Black Hair

My dreadlock journey blog #1

Vind jij het ook zo inspirerend om haar verhalen van andere vrouwen te lezen? Vaak hebben we het over vrouwen die van hun relaxed haar af willen of hun relaxed haar beter gaan verzorgen. Wat er nog en beetje miste op MyBlackHair, was dreadslocks. Maar daar gaat vanaf nu verandering in komen.

Rheyna studeert momenteel op Barbados en is sinds maart 2013 van relaxed haar overgestapt op dreadlocks. De komende maanden deelt ze haar ‘dreadlock journey’ met ons. En we beginnen bij het begin:

Rheyna: “Wat een eer om op de website van MyBlackHair.nl te staan! Voordat ik mijn dreadlocks startte, keek ik uit naar artikelen over deze journey. Na 11 maanden mijn eigen pad bewandeld te hebben, vind ik dat ik mijn bijdrage kan leveren via MyBlackHair.nl.

dreadlocks_1Alvorens ik over mijn dreadlocks ga beginnen, zal ik eerst mijn haar geschiedenis vertellen. Net zoals de meeste black girls had ik een hele lange tijd vlechtjes met gekleurde kralen, balletjes en elastiekjes. Op den duur presste mijn moeder mijn haar, maar dat bleef nooit lang glad.

 

Vervolgens stapte mijn moeder over op het relaxen van mijn haar. Een keer in de maand was al meer dan genoeg. Groene en soms zwarte Dax heb ik tot ik uit huis ging op mijn 18e gebruikt. Daarna kreeg ik last van een droge hoofdhuid, maar voor de rest groeide mijn haar als kool! Ik dacht daarom ook nooit aan weave of nep vlechten. Dat vond vind ik maar niks! (Bij anderen kan het leuk zijn hoor… no offense). Mijn haar was op zijn langst in 2008, namelijk op de helft van mijn rug. Het was dus nog langer dan op deze zwart-witte foto te zien is. Mijn puntjes en mijn haar zelf waren vrij dun, waardoor ik mijn haar vaak in een bol of staartje deed.

Dat vond ik maar saai. Ik hakte daarom de knoop door in 2010 nadat ik het al een aantal keren op schouderlengte had geknipt. Eenmaal die knoop door gehakt was, kwam ik met allerlei dreadlocks_2kapsels thuis. Half kort, helemaal kort, schuin opgeschoren achterin… maar altijd met een schuine lok!

Jooze was mijn favoriete kapsalon in Nederland. Ik hoefde maar in de stoel te zitten en al het werk over te laten aan Rodney. Geweldig gevoel was dat!

En toen ging ik naar Trinidad & Tobago…. ik had al sinds 2009 het idee om met dreadlocks te beginnen, maar de drang was niet zo sterk. Toen ik in 2012 terug keerde naar Nederland vanuit Trinidad, kreeg ik toch echt wel eventjes kriebels. Moet ik dan een big chop doen? Moet ik nu eerst een aantal jaren natural gaan? Dat waren de vragen die mij het meeste bezig hielden. In mijn volgende blog zal ik deze ervaring met jullie delen.

dreadlocks_9

Voor nu… ik beantwoord graag vragen over mijn diverse kapsels en het onderhoud daarvan. Kleine tips zoals wrappen, satijnen doekjes gebruiken, hairpins, pins zetten om krullen te krijgen.. Been there done that! Over weave en vlechten kan ik het niet hebben, maar in relaxed haar was ik wel een pro! Weinig treatments, zelf mijn haren relaxen, zo min mogelijk tangen, kort haar glad houden, een kapsel maken van je haar dat uit zijn model gegroeid is… you name it, so bring it on 😉

Oh.. en Rheyna Wijsman is de naam!”

Volg Rheyna via Instagram, Facebook en www.equalspositivity.com

Ik was Ms. Mijn-haar-zit-altijd-netjes en nu ben ik Spontaneous Empress met mijn baby-dreadlocks! Een contrast tot wat ik vroeger had, maar veel krachtiger - because I am my hair! Ik houd van positieve veranderingen en mijn haar is er een van. Mijn andere uitdagingen en veranderingen (en vooral ook van andere generatie-genoten) deel ik op mijn motivational platform EqualsPositivity.com! Op MyBlackHair.nl schrijf ik over mijn 'rebel-ish' lock journey in de hoop jou te motiveren om uit te stralen wie je werkelijk bent!