Black Hair

Japanse straightening: een wondermiddel of een sprookjesverhaal?

Sinds hun jeugd staan vrouwen met afrohaar voor een tweestrijd: kies ik ervoor om mijn haar naturel te laten of ga ik mijn haar relaxen? Een ruim aantal van deze vrouwen kiest ervoor om hun haar te relaxen. Degenen die hiervoor gekozen hebben vergeten regelmatig dat hun haar oorspronkelijk niet glad en steil is. Hierdoor krijgen ze te maken met diverse haarproblemen, waaronder de meest voorkomende: het afbreken van het haar (haarverlies). Tot voor kort hadden vrouwen met afrohaar het idee drie mogelijkheden te hebben op het gebied van permanent stijlen: relax, curly en verf. Recentelijk is hier een nieuwe variant bijgekomen: de Japanse straightening methode.

Hoe werkt deze Japanse manier van straighten?

Globaal werkt het op de volgende manier: het haar wordt eerst gewassen. Op het natte haar wordt de straightening crème aangebracht. Hierdoor wordt de structuur van het haar veranderd. De crème trekt circa 15-30 min in. Het haar wordt wederom gewassen en goed droog gemaakt. Vervolgens wordt het haar door middel van een speciale tang pluk voor pluk gladgestreken. Het tangproces duurt ongeveer 1 – 1 ½ uur. De behandeling wordt met behulp van de tang geabsorbeerd en ingesloten. Hierna wordt een moisturizer fixation crème aan het haar gebracht. Deze crème boordevol proteïne trekt 15-30 min in. Nadien wordt de crème uit het haar gespoeld. Tot slot wordt het haar geföhnd en geknipt. Je haar blijft vervolgens na het zwemmen, een regenbui of douche glad en steil. Afhankelijk van de conditie van je haar is het niet meer nodig om je haar steil te föhnen of te tangen. De Japanse manier van straighten is voor alle haartypen geschikt (dus ook afrohaar).

Is deze methode beter dan het relaxen van afrohaar?

Het gebruik van een relaxer om het haar steil te maken is een chemische behandeling (bevat Sodium Hydroxide en/of Sodium Bromide) die belastend is voor het haar. Momenteel is het in Nederland mogelijk om je haar te behandelen met verschillende van oorsprong Japanse straightening methodes zoals: Shiseido Crystallizing Straightening, Yuko-Safe Straight, CHI, Zunara Wonderstraight en Rusk Thermal Str8. Door het veelvuldig relaxen van het haar raakt de haarstructuur erg beschadigd. De Japanse straightening methode herstelt de beschadigde haarschubben en vormt een beschermende laag om de buitenkant van het haar. Hierdoor krijgt het haar een zachte structuur en glans. Alhoewel de straightening methode evenzeer een chemische behandeling is, bevat het systeem ook natuurlijke ingrediënten en prikt het niet.

Welk effect heeft de Japanse straightening methode op haar dat eerder behandeld is met een relaxer?

Het is mogelijk om de Shiseido methode te gebruiken op haar dat al eerder is behandeld met een relaxer. Alleen verandert er niet heel veel. Het haar dat behandeld is met een relaxer blijft kroezig, alleen de uitgroei behandeld met de Shiseido methode wordt glad en steil. Het is volgens Hong Kong kapper Leo (eigenaar kapsalon Hairfashion) alleen nodig om de uitgroei te straighten. Totdat de relaxer helemaal uit het haar is gegroeid. Bij andere straightening methodes blijkt dit niet het geval te zijn. Hier wordt het gehele haar opnieuw behandeld. Ook de Yuko- Safe Straight en Zunara Wonderstraight methode kan gebruikt worden op haar dat is behandeld met een relaxer. De CHI en Rusk methodes worden afgeraden op haar dat eerder is behandeld met een relaxer.

Voor wie blijft de Japanse straightening methode een sprookjesverhaal?

japanse-verzorging

Voor mensen die de volgende behandelingen eerder hebben uitgevoerd op hun haar: het bleken van het haar of het gebruik van henna. Kapper Leo raadt mensen die één van deze behandelingen hebben ondergaan af gebruik te maken van de Japanse straigthening methode. Het haar zal afbreken. Andere kapsalons als Zunara (volgens kapster Rani) voeren eerst een test uit op het haar ongeacht eerdere behandelingen en beslissen samen met de klant of ze de behandeling gaan uitvoeren. Ook voor mensen die geen €150,00.- tot €400,00.- om de drie maanden te besteden hebben, blijft de Japanse Straigtening methode een sprookjesverhaal.

Een lichtpuntje aan het einde van de tunnel voor deze mensen is het N.P. 3.1. System ( Japan hair relive system) die je kunt ondergaan bij kapsalon Hairfashion (Amsterdam). Je beschadigde haar wordt hersteld en komt tot leven. Het maakt je haar niet steil, maar stopt wel het breken en de elasticiteit van het haar. Gebruik in elk geval iedere zondag een haarmasker en vraag om persoonlijk advies voor je de Japanse straightening methode laat toepassen. (tip van kapper Leo).