Beauty

Ghana gaat het gevecht aan met bleek cremes

Het werd tijd. De regering in Ghana gaat het gevecht aan met de immens populaire bleek cremes. De hele skin bleaching trend zorgt er aan de ene kant voor dat veel (jonge) vrouwen én (jonge) mannen hun eigen donkere huidskleur afkeuren. Aan de andere kant schijnt het veelvuldig gebruik van dit soort cremes slecht te zijn voor de huid. Het gebruik van de skin bleaching creme lijkt inmiddels de norm te zijn geworden. Advertenties voor de cremes worden veelvuldig geplaatst en zelfs grote Afrikaanse sterren laten vol trots weten dat ze de bleek cremes gebruiken en zich daardoor mooier en beter voelen.

Waar het allemaal om draait: Hydroquinone

Alle bleek cremes hebben één ding gemeen. Ze bevatten hydroquinone. Hydroquinone remt melanine in de huid en bleekt hierdoor de huid. Dit middel kan door een arts worden voorgeschreven wanneer een patient bijvoorbeeld last heeft van hyperpigmentatie. Bij veelvuldig gebruik kan de huid te bleek worden. Dit is dan blijvend (bron). Hydroquinone is in onder meer de Europese Unie, Japan en Australie alleen op recept verkrijgbaar.

Ghana’s Food and Drugs Authority (FDA) wil de verkoop van cosmetische producten die hydroquinone bevatten nu gaan verbannen.Vanaf augustus 2016 is het niet toegestaan om producten die hydroquinone bevatten te importeren (bron).

 

Skin bleachting is booming

Schermafbeelding 2016-06-04 om 22.36.36

Foto: Whitenicious Instagram

Dat het bleken van de huid erg populair is in onder andere Afrika (ook in andere landen, waaronder India maakt men er gretig gebruik van) blijkt uit een onderzoek waarin werd vastgesteld dat 70% van de Nigeriaanse vrouwen bleek cremes gebruiken om een meer gelige of rode teint te krijgen. Dat is schrikbarend veel en het lijkt dus zelfs normaal te zijn om deze producten te gebruiken.

De beslissing om bleek cremes te gebruiken wordt tegenwoordig ook nog eens vergemakkelijkt, omdat bekende personen in deze landen de cremes vaak promoten of zelfs een eigen bleek creme op de markt brengen. Zo lanceerde Dencia, een popster uit Kameroen, enkele jaren geleden haar Whitenicious creme. Ze adverteerde de creme als ‘dark spot remover’, maar liet op de foto overduidelijk merken dat zij haar hele gezicht blijkbaar als ‘dark spot’ zag. Er ontstond heel wat controversie over haar product en zelfs in andere landen werd er vol afschuw over gesproken. Desondanks gaan de cremes nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

1-whitecicious-denica

Het bleken van de huid gebeurt niet alleen in andere landen. Ook in Nederland kun je de bleekcremes kopen. Wees er voorzichtig mee en laat je eerst informeren door je huisarts!

 

 

 

Hey! Ik ben Aisha, samen met tweelingzus Meg, de bedenker en oprichter van Myblackhair.nl. Ik heb van alles met mijn haar gedaan - heel veel vlechten, weave, curly & relaxers - maar nu draag ik mijn natuurlijke krullen. Yep, I'm a natural, maar vind het vaak nog heerlijk om superlange nepvlechten te dragen. Geniet van mijn posts, geschreven vanuit het tropische Suriname :) Loves: hubby, son, daughter, family, friends, Macbook, social talk, fun, laugh, smoothies