Black Hair

Is een weave wel een protective hairstyle?

 

weave

Een terugtrekkende haarlijn, droge punten en haar dat breekt. Alhoewel de weave door de maatschappij is omgedoopt tot ‘protective hairstyle’, lijkt deze haarstijl bij sommige meer schade aan te richten, dan dat het hun eigen haar goed doet. Is een weave dus wel een protective hairstyle?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je dus eerst wel weten wat een ‘protective hairstyle’ is. Protective hairstyles, zijn alle haarstijlen die ervoor zorgen dat je haarpunten – de oudste delen van je haar- worden beschermd. Denk hierbij aan haarstijlen waarbij de punten goed worden gemoisturized en worden weggestopt. Vlechten, twists, nepvlechten, knotjes en -jawel- weaves vallen hier dus ook onder.

Maar hoe komt het dan toch dat er zoveel vrouwen zijn die, ondanks het weaven, toch last krijgen van haarbreuk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: protective hairstyles, werken pas beschermend wanneer je je aan een aantal gouden regels houdt:

  1. Niet direct vlechten na het relaxen
    Om de haarstructuur van de weave goed te laten mengen met je eigen haarstructuur, relaxen veel vrouwen eerst hun eigen haar, om vervolgens direct het haar in te vlechten, zodat de weave erin genaaid kan worden. Het relaxen van je haar is op zich geen probleem; het is alleen niet verstandig om je haar direct te vlechten. Het proces van relaxen maakt je haar namelijk al wat zwakker. Gun je eigen haar dus eerst enkele weken wat rust, voordat je het vlecht. Ben je vervolgens toe aan het vlechten? Vlecht dan zeker niet te strak en probeer het haar bij de haarlijn niet mee te nemen.
  2. Verzorg je eigen haar
    Zorg er ook voor dat je de vlechten onder je weave elke dag (of om de ene dag) moisturized en sealed. Spray een mix van glycerine en water in je vlechten en op je eigen haar dat niet onder de weave zit. Seal met je favoriete olie.
  3. Don’t overdo it!
    Haal je je weave eruit? Wacht dan minimaal twee tot vier weken voordat je je haar weer helemaal laat weaven. Zo gun je je haar wat rust! Wil je toch extra lengte? Speel het dan save en kies voor clip-in extensions. Die kun je er ‘ s ochtends in doen en haal je voor het slapen gaan weer uit je haar; zo simpel!

 

Wil je meer weten over de do’s en don’ts van weave? Lees dan deze blogpost

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week dé blackhair & beauty nieuwtjes!

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies