Black Hair

Interview || Yootha Wong-Loi-Sing over Natural hair, Muziek & Films

_MG_7195

Ze speelde voor het eerst in een grote Nederlandse film en werd voor haar rol in Hoe Duur Was De Suiker direct genomineerd voor een Gouden Kalf: Yootha Wong-Loi-Sing- She Did That! Nadat de film eind september tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival in première ging, wordt de film nu ook in de Caribische landen op het witte doek vertoond.

Suriname volgde op 4 december als eerst en hoofdrolspelers Yootha Wong-Loi-Sing, Gaite Jansen en Genelva Krind waren bij die première aanwezig. “De première in Suriname was heel tof, omdat er goed was nagedacht over het thema, vertelt Yootha. Het was niet één al flashy met alleen Bekende Surinamers; dat was het helemaal niet. Het was juist een heel indrukwekkende première. We kwamen aan in een koets en dachten echt van “hoe lauw is dat?!”

Ik sprak met Yootha af bij café Zus & Zo tegenover de bekende Palmentuin in Paramaribo. En dit keer geen standaard ‘vragen interview’ over haar liefde voor de muziek (Yes, ze is een zangeres!), haar rol in Hoe Duur Was de Suiker (lees daar hier meer over) of vragen over haar haar (ze is een echte naturalista). Samen met Megisa bedacht ik een aantal trends op het gebied van haar, muziek en films die in 2013 de boventoon voerden. Ik vroeg Yootha erop te reageren.

yootha en aisha

Yootha & Aïsha

 

1. “Over the top lange box braids”

“Dat vind ik echt een hele leuke haartrend, al is het super zwaar. Ik kwam uit Zuid-Afrika (waar Hoe Duur Was De Suiker werd opgenomen, red.) en mijn haar was helemaal gebroken. Mijn haar werd daar namelijk onder grote tijdsdruk voor verschillende scènes elke keer opnieuw gedaan. Toen ik uit Zuid-Afrika kwam, heb ik box braids laten invlechten en ze drie weken ingelaten. Ik varieerde heel veel met verschillende haarstijlen: ik deed het los, in een staart, een vlecht, een knot. Het was natuurlijk wel moeilijk om die knot te maken, omdat de vlechten zo lang waren. Ik droeg verder sjaaltjes en hoeden.”

yoothabraids

 

Yootha

Door wie raakte je geïnspireerd?Ik raakte geïnspireerd door de manier waarop Solange Knowles haar box braids draagt. Ik vind het haar prachtig! staan.  Het past gewoon bij haar hele stijl. Ook de zusjes achter het merk William Okpo inspireerden mij. “

William-OkpoDarlene & Lizzy Okpo

2. “Social Media en blogs heb je nodig om bekend te worden als artiest”

“Ik ben daar zelf niet zo goed in. Ik heb geen idee of mensen het leuk vinden wat ik post. Ik post wel, maar gewoon wat ik leuk vind.” Je kunt jezelf toch ‘branden? “Ik ben van nature niet van het ‘branden’. Je kan heel goed op Instagram zien dat mensen zich bewust branden en het moment waarop je dat doet, verlies je je integriteit. Ik vind dat niet bij mij passen. Ik ben daar ook te lui voor.”

 

4. “Films over slavernij”

In 2013 was het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Er zijn daarom meerdere films over de slavernij in de bioscopen uitgebracht. Heb je als voorbereiding voor je rol in Hoe Duur Was De Suiker, films over de slavernij bekeken? “Toen de film Tula uitkwam waren we al klaar met het filmen van Hoe Duur Was De Suiker, dus Tula heb ik toen wel bekeken met een ‘bepaalde’ blik; ik kon toen zien wanneer een shot niet goed was, of juist wél goed. Of wanneer een figurant in de camera keek of een dialoog niet echt tot zijn recht kwam. Daar was ik me veel beter bewust van.  De film The Help heeft me wel zoiets gegeven van: ‘nu zit ik in de goede richting’. Voordat ik die film had gezien had ik nog niet echt een film gevonden waarbij de personages dichtbij kwamen van mijn rol in Hoe duur Was De Suiker. In Hoe Duur Was De Suiker werden de nuances opgezocht. Het gaf veel meer het leven in die tijd weer, een meer gemoedelijkere sfeer. Natuurlijk is het ook slavernij, maar het gaf de fase weer dat iedereen accepteert dat ze in die positie zitten en dat je je er in hebt berust dat je slaaf bent. Dat komt enigszins overeen met The Help.”

 5. “Natural hair is geen trend meer, het wordt de ‘standaard’ “.


“Ik hoop dat het zo is. Ik denk niet dat het de standaard wordt. of…in ieder geval niet snel. Heel veel mensen gaan nu natural en ik ben benieuwd hoe lang ze het volhouden. Je zou het over vijf jaar weer moeten peilen. Ik heb altijd mijn haar kroes gedragen. Ik heb nooit mijn haar gerelaxed. Niet omdat ik het nooit heb gewild. Mijn vader is kapper en hij zei altijd: als je het wilt doen, mag het pas wanneer je 18 jaar bent. Toen ik uiteindelijk 18 was, kon ik al goed omgaan met mijn haar. Heel veel mensen denken: als ik mijn haar kroes heb, dan is het onhandelbaar, maar dat is niet zo. Het kost tijd en energie, maar het is niet onhandelbaar.

IMG_8539

Yootha Paramaribo

Waar haal je je inspiratie vandaan om nieuwe kapsels te bedenken ? “Voorheen was het vooral zelf bedenken. Nu kijk ik wel op internet. Natural hair is voor iedereen echt anders, omdat ieders haar anders is. Het blijft altijd een zoektocht. Maar op dit moment ben ik meer in een fase beland waarbij ik niet perse bepaalde kapsels hoef te dragen. Ik draag dan gewoon drie dagen lang een afro, zonder het te kammen; een afro zonder de mooie gedefinieerde krullen. Wil ik toch die mooie krullen, dan betekent het dat ik het elke dag moet twisten en daar heb ik niet altijd zin in.”  Is YouTube voor jou een inspiratiebron?Ik was op een gegeven moment verslaafd aan het bekijken van Youtube filmpjes, maar tegenwoordig kijk ik niet meer. Ik keek vroeger ook altijd op de website van Blackgirl With Long Hair, maar daar kijk ik alleen nog af en toe naar. Het is ook verwarrend voor mij; de één zegt dit, de ander zegt dat. Ik gebruik nu alleen shea butter en af en toe een lotion en dat werkt prima. Niet te gek doen…”

 

6. Het jaar van de Nederlandse films

“Ik hou wel van Nederlandse films, maar blijkbaar heb ik mezelf een norm gesteld waardoor ik Nederlandse films niet altijd kan waarderen. Amerikaanse films hebben vaker ijzersterke dialogen of een onverwachte verhaallijn. Ze zijn zo tof in elkaar gezet; het kán gewoon in Amerika. Maar ik generaliseer wel een beetje dat Amerikaanse films niet per definitie onaantastbaar zijn. Deense films vind ik ook geweldig. Ik denk dat Nederlandse films zich nog wel kunnen ontwikkelen in de dialogen. Vaak heb je wel mooie beelden, maar is de dialoog nog niet waar het zou kunnen zijn. Ik heb het gevoel dat het vaak nog niet sterk genoeg is, terwijl Nederland rijk is aan prachtige literatuur.”

Hoe denk jij over typecasting? “Er is een barrière die doorbroken moet worden: het feit dat je wordt gecast omdat er geen andere keuze is; net als bij de film Alleen Maar Nette Mensen. Ik wil gecast worden vanwege mijn talent. Ik wil ook gevraagd worden voor rollen waar niet perse een donker meisje voor nodig is. Mijn agentschap en ik zijn daar ook iets bewuster mee bezig. Zo zou het mogelijk moeten zijn om auditie te doen voor rollen waar bijvoorbeeld ook Gaite (Jansen, red.) voor gevraagd zou kunnen worden. Daar helpt zo’n Gouden Kalf nominatie bij, omdat je dan blijkbaar niet zomaar eentje bent die ‘loopt te acteren’, maar wél kwaliteit bezit. ”

7. De ombré & sombré trend

“Ik droeg mijn haar volgens de ombré trend tijdens de première van Hoe Duur Was De Suiker in Nederland. Ik vond het best eng, want ik durfde nooit mijn eigen haar te verven. Mijn vader zegt altijd: “hmm nee, doe maar niet”. Ik wilde geen kroeshaar tijdens de Nederlandse première, omdat ik qua looks een groot contrast wilde maken met hoe mijn haar er in de film uit zag. Mijn haar was gedaan door Shirley en Sulema van Chokka’s Black Hair Academy. Ik wilde graag andere krullen, dus wel de suggestie dat het natural hair is, maar dan grotere krullen. Voor mensen die mij niet kenden was het echt van ‘whooo’, want het was natuurlijk heel anders.”

yootha-ombre hair

 

8. “Dé muziekartiest bestaat niet. Wil je hét bereiken, dan moet je meer kunnen doen dan alleen zingen en ook kunnen laten zien dat je meer dan dat kunt én wilt. Kijk maar naar Kanye West & Beyoncé. “

“Het is een trend die nu andere vormen aanneemt. We kennen natuurlijk al jaren artiesten die naast zingen ook acteren.  Een interessante trend van nu is dat veel muziekartiesten behalve acteren ook gaan kijken naar bijvoorbeeld ontwerpen.

Kanye West is wel een uitzondering. Ik ken namelijk geen enkele andere artiest die ook kledingontwerper van dat niveau wil worden. Kanye heeft alleen te maken met een bijna ondoordringbare barrière: hij is een rapper. Zijn frustratie begrijp ik. Hij probeert die barrière te doorbreken. Ik begrijp zijn visie als het gaat om breaking down barriers en dat inspireert mij.

Yootha hollands got soul

 

Meer weten over Yootha? Je kunt haar volgen via Instagram en facebook. Begin dit jaar mogen we ook muziek van haar verwachten. Houd dus haar Youtube kanaal YoothaMusic goed in de gaten!

 

Vond je dit artikel leuk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt elke week de beste tips!

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies