Interviews

Interview | Dr. Ali N. Syed – oprichter Avlon

Een van de meest bekende haarmerken op het gebied van black hair is Avlon. Onder andere Kera Care en Affirm zijn onderdeel van dit grote merk. Afgelopen woensdag was de oprichter en directeur van Avlon, Dr. Ali N. Syed, in Nederland voor een seminar, georganiseerd door Jemina. Een hele geduldige en aardige man, die de aanwezige kappers uitgebreid informeerde over de onderzoeken die Avlon doet om tot productontwikkeling te komen. Ik kreeg de kans om het seminar bij te wonen en de chemicus Dr. Ali N. Syed te interviewen. Tijdens zijn presentatie had hij ontelbaar veel slides over de onderzoeken die hij in zijn laboratorium uitvoert. Ook vertelde hij over de opbouw van ons haar. Super interessant. Zeker niet alleen voor kappers, maar ook voor jou als consument is het goed om te weten hoe je haar in elkaar steekt. Dr. Ali N. Syed is een hele intelligente man die niet alleen veel weet van scheikunde, maar ook goed weet hoe de markt in elkaar zit.

U bent een chemicus in haar en dan met name black hair en black hair producten. Waarom heeft u ervoor gekozen om u hierin te specialiseren?

“Toen ik begin jaren zeventig naar de Verenigde Staten emigreerde, liep ik stage bij een bedrijf dat gespecialiseerd was in haar – en gezichtverzorging. Er was een kans om onderzoek te doen naar black hair. In die tijd waren er niet zoveel specialisten en er was weinig interesse bij andere chemici om onderzoek te doen naar black hair en de hoofdhuid. Ik nam gelukkig het besluit om mijn kans te pakken.  Ik besloot bij een bedrijf te gaan werken dat gespecialiseerd was in het onderzoeken en het op de markt zetten van producten voor black hair. Dat was in 1974. Ik vind het geweldig, omdat black hair uniek en uitdagend is. En ik vind die uitdaging leuk.”

Gebruikt u de producten ook zelf?

“Ja, sommige producten gebruik ik. Mijn familie gebruikt het ook. We maken immers multiculturele producten.”

Wat is het geheim van het succes van Avlon? 

“Research & developement is absoluut het succes. We zoeken steeds naar een betere kwaliteit. We houden onze integriteit en vertellen onze klanten precies hoe het product werkt en wat er goed aan is.  We claimen niet dat onze producten bepaalde eigenschappen hebben, als dit niet waar is. We voldoen altijd aan de verwachtingen van onze klanten. En dat is de reden dat Avlon zo succesvol is.”

Wat moeten mensen echt weten over relaxers?

“Voor wat betreft de relaxers van Avlon: we zijn altijd bezig met het verbeteren van de relaxer. Dit om, in vergelijking met andere merken,  steeds minder schade bij het haar van de cliënt te realiseren. Wij staan op de voorgrond als het gaat om wetenschappelijk onderzoek van afrikaans-afkomstig haar en hoofdhuid. De nieuwe relaxers van Affirm zijn veel minder beschadigend voor het haar. We hebben de kwaliteit van relaxers verbeterd. Waarschijnlijk zitten we hier over twee jaar weer en dan zullen de relaxers nog minder schadelijk zijn en het haar en de hoofdhuid gezonder. We zijn dus constant bezig onze producten te verbeteren. Dit geld ook voor onze lijn Natural Textures en de andere haarverzorgingsproducten.”

“Hoe reageert Avlon op het feit dat steeds meer vrouwen natuurlijke ingredienten willen in hun producten en/of ervoor kiezen natural te gaan?

“Onze filosofie is de we onze klanten de producten geven die zij graag willen.  We vragen hen: wat willen jullie? En als ze een bepaald product willen, dan doen we onderzoek en ontwikkelen we dat product. Net als in de fashion industrie, is het ook zou dat bij haarproducten nieuwe trends komen.  We zijn daar altijd op voorbereid, omdat we luisteren naar onze klanten en de trendsetters.  We pinnen ons niet vast aan een bepaalde haarstijl. We zijn er om onze klanten te bedienen op de manier die zij voor ogen hebben. Vier jaar geleden ontwikkelde we daarom Kera Care Natural Textures.

Zijn alle sulfaten in haarproducten slecht?

“We hebben een onderzoek gedaan naar het effect van sulfaten op haar en hoofdhuid. Daar kwam uit dat sodium laureth sulfate en ammonium laureth sulfate milder zijn dan sodium lauryl sulfate en ammonium lauryl sulfate. Ze zijn dus minder beschadigend voor het haar. Maar ik respecteer ook de wens van onze klanten. Daarom hebben we in alle nieuwe producten van Avlon geen sulfaten toegevoegd.  Het is immers niet nodig om deze ingredienten in shampoos te hebben. Er zijn genoeg ingredienten die sulfaten kunnen vervangen. Maar sulfaten schuimen heel veel. Veel klanten wilden graag een shampoo dat veel schuimde. Zij dachten dat veel schuim betekende dat het het haar dan schoner zou worden, terwijl dit niet waar is.  Ik denk dat de consumenten heel slim zijn geworden.”

Dr.Ali N. Syed houdt een weblog bij; www.dralisyed.com. Hier vind je heel veel informatie over de onderzoeken die hij doet en de uitkomsten hiervan. Heel interessant!

 

Naast de presentatie van Dr. Ali N. Syed, was ook celebrity haarstylist Michelle Thompson aanwezig. Zij liet op het podium haar talenten zien!

 

Meer informatie over Avlon en de verkoop van producten vind je op www.jemina.nl

Ik ben één van de oprichters en bedenker van MyBlackHair.nl. Altijd op zoek naar iets leuks en iets beters voor het haar!Met mijn blogs en artikelen hoop ik jou op weg te helpen naar een excellente haarverzorging ;) Loves: BF, kids, hair, beauty, online shopping(!), MyBlackHair, social media, iPhone, MacBook, fashion, (steeds meer) beauty, nagellak, lipbalm