Gezond relaxed haar. Is het mogelijk?

gezond relaxed haar

Het relaxen van je haar is niet goed en heel ongezond voor je haar. Maar het hebben van “gezond” relaxed haar hoeft geen droom te zijn. Het kan eigenlijk heel gemakkelijk. De vraag is echter: ben je bereid om je haar extra liefde, zorg en tijd te geven? Lees hier tips over het onderhouden van gezond relaxed haar!

Shampoo en conditioner voor relaxed haar

Schoon haar is belangrijk om relaxed haar gezond te houden. Misschien heb je wel aan de haar routine die hier wordt beschreven:

 • Elke week
  Probeer je haar elke week te wassen. Eén keer in de week is aan te raden, omdat het belangrijk is om je hoofdhuid schoon te houden. Aangezien het gebruik van shampoo je haar uitdroogt, is het aan te raden om na het wassen altijd gebruik te maken van een goede conditioner.
 • Om de twee weken
  Om de twee weken kun je een deep conditioner gebruiken. Verschillende merken bieden deep conditioners aan. Hierbij is het belangrijk dat je de conditioner voor 20 á 30 minuten laat inwerken terwijl je onder de droogkap zit. Een droogkap kun je voordeling online kopen. Spoel je haar daarna goed uit met lauw water.
 • Eén keer per maand
  Geef je haar één keer per maand een proteïne behandeling. Proteïne conditioners helpen het haar sterker te maken. Echter, teveel proteïne zorgt ervoor dat je haar heel hard gaat aanvoelen en uiteindelijk gaat breken. Na het gebruik van een proteïne conditioner is het aan te raden om een moisturizing conditioner te gebruiken.
  Je kunt er ook voor kiezen om een week na het relaxen van je haar een proteïne behandeling te doen. Het is een beetje aftasten en kijken wat het beste werkt voor jouw haar.

Drogen van gezond relaxed haar

Na het wassen kun je je haar op drie verschillende manieren laten drogen:
1. Je haar loslaten en vanzelf laten drogen;
2. Je haar inrollen en een droogkap gebruiken;
3. Je haar droog föhnen.

Je kunt het beste geen hittegebruiken op je haar en het aan de lucht laten drogen. Waarschijnlijk zal je haar dan minder stijl zijn dan je zou wensen. Een alternatief is om je haar in te rollen met rollers en dan onder een droogkap te zitten totdat het haar helemaal droog is. Of je kunt het, bij gebrek aan tijd, droog föhnen. Het föhnen van je haar moet je natuurlijk niet te vaak doen.
Gebruik in elk geval altijd een leave in conditioner en een goede heat protector als je van plant bent je haar met warmte te drogen of te stijlen!

Relaxed haar onderhouden

Tenslotte nog wat algemene tips om je relaxed haar te onderhouden:

 • Bescherm je haarpuntjes met een goede vochtinbrengende crème. Een goede crème is Shea Butter. Het is een van de beste vochtinbrengers die er in de natuur bekend is.
 • Knip regelmatig je puntjes. Een goede manier om dit bij te houden is door elke keer wanneer je je haar gaat relaxen, je puntje te knippen. Wees niet bang, je haar wordt er niet veel korter van.
 • Het is raadzaam om je haar om de 6 tot 8 weken te relaxen. Afhankelijk van je haargoei en wat goed is voor jouw haar, zul je zelf moeten bepalen wanneer je weer en ‘touch up’ nodig hebt.
 • Kam je haar goed uit voordat je gaat slapen. Doe het in wrap of gebruik satijnen rollers voor leuke krullen de volgende ochtend. Vergeet je haar niet te binden met een satijnen doek of (voor wilde slapers), slaap op een satijnen kussen.
 • Drink voldoende water!

Veel succes!

Laatste update: 15 maart 2021

5 REACTIES

 1. Haai ik wou even zeggen dat ik nu 14 jaar ben en dat ik mijn haar relax sinds mijn 12e maar
  vanaf het moment dat ik geboren was is mijn haar nog nooit gegroeid het schomelt nu tussen mijn schouders en iets in mijn nek!! Aldus nu gebruik ik do gro nu al een maand! en ik hoop dat ik verschil ga zien want nu knip ik eindelijk mijn puntjes en ben ik van plan het bij te houden dus als je nog tips voor me hebt hoor ik heb graag en de relaxer die ik gebruik heet oilive oil maar ik gebruik de producten van olive oil niet! is dat erg??

 2. 6 tot 8 weken is veel te snel om je uitgroei weer opnieuw te relaxen. Ik zou zeggen doe het om de 8-12 weken en als het langer kan nog beter. Relaxer doet niks goeds voor je haar behalve je haar stijl maken natuurlijk. Als je dit om de 6 weken doet dan heeft je haar geen tijd om er boven op te kunnen komen. En zal je haar zwak blijven en uiteindelijk breken.

 3. Ik ben een kapper.
  het hangt er van af hoe snel je haar groeit!
  sommige mensen hebben rond de 6 weken al 3 cm uitgroei en sommige van de weinige zelfs na de 8 weken.
  het is de bedoeling dat je alleen de uitgroei straight, tenzij je haar volledig virgin is dan kan je alles straigthten.
  je mag alleen straighten als je 3 cm uitgroei heb of langer
  eerder liever niet.
  voor zover ik weet heeft elke kapsalon die regel nu.
  nogmaals voor zo ver ik en me collega’s het weten.
  wij nemen mee wat we uit ervaring en boeken lezen en leren.
  tot nu toe elke keer tevreden klanten gekregen 🙂

 4. Hallo,
  Ik relax mijn haar om de 6 á 7 weken. Daarbij gebruik ik ook Hénna, dat is erg goed voor je haar alleen is de combinatie niet ideaal, maar het lukt en ik heb erg mooi, gezond en fijn haar!
  Mijn haar groet erg snel, maar ik wacht echt met het relaxen tot ong 7 weken.
  Ik heb het nu zo’n 8 weken geleden behandeld en het is al zeker 2 á 3 cm gegroeid!
  Ik verf mijn haar NOOIT met ‘gewone’ chemische verf, dat is voor mij echt een DON’T, de behandeling van de relaxer is al zo chemisch.
  Ik zweer bij hénna, ik hou echt van dat product, daarbij kan je ook nog mixen met henna, dus verschillende kleuren door elkaar etc etc en het is super leuk om af te wachten welke kleur het deze x wordt!
  Ook mix ik mijn goedje altijd met een eitje, vaseline/olijf olie en thee of koffie om de kleur feller of donkerder te maken, je laat het namelijk minimaal 3 uur in treken dus zie ik het gelijk als een lekker maskertje :-).
  Gr Ruby

 5. Hi,
  Ik had een vraagje want heb mijn haren ook gerelaxed, en verzorg het elke week zeer goed, alleen vind ik het nu toch wel saai worden. Is een pony knippen dan mogelijk? Als ik die goed bijhoud met stijlen etc of is dat niet aan te raden als je van jezelf redelijk kroeshaar hebt..??

De reactie mogelijkheid is uitgeschakeld