Health

Health || Gezond eten tijdens de feestdagen

health gezond eten tijdens de feestdagen

 

Zoals jullie weten heb ik een paar maanden geleden mee gedaan aan ‘een week zonder suiker’. Ik wil hier in deze blog op terugkomen omdat ik vaak de vraag krijg of het klopt dat brood, rijst en pasta in het lichaam worden omgezet naar suiker. Ik dacht dat deze informatie voor veel mensen algemeen bekend was, maar dat is vaak niet zo.

Nu de feestdagen eraan komen, willen mensen vaak los gaan met eten en is de zogenoemde ‘rem’ ver te zoeken. Ze eten alles wat er wordt aangeboden en genieten daar gretig van. Totdat het moment aanbreekt in januari wanneer je lievelingsbroek niet meer dichtgaat. Je nieuwe voornemen, die bij vrouwen vaak te maken heeft met ‘ik wil een paar kilo’tjes afvallen’, kan meteen in werking gaan. Maar, hoe heb je het zo ver kunnen laten komen?!

Ik denk dat je met wat meer kennis over voeding, wat gezondere keuzes zult maken rond de feestdagen zodat je, en lekker kunt eten, en in je lievelingsbroek blijft passen.

Koolhydraten en vetten zijn de twee belangrijkste brandstoffen voor ons lichaam en tegelijkertijd ook de stoffen die zich meteen opslaan in je lichaam als deze in overvloed genuttigd worden. In deze blog richt ik mij alleen op koolhydraten. In een volgende blog kan ik het wellicht over vetten hebben.

Waar kun je zoal op letten op het gebied van koolhydraten tijdens de feestdagen?

heath gezond eten tijdens de feestdagen kerstboom

Koolhydraten bestaan uit zetmeel en glucose en zitten dus voornamelijk in graanproducten als brood, rijst, pasta,aardappelen, peulvruchten maar ook in groente, fruit en zuivelproducten als melk.

Afhankelijk van het product gaat de opname in je lichaam heel snel (bijvoorbeeld vruchtensap) of langzaam (bijvoorbeeld volkorenbrood). Bij koolhydraten begint de vertering al in je mond. Koolhydraten bestaan afhankelijk van het product uit lange of korte suikerketens. Fruit wordt heel snel verteerd, het bestaat alleen uit vruchtensuikers, dit wordt dus snel opgenomen in je lichaam, het geeft je snelle energie. Zetmeel (tarwe) bestaat uit lange suikerketens, als je hier ook nog de volkoren variant van eet, zal je langer verzadigd blijven omdat het langer duurt voordat het als suiker wordt opgenomen in je lichaam.

Tips waar je op kunt letten bij het eten of bereiden van koolhydraatrijke maaltijden:

  • Kies altijd voor verse groenten. Bij groente in blik kan het zijn dat er suiker of zetmeel aan toegevoegd is, dit zijn weer extra calorieën die makkelijk voorkomen kunnen worden.
  • Kies bij een maaltijd altijd voor twee of drie extra lepels groenten in plaats van een graanproduct. Je schept bijvoorbeeld één lepel rijst op en drie lepels groenten, niet andersom. Als je dit andersom doet krijg je ongemerkt meer suiker binnen, en dan ben je nog niet eens bij het toetje.
  • Vermijd vlees of vis uit blik, hier zit (zeker in vlees) vaak toegevoegd suiker en zetmeel in. Je kunt dan denken aan knakworstjes, rookworst, gemarineerde producten en alles wat nog meer verpakt is in blik en bewerkt is. Verse vis en vlees bevatten geen koolhydraten.
  • Eet wat vaker een ei. Deze kun je koken, pocheren, bakken, en er zijn vast nog veel meer manieren die ik niet ken. Een ei is gezond. Kies dan wel voor biologische eieren, deze kippen hebben een diervriendelijk leven gehad.
  • Zuivelproducten hebben ook (melk)suikers. Let hier dus op bij het kiezen van een toetje. Zuivel heeft van nature al suikers, in een toetje wordt dit dus verdubbeld. Je kan er voor kiezen om zelf een toetje te maken. Als je zelf slagroom klopt bepaal je zelf of je er suiker aan toe wilt voegen.
  • Tussendoortjes bestaan vaak uit een combinatie van koolhydraten. Bijvoorbeeld een toastje met brie. Als je hier een paar dagen van eet in combinatie met gewone maaltijden kan dit voor een extra kilootje zorgen. Ga dus bewust met je tussendoortjes om.
  • Populaire dranken zijn over het algemeen niet goed voor je gezondheid. Ik heb het dan over frisdranken, vruchtensappen (dubbeldrank), alcohol enzovoort. Het is allemaal erg lekker maar zorg ook hier, net als bij de tussendoortjes, voor een balans. Drink tussendoor water of thee zonder suiker om je dorst te lessen en voor de ‘lekker’ één glaasje frisdrank per dag.

Probeer altijd te gaan voor of/of in plaats van en/en. Als je alle feestdagen alle lekkernijen zou nuttigen die je aangeboden worden, zou het zomaar kunnen dat je een kilootje rijker wordt. Dit is geen probleem als je al op gewicht bent, maar geen aanrader als je al aan de zware kant bent. Mochten jullie nog tips hebben op het gebied van koolhydraten laat het dan weten en plaats een comment.

 

 

 

 

 

Hey! Ik ben Sharon, eigenaresse van De Eco Consulent. Ik ben werkzaam als gewichts- en natuurvoedingscoach en ik wil mensen, o.a. door middel van het schrijven van blogs, inspireren om te kiezen voor een gezondere leefstijl. Loves: familie, hubby, kettlebell, food, the sun, eco lifestyle. www.ecoconsulent.nl