken terug. Daarnaast zijn de haartjes die terug groeien, veel zachter. De suiker wax is ook goed om mooie oksels te behouden/krijgen (Lees dit artikel).

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met waxen en body sugaring. En misschien heb je nog tips? Let me know!

Oh ja, als je dit veel te ingewikkeld vind om te doen, kun je ook suikerwax kopen. 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm