Black Hair

Een schokkende Ebony 1966 cover

ebony magazine“Worden donkere vrouwen steeds mooier?” stond prominent op de cover van Ebony magazine uit 1966. Als bewijs dat het antwoord ‘ja’ moest zijn, wordt de vraag ondersteund met verschillende foto’s van vrouwen. Opvallend hieraan? De lichte huidskleur van alle vrouwen en -meer nog- de relaxers in het haar van alle afgebeelde vrouwen. Pfff..we’ve come a long way!

Op de website van Blackgirllonghair, las ik deze post over de Ebony cover van 1966. Zo’n vraag op de cover zou anno 2015 niet alleen belachelijk zijn, maar vooral voor de nodige ophef zorgen. Want sinds wanneer is de donkere vrouw al niet mooi van zichzelf? En waarom zo’n cover, terwijl het magazine in datzelfde jaar een artikel wijdde aan vrouwen die zich juist afzetten tegen het blanke schoonheidsideaal en kozen voor de natural look?
Ik vraag me natuurlijk tegelijkertijd wel af hoe ik gereageerd zou hebben in die tijd. Een tijd waarin de fabrikanten van relaxers hun producten aan de man wisten te brengen door in advertenties teksten te gebruiken die het hebben van krullend of kroeshaar ontmoedigden. Maar ook een tijd waarin vrouwen met kroeshaar blij waren dat ze juist door deze relaxers eindelijk ‘kambaar’ haar konden krijgen.

posner curl out

In het artikel dat bij de gestelde vraag op de cover hoort, wordt gesproken over hoe de charme en schoonheid van Afro Amerikaanse vrouwen zijn ‘gegroeid’ dankzij betere voeding en verzorging. Waarbij laatstgenoemde een hint is naar de mogelijkheid om het haar steil te maken.

Het magazine kreeg veel reacties op het artikel, maar die waren – anders dan je nu zou verwachten – juist nogal positief! Bekijk hier de reacties van enkele lezers van Ebony uit die tijd.

Hoe zou jij hebben gereageerd in die tijd, denk je?

Bron foto Posner Curl Out
Bron foto Ebony cover